Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λάχανο: το φτηνό και super διατροφικό όπλο

Λάχανο: το φτηνό και super διατροφικό όπλο


Το λάχανο βρίσκεται αρκετές φορές την εβδομάδα στο τραπέζι μας. Είτε ωμό σε σαλάτες, είτε μαγειρεμένο δίνει άψογο γευστικό αποτέλεσμα και έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία μας!

Το λάχανο συγγενεύει με το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών και η καταγωγή του είναι λίγο δύσκολο να εντοπιστεί λόγω των πολλών και διαφορετικών ποικιλιών του. Πιθανότατα όμως προέρχεται από την Εγγύς Ανατολή και έφτασε στην Ευρώπη αργότερα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διάφορα χρώματα, σχήματα, υφές και μεγέθη. Σε κάθε χώρα ή περιοχή, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες επιλέγεται και διαφορετική  ποικιλία. Τα πιο δημοφιλή, είναι τα πράσινα, τα λευκά ή Δανέζικα, τα ανοιχτόχρωμα πράσινα, τα μωβ και τα κοινά πράσινα λάχανα.


Πώς θα επιλέξετε ένα καλό λάχανο

Διαλέξτε ένα βαρύ λάχανο με ζωηρό χρώμα στα φύλλα του. Τα φύλλα του πρέπει επίσης να είναι συνεκτικά μεταξύ τους, σχετικά σκληρά, να μην εμφανίζουν αλλοιώσεις. Μην το αγοράσετε αν υπάρχει εμφανής προσβολή από έντομα και κάμπιες.

Βέβαια αν θέλετε να φτιάξετε λαχανοντολμάδες, ή κάποιο άλλο φαγητό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα του για τύλιγμα, πρέπει να επιλέξετε ένα λάχανο ελαφρύ και σχετικά κούφιο μέσα. Όσο πιο αφράτο και ελαφρύ είναι το λάχανο, τόσο πιο κατάλληλο είναι για τύλιγμα, και τόσο πιο γρήγορα θα ξεχωρίσουν τα φύλλα όταν το βουτήξετε στο βραστό νερό. Διαλέξτε λοιπόν το κατάλληλο λάχανο ανάλογα με τη συνταγή που πρόκειται να φτιάξετε.

Πώς θα το καταναλώσετε

Πριν την κατανάλωσή του, αφαιρέστε μερικά από τα εξωτερικά του φύλλα, που συνήθως είναι και πιο σκληρά και ταλαιπωρημένα, κόψτε το εσωτερικό στο μέγεθος που επιθυμείτε και ξέπλυνετε το με νερό. Για να αποφύγετε την περίπτωση ύπαρξης εντόμων, μπορείτε να το αφήσετε να μουλιάσει για λίγα λεπτά σε νερό όπου έχετε προσθέσει ξύδι.

Πώς θα συντηρήσετε σωστά το λάχανο

Για τη σωστή διατήρησή του, προτιμήστε τις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου, μέσα σε πλαστική σακούλα ή ένα μεγάλο μπολ που κλείνει αεροστεγώς. Εκεί μπορεί να συντηρηθεί έως και για 2 εβδομάδες.

Διατροφική αξία

Το λάχανο, είναι ένα λαχανικό με μεγάλη διατροφική αξία, πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε πολλές ασθένειες, καθώς βοηθάει στην αποβολή των ελεύθερων ριζών.

Η σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία εμφάνισης έλκους στο στομάχι. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και την χοληστερόλης. Να σημειωθεί ότι, το χρώμα του μωβ λάχανου οφείλεται στις ανθοκυανίνες, που προσφέρουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοχημικά από το πράσινο λάχανο, ενισχύοντας έτσι τα οφέλη του υπέρ της υγείας.

Είναι πηγή φυτικών ινών και αποτελεί και πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Κ, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος καθώς και μαγγανίου. Επίσης, είναι καλή πηγή θειαμίνης, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου ενώ ταυτόχρονα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon