Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ληγμένο φαγητό: Τι να κάνετε αν καταναλώσετε κατά λάθος ληγμένο ή χαλασμένο φαγητό;

Ληγμένο φαγητό: Τι να κάνετε αν καταναλώσετε κατά λάθος ληγμένο ή χαλασμένο φαγητό;

Ληγμένο φαγητό: Τα ληγμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν βακτηριακή ανάπτυξη, ανάπτυξη μυκήτων και σχηματισμό μούχλας σε αυτά ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα δείτε με γυμνά μάτια.


Κάθε τρόφιμο έχει ημερομηνία λήξης. Υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από τους οποίους αυτή η ημερομηνία είναι κρίσιμη. Το φαγητό είναι το πιο υγιεινό και εμπλουτισμένο με μέγιστη διατροφή όταν είναι φρέσκο. Όταν περάσει την ημερομηνία λήξης, γίνεται αυτόματα λιγότερο θρεπτικό και μη ασφαλές για κατανάλωση. Τα ληγμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν βακτηριακή ανάπτυξη, ανάπτυξη μυκήτων και σχηματισμό μούχλας σε αυτά ακόμη και αν δεν μπορείτε να τα δείτε με γυμνά μάτια. 

Βακτήρια όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E.coli μπορεί να υπάρχουν σε ληγμένα ή χυμένα τρόφιμα. Τα τρόφιμα υφίστανται επίσης χημικές αλλαγές μετά την ημερομηνία λήξης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως τροφική δηλητηρίαση, έμετο, διάρροια, στομαχόπονο, κ.λπ. Η σοβαρότητα της λοίμωξης εξαρτάται από το πόσο χρονών ήταν το φαγητό, τον τύπο του φαγητού και τον τρόπο αποθήκευσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μόλυνση ή οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί επίσης να είναι ήπια και γρήγορα θεραπεύσιμη.

Το ίδιο συμβαίνει και με το χαλασμένο φαγητό. Πολλές φορές, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς εάν το φαγητό έχει χαλάσει ή όχι. Αυτό μπορεί να συμβεί με τρόφιμα όπως αυγά ή ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα που μπορεί να έχουν ωραία γεύση ή οσμή. Ωστόσο, εάν το φαγητό είναι πολύ παλιό και δεν έχει αποθηκευτεί σωστά, είναι καλύτερο να το πετάξετε. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί επίσης να συμβεί από τροφές που μόλις άρχισαν να γίνονται άσχημα, αλλά έχουν ωραία γεύση και μυρωδιά.

Τι να κάνετε εάν φάτε κατά λάθος χαλασμένο φαγητό;

Γενικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε εάν έχετε καταναλώσει κακή τροφή:

  1. Αν κατά λάθος καταναλώσατε ληγμένα ή χαλασμένα τρόφιμα, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφύγετε μια μόλυνση ή άλλες σοβαρές συνέπειες. Απλώς έχετε πίστη στη σύγχρονη ιατρική και μείνετε ήρεμοι.
  2. Εάν καταναλώσατε κατά λάθος τροφές όπως ληγμένα ή κακά κρέατα και ψάρια ή σάπια αυγά, η μόλυνση μπορεί να είναι επιζήμια, οπότε φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να πάρετε αμέσως φάρμακα.
  3. Συνεχίστε να ελέγχετε για συμπτώματα για τις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες. Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα αλλά μπορεί επίσης να είναι αργά. Τα συμπτώματα εξαρτώνται επίσης από το είδος της τροφής.
  4. Πινω πολυ νερο. Μπορείτε να πάρετε ένα πεπτικό ένζυμο για να διασφαλίσετε ότι το φαγητό που καταναλώσατε χωνεύεται κανονικά χωρίς να προκαλείται λοιμώξεις.
  5. Τρώτε ελαφριά και υγιεινά γεύματα για τις επόμενες ημέρες και φροντίστε να συμπεριλάβετε πολλά προβιοτικά.
  6. Πίνετε άφθονο νερό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τελικά, είναι υγιεινό το air fryer;

Από τι μπορεί να μολυνθεί το φαγητό που τρώμε;

Ποια είναι τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε αν επισκεφθείτε την Ταϊλάνδη;

3 λάθη διατροφής που πρέπει να αποφεύγετε για να αποτρέψετε τη δυσπεψία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon