Λαχανοντολμάδες συνταγή: Η παρασκευή του τέλειου λαχανοντολμά, περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γευστικής γέμισης, τρυφερά φύλλα λάχανου και μια νόστιμη σάλτσα.
Η παρασκευή του τέλειου λαχανοντολμά, περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γευστικής γέμισης, τρυφερά φύλλα λάχανου και μια νόστιμη σάλτσα. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για τη δημιουργία λαχανοντολμάδων που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν.
Συστατικά
- 1 μεγάλο κεφάλι λάχανο
- 1 κιλό κιμά (μοσχάρι, χοιρινό ή συνδυασμός)
- 1 φλιτζάνι βρασμένο ρύζι
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 αυγό
- 1/4 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- 1 κουτί σάλτσα ντομάτας
- 1 κονσέρβα ντομάτες σε κύβους
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα Worcestershire
- Φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες
Ετοιμάστε το λάχανο: Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Αφαιρέστε προσεκτικά τον πυρήνα από το λάχανο και τοποθετήστε τον σε βραστό νερό. Μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα εξωτερικά φύλλα και να αφαιρεθούν εύκολα. Βγάζουμε το λάχανο από το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ξεφλουδίστε απαλά τα φύλλα, κόβοντας τυχόν χοντρούς μίσχους εάν χρειάζεται.
Φτιάχνουμε τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το μαγειρεμένο ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το αυγό, την τριμμένη φρυγανιά, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
Δημιουργήστε λαχανοντολμάδες: Τοποθετήστε ένα φύλλο λάχανου σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ρίξτε μια μερίδα από τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου και διπλώστε τα πλαϊνά πάνω από τη γέμιση. Τυλίξτε το φύλλο σφιχτά για να κλείσει η γέμιση, δημιουργώντας ένα ρολό από λάχανο. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα λαχανόφυλλα και τη γέμιση.
Ετοιμάστε τη σάλτσα: Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε τη σάλτσα ντομάτας, τις ντομάτες σε κύβους, την καστανή ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τη σάλτσα Worcestershire.
Μαγειρέψτε τα ρολά λάχανου: Απλώστε μια λεπτή στρώση από τη σάλτσα στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού. Τοποθετήστε τα ρολά λάχανου στο ταψί, με τη ραφή προς τα κάτω. Ρίξτε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από τα ρολά λάχανου, φροντίζοντας να έχουν ομοιόμορφη επικάλυψη.
Ψήνουμε: Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (175°C) για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν τα ρολά λάχανου.
Σερβίρουμε: Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα λαχανόρολα από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Σερβίρετε ζεστό, γαρνίροντας αν θέλετε με φρέσκο μαϊντανό.
Αυτά τα ρολά λάχανου είναι γευστικά, ανακουφιστικά και ιδανικά για ένα πλούσιο γεύμα. Απολαύστε τα μόνα τους ή με μια πλευρά πουρέ πατάτας ή ψωμί κρούστας για ένα χορταστικό δείπνο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube