Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λιπαρά διατροφή: Η δίαιτα με πλήρη λιπαρά δεν είναι τόσο κακή όσο νομίζετε

Λιπαρά διατροφή: Η δίαιτα με πλήρη λιπαρά δεν είναι τόσο κακή όσο νομίζετε

Λιπαρά διατροφή: Μια παγκόσμια μελέτη σε 80 χώρες διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με πλήρη λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του πρόωρου θανάτου.



Μια διατροφή με πλήρη λιπαρά δεν είναι ανθυγιεινή και μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη που διεξήχθη σε 80 χώρες, αμφισβητώντας τη σύσταση για περιορισμό των γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal Global μελέτη, έδειξε ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά (κυρίως με πλήρη λιπαρά), οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα ψάρια συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Η προσθήκη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ή δημητριακών ολικής αλέσεως είχε μικρή επίδραση στα αποτελέσματα της υγείας.


«Τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του κοινού, της βιομηχανίας τροφίμων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, με τις διατροφικές ετικέτες να επικεντρώνονται στη μείωση του λίπους και των κορεσμένων λιπαρών», δήλωσε ο Δρ Andrew Mente του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία του πληθυσμού του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά. “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η αύξηση των προστατευτικών τροφών όπως οι ξηροί καρποί (συχνά αποφεύγονται ως πολύ ενεργειακά πυκνά), τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, αντί ο περιορισμός των γαλακτοκομικών (ειδικά με πλήρη λιπαρά) σε πολύ χαμηλές ποσότητες. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι έως δύο μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, κυρίως με πλήρη λιπαρά, μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Αυτό είναι σύμφωνο με τη σύγχρονη διατροφική επιστήμη που δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα τα πλήρη λιπαρά, μπορεί να προστατεύουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση και το μεταβολικό σύνδρομο”, είπε ο Mente.

Περίπου 147.642 άτομα από τον γενικό πληθυσμό σε 21 χώρες δοκιμάστηκαν για “υγιεινή και μακροζωία” διατροφή συμπεριλαμβανομένων 2-3 μερίδες φρούτων την ημέρα, 2-3 μερίδες λαχανικών την ημέρα, 3-4 μερίδες όσπρια την εβδομάδα, 7 μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα, 2-3 μερίδες ψαριού την εβδομάδα και 14 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως ολόκληρα λιπαρά αλλά χωρίς βούτυρο ή σαντιγί) την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η δίαιτα συνδέθηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, 18% χαμηλότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και 19 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 τροφές για να ενισχύσετε τη δύναμη του εγκεφάλου σας

Η κατανάλωση αυτών των 6 τροφών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Διατροφή μετά τα 40: Τι να προσέχουμε;

7 υγιεινές επιλογές σνακ που πρέπει να επιλέξετε εάν κάνετε δίαιτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon