Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ληγμένο φαγητό: Τι να κάνετε αν καταναλώσετε κατά λάθος ληγμένο ή χαλασμένο φαγητό;

Ληγμένο φαγητό: Τι να κάνετε αν καταναλώσετε κατά λάθος ληγμένο ή χαλασμένο φαγητό;

Ληγμένο φαγητό: Τα ληγμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν βακτηριακή ανάπτυξη, ανάπτυξη μυκήτων και σχηματισμό μούχλας σε αυτά ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα δείτε με γυμνά μάτια.



Κάθε τρόφιμο έχει ημερομηνία λήξης. Υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από τους οποίους αυτή η ημερομηνία είναι κρίσιμη. Το φαγητό είναι το πιο υγιεινό και εμπλουτισμένο με μέγιστη διατροφή όταν είναι φρέσκο. Όταν περάσει την ημερομηνία λήξης, γίνεται αυτόματα λιγότερο θρεπτικό και μη ασφαλές για κατανάλωση. Τα ληγμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν βακτηριακή ανάπτυξη, ανάπτυξη μυκήτων και σχηματισμό μούχλας σε αυτά ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα δείτε με γυμνά μάτια. 


Βακτήρια όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E.coli μπορεί να υπάρχουν σε ληγμένα ή χυμένα τρόφιμα. Τα τρόφιμα υφίστανται επίσης χημικές αλλαγές μετά την ημερομηνία λήξης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως τροφική δηλητηρίαση, έμετο, διάρροια, στομαχόπονο, κ.λπ. Η σοβαρότητα της λοίμωξης εξαρτάται από το πόσο χρονών ήταν το φαγητό, τον τύπο του φαγητού και τον τρόπο αποθήκευσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μόλυνση ή οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί επίσης να είναι ήπια και γρήγορα θεραπεύσιμη.

Το ίδιο συμβαίνει και με το χαλασμένο φαγητό. Πολλές φορές, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς εάν το φαγητό έχει χαλάσει ή όχι. Αυτό μπορεί να συμβεί με τρόφιμα όπως αυγά ή ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα που μπορεί να έχουν ωραία γεύση ή οσμή. Ωστόσο, εάν το φαγητό είναι πολύ παλιό και δεν έχει αποθηκευτεί σωστά, είναι καλύτερο να το πετάξετε. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί επίσης να συμβεί από τροφές που μόλις άρχισαν να γίνονται άσχημα, αλλά έχουν ωραία γεύση και μυρωδιά.

Τι να κάνετε εάν φάτε κατά λάθος χαλασμένο φαγητό;

Γενικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε εάν έχετε καταναλώσει κακή τροφή:

  1. Αν κατά λάθος καταναλώσατε ληγμένα ή χαλασμένα τρόφιμα, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφύγετε μια μόλυνση ή άλλες σοβαρές συνέπειες. Απλώς έχετε πίστη στη σύγχρονη ιατρική και μείνετε ήρεμοι.
  2. Εάν καταναλώσατε κατά λάθος τροφές όπως ληγμένα ή κακά κρέατα και ψάρια ή σάπια αυγά, η μόλυνση μπορεί να είναι επιζήμια, οπότε φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να πάρετε αμέσως φάρμακα.
  3. Συνεχίστε να ελέγχετε για συμπτώματα για τις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες. Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα αλλά μπορεί επίσης να είναι αργά. Τα συμπτώματα εξαρτώνται επίσης από το είδος της τροφής.
  4. Πινω πολυ νερο. Μπορείτε να πάρετε ένα πεπτικό ένζυμο για να διασφαλίσετε ότι το φαγητό που καταναλώσατε χωνεύεται κανονικά χωρίς να προκαλείται λοιμώξεις.
  5. Τρώτε ελαφριά και υγιεινά γεύματα για τις επόμενες ημέρες και φροντίστε να συμπεριλάβετε πολλά προβιοτικά.
  6. Πίνετε άφθονο νερό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τελικά, είναι υγιεινό το air fryer;

Από τι μπορεί να μολυνθεί το φαγητό που τρώμε;

Ποια είναι τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε αν επισκεφθείτε την Ταϊλάνδη;

3 λάθη διατροφής που πρέπει να αποφεύγετε για να αποτρέψετε τη δυσπεψία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon