Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Light διατροφή: Μας κάνει τελικά να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό;

Light διατροφή: Μας κάνει τελικά να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό;

Light διατροφή: Αν και ο σκοπός των light τροφίμων είναι ο έλεγχος της θερμιδικής πρόσληψης, εντούτοις στην πραγματικότητα ίσως λειτουργεί αντίθετα.



Εάν η ετικέτα λέει ότι το φαγητό σας είναι “ελαφρύ”, θα φάτε περισσότερο για να χορτάσετε; Πολύ πιθανόν, προτείνει μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές κάλεσαν 37 άνδρες και γυναίκες σε ένα απλό γεύμα με ζυμαρικά πένες, τοματίνια, πέστο, ρίγανη και βασιλικό. Μια φορά, το γεύμα περιγράφηκε ως “ελαφρύ” και δεν είχε σχεδιαστεί για να τα χορτάσει. Μια άλλη φορά, τους είπαν ότι το ίδιο γεύμα δημιουργήθηκε για να είναι “χορταστικό”. Συνολικά, οι πελάτες έτρωγαν περισσότερο όταν το γεύμα ονομαζόταν “ελαφρύ”. Είπαν επίσης ότι ένιωθαν λιγότερο γεμάτοι.


“Υποδηλώνει ότι εάν έχετε αυτήν την προκατάληψη ότι το γεύμα που πρόκειται να φάτε θα είναι πραγματικά χορταστικό, τότε ίσως θα φάτε λιγότερο”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Paige Cunningham, φοιτήτρια διδακτορικού στις επιστήμες διατροφής στο Πανεπιστήμιο Penn State. “Και αν ισχύει το αντίθετο, αν αντιλαμβάνεστε ότι το γεύμα είναι ελαφρύ και όχι αρκετά χορταστικό, τότε ίσως να φάτε λίγο περισσότερο από αυτό”. Για τη μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 18 γυναίκες και 19 άνδρες μέσω διαφημίσεων και αφισών, εξαιρουμένων εκείνων των οποίων η αίσθηση πληρότητας ή γεύσης μπορεί να επηρεαστεί από συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες ή προβλήματα υγείας. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 18 έως 65 ετών.

Μετά το φαγητό, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορες ερωτήσεις. Ανάμεσά τους: “Πόσο χορταστική σας φάνηκε αυτή η μακαρονοσαλάτα;” και “Πόσες θερμίδες πιστεύετε ότι καταναλώσατε;” Ρωτήθηκαν επίσης “Πόσο σημαντική είναι η υγεία σας για εσάς;” Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία επανέλαβαν το ίδιο πείραμα. Αν και δεν είναι σαφές εάν τα ευρήματα μπορούν να γενικευτούν σε άλλες τοποθεσίες, ο Κάνινγκχαμ είπε ότι είναι συναρπαστικά. “Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την προώθηση της πρόσληψης σε ευάλωτους πληθυσμούς, [όπως] ηλικιωμένα άτομα που ίσως δεν καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές τους ανάγκες”, είπε.

“Η άλλη πλευρά είναι ότι ίσως δικαιολογεί προσοχή στη χρήση ετικετών που υποδηλώνουν τη χορταστική δύναμη του φαγητού”, πρόσθεσε ο Κάνινγκχαμ. “Προϊόντα απώλειας βάρους ή προϊόντα που φέρουν την ετικέτα ελαφριά, ίσως αυτά θα μπορούσαν να αποτύχουν και στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε περισσότερη πρόσληψη.” Τα ευρήματα δημοσιεύονται ηλεκτρονικά στις 15 Ιανουαρίου στο περιοδικό Appetite. Ο Κάνινγκχαμ πρότεινε στους ανθρώπους να αποφεύγουν τη χρήση περιγραφών στις ετικέτες για να καθορίσουν εάν ένα φαγητό θα τις χορτάσει.

“Η τυπική συμβουλή είναι, ανεξάρτητα από το τι λέει η ετικέτα, απλά να γνωρίζετε τις μερίδες που τρώτε και το ενεργειακό περιεχόμενο και την πραγματική διατροφή του πιάτου που καταναλώνετε”, είπε ο Cunningham. “Απλώς βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζετε. Η σήμανση των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν επιλογές που ταιριάζουν στις διατροφικές τους ανάγκες και τις ανάγκες της οικογένειάς τους, αλλά δεν διαβάζουν όλοι μια ετικέτα με τον ίδιο τρόπο,” δήλωσε η Connie Diekman, σύμβουλος τροφίμων και διατροφής στο St. Louis.

Κάποιοι αγοράζουν ό,τι τους αρέσει, ανεξάρτητα από την ετικέτα. Άλλοι εξετάζουν τα συστατικά του προϊόντος. Και άλλοι πάλι αναζητούν κάτι συγκεκριμένο, όπως η περιεκτικότητα σε νάτριο. Η υγιεινή διατροφή έχει να κάνει με την εξισορρόπηση των διατροφικών επιλογών, πιθανώς την εύρεση πιο υγιεινών τρόπων προετοιμασίας των τροφών που απολαμβάνετε και όχι την προσπάθεια να αναθεωρήσετε τα πάντα σχετικά με τη διατροφή σας ταυτόχρονα, είπε ο Diekman. “Ακόμα μαθαίνουμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε όλους τους παράγοντες που οδηγούν στο πώς τρώμε και τι τρώμε”, είπε.

Είναι σημαντικό όχι μόνο να τρώτε με μέτρο αλλά και να απολαμβάνετε το φαγητό σας. “Δεν πρέπει να τρώμε για να καταπνίξουμε τα συναισθήματά μας, αλλά σίγουρα θα πρέπει να απολαμβάνουμε τις διατροφικές επιλογές που κάνουμε. Δεν πρέπει να τρώμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι καλό φαγητό και αν το φάω θα γίνω καλός άνθρωπος”. Το θέμα είναι να κάνετε αυτή την υγιεινή διατροφική επιλογή που σας αρέσει. Για παράδειγμα, αν φάτε μια σαλάτα και είναι όλα μαρούλι, πόσο θα χρειαστείτε να φάτε για να νιώσετε ότι σας άρεσε το γεύμα;

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και η διαχείριση του σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας

Θα μπορούσε η διατροφή να συμβάλλει σε ηπιότερη νόσηση Covid

Συχνοί διατροφικοί μύθοι που μας αποπροσανατολίζουν

Χάστε τα κιλά των διακοπών σε λίγες ημέρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Close Icon