Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς.


Η σάλτσα μπεσαμέλ, γνωστή και ως λευκή σάλτσα, είναι μια κλασική βάση στη γαλλική κουζίνα, αλλά έχει βρει τον δρόμο της στα πιάτα σε όλο τον κόσμο λόγω της κρεμώδους υφής και της ευέλικτης γεύσης της. Μια βασική σάλτσα μπεσαμέλ φτιάχνεται από λευκό ρου (βούτυρο και αλεύρι) και γάλα, και είναι γνωστή για την πλούσια, λεία σύστασή της. Χρησιμεύει ως βάση για πολλές άλλες συνταγές, όπως σάλτσες τυριών, κρεμώδεις σούπες και διάφορα μαγειρευτά.

Ένα δημοφιλές πιάτο που χρησιμοποιεί σάλτσα μπεσαμέλ είναι ένα παραδοσιακό λαζάνια μπολονέζ. Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς. Δείτε πώς να ενσωματώσετε τη μπεσαμέλ στο επόμενο πιάτο λαζάνια σας:

Συστατικά

  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • Πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • Λαζάνια
  • Σάλτσα Bolognese (σάλτσα κρέατος)
  • Μοτσαρέλα και παρμεζάνα, τριμμένη

 

Οδηγίες

  • Φτιάχνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό χρυσαφί, σχηματίζοντας ένα ρου. Χτυπάμε σταδιακά το γάλα για να αποφύγετε τους σβόλους. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα και το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πάρει μια απαλή βράση. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο για πρόσθετη γεύση. Αφαιρέστε από τη φωτιά μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή.
  • Συναρμολογούμε τα λαζάνια: Σε ένα ταψί απλώνουμε μια στρώση σάλτσας Bolognese. Προσθέστε μια στρώση λαζάνια, ακολουθούμενη από μια γενναιόδωρη μπεσαμέλ. Πάνω από τη μπεσαμέλ πασπαλίζουμε μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Επαναλάβετε τις στρώσεις μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλα τα υλικά, τελειώνοντας με μια στρώση μπεσαμέλ και άλλο τυρί από πάνω.
  • Ψήνουμε: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C και ψήστε τα λαζάνια για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή και να αφρατέψει. Αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.

Αυτή η συνταγή υπογραμμίζει πώς η σάλτσα μπεσαμέλ μπορεί να μετατρέψει τα απλά υλικά σε ένα ανακουφιστικό, γκουρμέ πιάτο. Είτε στρωθεί σε λαζάνια, περιχυθεί με λαχανικά, είτε χρησιμοποιηθεί ως βάση για άλλες κρεμώδεις σάλτσες, η μπεσαμέλ είναι απόδειξη της μαγείας των γαλλικών τεχνικών μαγειρικής για την αναβάθμιση των καθημερινών γευμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάχνοντας τα πιο νόστιμα λαζάνια με μελιτζάνα και τυριά

Κάνει να τρώμε ζυμαρικά το βράδυ;

Λαζάνια με σπανάκι, ντομάτα και πράσο

Το παστίτσιο ως ένα ελληνικό μαγειρικό αριστούργημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon