Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λεμόνι: Προσθέστε το λεμόνι στα γεύματά σας

Λεμόνι: Προσθέστε το λεμόνι στα γεύματά σας

Λεμόνι: Τα λεμόνια χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο σε επιδόρπια, ποτά, σάλτσες, ντιπ και ως γαρνιτούρα για πιάτα με κρέας και ψάρι.



Το λεμόνι είναι ένα λαμπερό κίτρινο εσπεριδοειδές. Έχει τη χαρακτηριστική του ξινή γεύση γιατί είναι πλούσιο σε κιτρικό οξύ. Προέρχεται από την οικογένεια των ανθοφόρων φυτών Rutaceae, και η επιστημονική του ονομασία είναι Citrus limon.


Γιατί πρέπει να προσθέσετε λεμόνι στη διατροφή σας;

Η μοναδική γεύση του λεμονιού το καθιστά δημοφιλές συστατικό σε ποτά, επιδόρπια και γεύματα. Σχεδόν όλα τα μέρη ενός λεμονιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και στον καθαρισμό. Δεν είναι γνωστό από πού ακριβώς προήλθαν τα λεμόνια. Αλλά υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία της αξίας του από σχεδόν 2.000 χρόνια πριν. Η λεμονιά αναπτύσσεται σε υποτροπικές και τροπικές περιοχές και μπορεί να φτάσει σε ύψος 10-20 πόδια. Τα περισσότερα καλλιεργούνται σε μεσογειακές χώρες, καθώς και στην Κίνα, την Ινδία, το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βραζιλία – και στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα, το Τέξας και τη Φλόριντα στις ΗΠΑ. Μπορείτε να βρείτε φρέσκα λεμόνια όλο το χρόνο στα σούπερ μάρκετ.

Ο χυμός λεμονιού έχει πολλές χρήσεις, από γαστρονομικές έως φαρμακευτικές. Τα λεμόνια χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο σε επιδόρπια, ποτά, σάλτσες, ντιπ και ως γαρνιτούρα για πιάτα με κρέας και ψάρι. Ο χυμός λεμονιού είναι ένα φυσικό καθαριστικό και αφαίρεση λεκέδων. Το έλαιο λεμονιού παρέχει το άρωμα για αρώματα, σαπούνια και κρέμες δέρματος. Αγαπάτε το νερό με λεμόνι; Μην το παρακάνετε. Η οξύτητα του χυμού λεμονιού μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών.

Τύποι λεμονιών

Το λεμόνι που καλλιεργείται πιο συχνά στις ΗΠΑ είναι το λεμόνι Eureka. Το λεμόνι της Λισαβόνας είναι επίσης δημοφιλές.

Μπορεί επίσης να συναντήσετε το λεμόνι Meyer, ένα μικρότερο, πιο γλυκό λεμόνι που μπορεί να ξεκίνησε ως διασταύρωση λεμονιού και μανταρινιού πορτοκαλιού. Αυτά μπορούν να κάνουν καλά φυτά στο σπίτι, αλλά θα χρειαστεί να τα φέρετε μέσα το χειμώνα αν δεν βρίσκεστε σε τροπικό κλίμα.

Όταν αγοράζετε ένα λεμόνι, αναζητήστε αυτά που είναι φωτεινά και έχουν ομοιόμορφο χρώμα. Πρέπει να είναι σταθερό αλλά όχι πολύ σκληρό. Τα φυλάμε στο ψυγείο για να διαρκέσουν περισσότερο από ότι σε θερμοκρασία δωματίου.

Οφέλη για την υγεία των λεμονιών

Οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και οι φυτικές ενώσεις στα λεμόνια μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Δεν είναι συνηθισμένο να τρώτε πραγματικά ένα φρέσκο λεμόνι – είναι πολύ ξινό για τα περισσότερα γούστα – εκτός εάν χρησιμοποιείτε κονσέρβες λεμονιών. Τα λεμόνια μπορούν επίσης να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία όπως:

Βιταμίνη C

Τα λεμόνια περιέχουν περίπου 50 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, που είναι πάνω από τη μισή ποσότητα βιταμίνης C που απαιτείται στην καθημερινή διατροφή σας. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο για το δέρμα σας, βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα εσπεριδοειδή είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές τροφίμων βιταμίνης C. Το λεμόνι περιέχει επίσης υψηλό επίπεδο διαιτητικών ινών – αλλά δεν λαμβάνετε φυτικές ίνες από τον χυμό.

Διαχείριση βάρους

Οι ίνες πηκτίνης που βρίσκονται στα λεμόνια διαστέλλονται μόλις καταποθούν, κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι νωρίτερα και περισσότερο. Το νερό με λεμόνι συχνά διαφημίζεται ως αποτελεσματικό εργαλείο για την απώλεια βάρους και τη διαχείριση του βάρους. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να πίνετε νερό, δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στην προσθήκη λεμονιού στο νερό για έλεγχο του βάρους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το πόσιμο νερό μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους και να σας βοηθήσει να αποφύγετε το σνακ τόσο αποτελεσματικά όσο το λεμόνι.

Πρόληψη αναιμίας

Το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο από τα φυτικά τρόφιμα στη διατροφή σας. Η διατήρηση των σωστών επιπέδων σιδήρου βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, η οποία είναι ένας χαμηλότερος από τον μέσο όρο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, συχνά ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας σιδήρου.

Πρόληψη πέτρας στα νεφρά

Τα λεμόνια παίρνουν την ξινή τους γεύση από την αφθονία τους σε κιτρικό οξύ. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το κιτρικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρες στα νεφρά.

Αντιβακτηριδιακές Επιδράσεις

Ο χυμός λεμονιού έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Οι φυτικές ενώσεις στο συμπύκνωμα χυμού λεμονιού ανέστειλαν αποτελεσματικά την ανάπτυξη λοιμώξεων από σαλμονέλα, σταφυλόκοκκο και candida σε μια μελέτη. Ήταν επίσης αποτελεσματικό ενάντια σε ένα συγκεκριμένο βακτήριο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά που προκαλεί πνευμονία και λοιμώξεις του αίματος.

Έρευνα για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου

Ο χυμός λεμονιού είναι μια πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Αυτά είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Αλλά ο χυμός λεμονιού δεν έχει μελετηθεί για την πρόληψη του καρκίνου στους ανθρώπους. Ενώ μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, καμία τροφή δεν έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τον καρκίνο.

Ο χυμός λεμονιού δεν αποτελεί μέρος της θεραπείας του καρκίνου. Αλλά οι επιστήμονες βρήκαν μικροσκοπικά νανοσωματίδια στο χυμό λεμονιού που – σε εργαστηριακές δοκιμές σε κύτταρα – ανέστειλαν την αναπαραγωγή των κυττάρων και ενεργοποίησαν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Αυτή είναι μια εξαιρετικά πρώιμη έρευνα που αφορά περισσότερο την αναζήτηση νέων θεραπειών για τον καρκίνο και δεν βασίζεται στο χυμό λεμονιού που θα παίρνετε στη διατροφή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Από τι φτιάχνεται το ταχίνι και γιατί έχει διατροφική αξία;

Συμβουλές μαγειρικής και απλές συνταγές για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Δροσιστικές συνταγές που μπορούν να σας κάνουν να αναπνέετε εύκολα

Πόσο ωφέλιμες είναι οι σαλάτες για τον οργανισμό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon