Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λετονικό φαγητό: Κρύα σούπα με παντζάρι, αγγούρι και άλλα δροσιστικά λαχανικά

Λετονικό φαγητό: Κρύα σούπα με παντζάρι, αγγούρι και άλλα δροσιστικά λαχανικά

Λετονικό φαγητό: Είναι ελαφριά, δροσιστική και μερικές φορές μπορεί να είναι ήπια πικάντικη.


Γεμάτο με υγιεινά πιάτα, βιολογικά λαχανικά και φρέσκα θαλασσινά που κόβουν την ανάσα, το λετονικό φαγητό είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Βαλτικής, και δεν αποτελεί έκπληξη, όταν αναλογιστείτε τα τεράστια χωράφια με σίκαλη και τις ακτές της Λετονίας που περιτριγυρίζονται από τη Βαλτική Θάλασσα, ότι τόσα πολλά φρέσκα, νόστιμα υλικά μπαίνουν στη λετονική κουζίνα.Αν επισκεφθείτε την Λετονία, να είστε προετοιμασμένοι για ένα γαστρονομικό ταξίδι χρώματος, πάθους και νοστιμιάς, καθώς πρόκειται να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα που δεν θα δοκιμάσετε πουθενά αλλού. Ένα τέτοιο πιάτο είναι μια κρύα σούπα η λεγόμενη “Aukstā zupa”.

Η πρώτη «κρύα σούπα» πιθανότατα εφευρέθηκε από αγρότες, οι οποίοι αναζητούσαν έναν τρόπο να ικανοποιήσουν την πείνα τους με ζεστό καιρό και να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα που είχαν στη διάθεσή τους. Η ίδια η Aukstā zupa είναι ελαφριά, δροσιστική και μερικές φορές μπορεί να είναι ήπια πικάντικη. Αποτελείται από κεφίρ ή ξινόγαλα, βραστά παντζάρια, ψιλοκομμένα ραπανάκια, φρέσκα αγγούρια και βραστά αυγά.

Η Aukstā Zupa ολοκληρώνεται με διάφορα χόρτα πριν το σερβίρισμα. Το μυστικό για την πλούσια αλλά δροσερή του γεύση βρίσκεται στις τέλεια ισορροπημένες ξινές, γλυκές και αλμυρές γεύσεις. Πριν από το σερβίρισμα, η λετονική κρύα σούπα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες, κάτι που συμβάλλει στην ενίσχυση της γεύσης της. Η ιδιαιτερότητα της κλασικής λετονικής κρύας σούπας είναι ότι πρέπει να είναι τόσο πηχτή που να στέκεται ένα κουτάλι στη σούπα.

Η Aukstā zupa είναι μια δροσιστική λετονική κρύα σούπα με ασυνήθιστο, βαθύ ροζ χρώμα. Φτιάχνεται με παντζάρια, αγγούρια, κεφίρ, βραστά αυγά και λουκάνικο γάλακτος. Τα χόρτα όπως ο άνηθος και το κρεμμύδι είναι απαραίτητα και οι περισσότεροι απολαμβάνουν τη σούπα με λίγο ξύδι.


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σούπα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά. Συνιστάται να σερβίρετε τη σούπα με μερικές φέτες μαύρο ψωμί στο πλάι. Το Aukstā zupa είναι ένα εποχικό πιάτο, επομένως είναι πρακτικά αδύνατο να το βρείτε στα εστιατόρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά τα περισσότερα μέρη έχουν τη σούπα στο μενού τους το καλοκαίρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κυκλοφόρησε αυτόματο μηχάνημα πώλησης τεστ Covid στη Λετονία

Φτιάξτε την πιο νόστιμη και λαχταριστή Βασιλόπιτα!

Φτιάξτε μια πεντανόστιμη κρεατόσουπα γεμάτη βιταμίνες

Μια συνταγή με άρωμα Ελλάδας για το κρύο του χειμώνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Close Icon