Λεύκανση δοντιών : Μια επιλογή είναι να τρώτε τρόφιμα που λευκαίνουν φυσικά τα δόντια σας. Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτά τα τρόφιμα λειτουργούν, τα αποτελέσματά τους είναι κυρίως ανεκδοτικά και θεωρητικά.
Εάν θέλετε να λευκαίνετε τα δόντια σας χωρίς χημικές ουσίες, ίσως ψάχνετε για πιο φυσικές θεραπείες. Μια επιλογή είναι να τρώτε τρόφιμα που λευκαίνουν φυσικά τα δόντια σας. Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτά τα τρόφιμα λειτουργούν, τα αποτελέσματά τους είναι κυρίως ανεκδοτικά και θεωρητικά. Ωστόσο, δεν θα ήταν κακό να τα δοκιμάσω. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για αυτά τα τρόφιμα και πώς μπορεί να ελαφρύνει τα δόντια σας.
- Οι φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ . Αυτό το οξύ λέγεται ότι έχει ιδιότητες λεύκανσης, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των λεκιασμένων δοντιών.
- Το μηλικό οξύ μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή σάλιου σε άτομα με ξηροστομία. Το σάλιο προστατεύει από την τερηδόνα, μια κοινή αιτία αποχρωματισμού, πλένοντας τα τρόφιμα και τα συντρίμμια.
- Το καρπούζι έχει περισσότερο μηλικό οξύ από τις φράουλες. Το μηλικό οξύ θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη χαλάρωση των δοντιών σας και στην προώθηση της παραγωγής σάλιο.
- Μερικοί άνθρωποι λένε επίσης ότι η ινώδης υφή του καρπουζιού τρίβει τα δόντια σας, γεγονός που βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.
- Τα δόντια σας καλύπτονται με πελλετ ή ένα στρώμα πρωτεϊνών σιελογόνων. Το στρώμα των σφαιριδίων προστατεύει τα δόντια σας, αλλά απορροφά επίσης χρωστικές ουσίες από τα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρώση.
- Το στρώμα των σφαιριδίων δίνει επίσης στα βακτήρια κάτι που πρέπει να κολλήσει. Εάν συσσωρευτούν βακτήρια, μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό της πλάκας και των δοντιών.
- Ο ανανάς μπορεί φυσικά να διαλύσει το σφαιρίδιο. Περιέχει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη . Τα πρωτεολυτικά ένζυμα μπορούν να διασπάσουν τις πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο στρώμα των σφαιριδίων σας.
- Η παπάγια, όπως και ο ανανάς, περιέχει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο.
- Το ένζυμο στην παπάγια ονομάζεται παπαΐνη . Διασπά επίσης την πρωτεΐνη, η οποία υποβαθμίζει το στρώμα των σφαιριδίων σας. Αυτό βοηθά στη μείωση των λεκέδων και προστατεύει από το σχηματισμό πλάκας.
- Το γαλακτικό οξύ στο γάλα μπορεί επίσης να ελαφρύνει το σμάλτο σας. Λέγεται επίσης ότι διεγείρει την παραγωγή σάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων που προκαλούν κοιλότητα.
- Η καζεΐνη , μια πρωτεΐνη στο γάλα, αποτρέπει επίσης τη χρώση. Η καζεΐνη βοηθά στην πρόσληψη φωσφορικών ασβεστίου για την αποκατάσταση κοιλοτήτων και την πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας.
Ακολουθεί βίντεο για σωστή διατροφή
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube