Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λεύκη: Τι πρέπει να τρώτε για να αντιμετωπίσετε τη λεύκη;

Λεύκη: Τι πρέπει να τρώτε για να αντιμετωπίσετε τη λεύκη;

Λεύκη: Η λεύκη δεν μπορεί να προληφθεί και δεν έχει γνωστή θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της λεύκης και για να μην επιδεινωθεί. Ένας από αυτούς είναι η υγιεινή διατροφή.


Η λεύκη είναι μια χρόνια ιατρική πάθηση που προκαλεί το δέρμα σας να χάνει τη μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στο δέρμα σας. Η λεύκη δεν μπορεί να προληφθεί και δεν έχει γνωστή θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της λεύκης και για να μην επιδεινωθεί. Περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως (1% του πληθυσμού) προσβάλλονται από λεύκη. Η πάθηση δημιουργεί λευκές γαλακτώδεις κηλίδες στο δέρμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τους βλεννογόνους, τα μάτια, το στόμα, το εσωτερικό αυτί και τα μαλλιά. Συνήθως, τα λευκά μπαλώματα αρχίζουν να εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 20 ετών και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ο πιο κοινός τύπος λεύκης είναι η μη τμηματική λεύκη, που ονομάζεται επίσης γενικευμένη λεύκη. Η γενικευμένη λεύκη προκαλεί την ανάπτυξη συμμετρικών λευκών κηλίδων και στις δύο πλευρές του σώματος. Συχνά γίνονται μεγαλύτερα με την πάροδο του χρόνου καθώς προχωρά στον αποχρωματισμό.

Διατροφή για αντιμετώπιση της λεύκης

Η έρευνα σχετικά με το εάν η λεύκη μπορεί να προληφθεί ή να αντιστραφεί με δίαιτα είναι περιορισμένη. Δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μια συγκεκριμένη “δίαιτα λεύκης” μπορεί να σας εμποδίσει να αναπτύξετε την πάθηση. Ωστόσο, επειδή η λεύκη πιστεύεται ότι είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, μπορεί να είναι χρήσιμο να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Τρόφιμα προς κατανάλωση

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα συμπτώματα της λεύκης επιδεινώνονται από το οξειδωτικό στρες—μια ανισορροπία που προκαλεί κυτταρική βλάβη και επιβραδύνει την αναγέννηση υγιών ιστών στο σώμα. Μια φυτική διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά, βήτα-καροτίνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στην πρόληψη της εξάπλωσης των λευκών σας μπαλωμάτων.

Μερικές από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας εάν έχετε λεύκη είναι:

  • Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, είναι φυσικές ενώσεις που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν φρούτα (ιδιαίτερα μούρα), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως λάχανο), ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, βότανα και μπαχαρικά.
  • Φυτοχημικά: Τα φυτοχημικά, όπως το β-καροτένιο, είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και μπορεί να έχουν προστατευτική δράση έναντι της κυτταρικής βλάβης. Τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως τα καρότα, το μπρόκολο, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες και το σπανάκι, είναι πλούσια σε φυτοχημικά.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός), οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και άλλες τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής σας λειτουργίας και στην επιδιόρθωση των κυττάρων.

  • Βιταμίνη D: Η έρευνα υποδηλώνει ότι η λεύκη συνδέεται συχνά με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τροφές που περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, κρόκους αυγών και ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ψωριασική αρθρίτιδα και νόσος του θυρεοειδούς συχνά εμφανίζονται μαζί

Απαραίτητη η βιταμίνη D στις θηλάζουσες

Bιταμίνη D & συμπληρώματα ιχθυελαίου μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων

Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon