Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λετονικό φαγητό: Κρύα σούπα με παντζάρι, αγγούρι και άλλα δροσιστικά λαχανικά

Λετονικό φαγητό: Κρύα σούπα με παντζάρι, αγγούρι και άλλα δροσιστικά λαχανικά

Λετονικό φαγητό: Είναι ελαφριά, δροσιστική και μερικές φορές μπορεί να είναι ήπια πικάντικη.


Γεμάτο με υγιεινά πιάτα, βιολογικά λαχανικά και φρέσκα θαλασσινά που κόβουν την ανάσα, το λετονικό φαγητό είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Βαλτικής, και δεν αποτελεί έκπληξη, όταν αναλογιστείτε τα τεράστια χωράφια με σίκαλη και τις ακτές της Λετονίας που περιτριγυρίζονται από τη Βαλτική Θάλασσα, ότι τόσα πολλά φρέσκα, νόστιμα υλικά μπαίνουν στη λετονική κουζίνα.Αν επισκεφθείτε την Λετονία, να είστε προετοιμασμένοι για ένα γαστρονομικό ταξίδι χρώματος, πάθους και νοστιμιάς, καθώς πρόκειται να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα που δεν θα δοκιμάσετε πουθενά αλλού. Ένα τέτοιο πιάτο είναι μια κρύα σούπα η λεγόμενη “Aukstā zupa”.

Η πρώτη «κρύα σούπα» πιθανότατα εφευρέθηκε από αγρότες, οι οποίοι αναζητούσαν έναν τρόπο να ικανοποιήσουν την πείνα τους με ζεστό καιρό και να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα που είχαν στη διάθεσή τους. Η ίδια η Aukstā zupa είναι ελαφριά, δροσιστική και μερικές φορές μπορεί να είναι ήπια πικάντικη. Αποτελείται από κεφίρ ή ξινόγαλα, βραστά παντζάρια, ψιλοκομμένα ραπανάκια, φρέσκα αγγούρια και βραστά αυγά.

Η Aukstā Zupa ολοκληρώνεται με διάφορα χόρτα πριν το σερβίρισμα. Το μυστικό για την πλούσια αλλά δροσερή του γεύση βρίσκεται στις τέλεια ισορροπημένες ξινές, γλυκές και αλμυρές γεύσεις. Πριν από το σερβίρισμα, η λετονική κρύα σούπα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες, κάτι που συμβάλλει στην ενίσχυση της γεύσης της. Η ιδιαιτερότητα της κλασικής λετονικής κρύας σούπας είναι ότι πρέπει να είναι τόσο πηχτή που να στέκεται ένα κουτάλι στη σούπα.

Η Aukstā zupa είναι μια δροσιστική λετονική κρύα σούπα με ασυνήθιστο, βαθύ ροζ χρώμα. Φτιάχνεται με παντζάρια, αγγούρια, κεφίρ, βραστά αυγά και λουκάνικο γάλακτος. Τα χόρτα όπως ο άνηθος και το κρεμμύδι είναι απαραίτητα και οι περισσότεροι απολαμβάνουν τη σούπα με λίγο ξύδι.


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σούπα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά. Συνιστάται να σερβίρετε τη σούπα με μερικές φέτες μαύρο ψωμί στο πλάι. Το Aukstā zupa είναι ένα εποχικό πιάτο, επομένως είναι πρακτικά αδύνατο να το βρείτε στα εστιατόρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά τα περισσότερα μέρη έχουν τη σούπα στο μενού τους το καλοκαίρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κυκλοφόρησε αυτόματο μηχάνημα πώλησης τεστ Covid στη Λετονία

Φτιάξτε την πιο νόστιμη και λαχταριστή Βασιλόπιτα!

Φτιάξτε μια πεντανόστιμη κρεατόσουπα γεμάτη βιταμίνες

Μια συνταγή με άρωμα Ελλάδας για το κρύο του χειμώνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon