Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχτάρα τροφίμων: Γιατί λαχταρούμε ορισμένα τρόφιμα και τι πυροδοτεί αυτή τη λαχτάρα;

Λαχτάρα τροφίμων: Γιατί λαχταρούμε ορισμένα τρόφιμα και τι πυροδοτεί αυτή τη λαχτάρα;

Λαχτάρα τροφίμων: Η λαχτάρα για φαγητό είναι έντονες επιθυμίες για συγκεκριμένα τρόφιμα που συχνά αισθάνονται ακαταμάχητα και αναπόφευκτα.


Πόσο συχνά έχετε ακούσει κάποιον να λέει ότι λαχταράει για κάποια τρόφιμα και το θέλει πολύ; Αρκετά συχνά σωστά! Ναι γιατί είναι σύνηθες να υπάρχουν ειδικές διατροφικές επιθυμίες ή απαιτήσεις. Αλλά ποια ακριβώς είναι η επιστήμη πίσω από την επιθυμία για φαγητό; Η λαχτάρα για φαγητό είναι έντονες επιθυμίες για συγκεκριμένα τρόφιμα που συχνά αισθάνονται ακαταμάχητα και αναπόφευκτα. Έτσι, μπορείτε να έχετε μια απλή επιθυμία για κάτι γλυκό έως έντονη επιθυμία για μερικά φαγητά άνεσης. Ας μελετήσουμε την επιστήμη πίσω από τη λαχτάρα για φαγητό εμβαθύνοντας στους μηχανισμούς που οδηγούν αυτές τις επιθυμίες.

Σύστημα επιβράβευσης εγκεφάλου

Έτσι, όλοι πρέπει να έχετε ακούσει για το πώς λειτουργεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Η λαχτάρα είναι στενά συνδεδεμένη με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, συγκεκριμένα με την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που ονομάζονται ντοπαμίνη. Αυτές είναι βασικά οι ορμόνες της χαράς σας που παράγουν ευχάριστες αισθήσεις. Υπάρχουν τρεις περιοχές της νησίδας του εγκεφάλου, ο ιππόκαμπος και ο κερκοφόρος χιτώνας που ενεργοποιούνται όταν επιθυμούμε κάτι. Ορισμένα τρόφιμα, όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι, πυροδοτούν ένα κύμα ντοπαμίνης, δημιουργώντας συναισθήματα ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλος συνδέει αυτά τα συναισθήματα με τις συγκεκριμένες τροφές, οδηγώντας σε λαχτάρα. Πώς γίνεται αυτό; Λέγεται ότι όταν τρώμε τα αγαπημένα μας τρόφιμα, οι νευρώνες στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας γίνονται πολύ ενεργοί προκαλώντας πολύ έντονα συναισθήματα ευτυχίας που σκεφτόμαστε να αναζητούμε επανειλημμένα.

Οι ορμονικές αλλαγές παίζουν επίσης ρόλο εδώ!

Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν σημαντικά την επιθυμία μας για φαγητό. Τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών όπως η ινσουλίνη και η γκρελίνη μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία μας για ζαχαρούχα και πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα. Αυτός είναι ένας από τους άλλους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες βιώνουν συχνά πόθους κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους λόγω ορμονικών αλλαγών.

Ποιοι είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην επιθυμία για φαγητό;

  • Μπορεί να είναι συναισθηματικά ερεθίσματα!

Πολλές φορές αποφασίζετε να φάτε ένα χαρούμενο γεύμα για να νιώσετε χαλαροί και επίσης για να ανακουφιστείτε από το άγχος. Η λαχτάρα μπορεί να πυροδοτηθεί από συναισθήματα, όπως το άγχος, το άγχος, η πλήξη ή η λύπη. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα ανακουφιστικά τρόφιμα ως τρόπο να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους και να βρουν προσωρινή ανακούφιση. Μερικές φορές το άτομο εκνευρίζεται ή απογοητεύεται μόνο και μόνο επειδή είναι πεινασμένο και όταν τρώει το γεύμα του έχει φύγει όλο. Ως εκ τούτου, τα συναισθηματικά ερεθίσματα χορταίνουν τρώγοντας το φαγητό που λαχταράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πιθανές εξηγήσεις για τη διαρκή πείνα - Τι μπορεί να συμβαίνει

Συμβουλές για να χάσετε τα κιλά του καλοκαιριού

Νέα έρευνα αποκαλύπτει την ύπαρξη τροποποιημένης μεσοφλοιώδους συνδεσιμότητας στην παχυσαρκία

Πώς να σταματήσετε την υπερκατανάλωση τροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon