Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λάχανο: το φτηνό και super διατροφικό όπλο

Λάχανο: το φτηνό και super διατροφικό όπλο

Το λάχανο βρίσκεται αρκετές φορές την εβδομάδα στο τραπέζι μας. Είτε ωμό σε σαλάτες, είτε μαγειρεμένο δίνει άψογο γευστικό αποτέλεσμα και έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία μας!

Το λάχανο συγγενεύει με το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών και η καταγωγή του είναι λίγο δύσκολο να εντοπιστεί λόγω των πολλών και διαφορετικών ποικιλιών του. Πιθανότατα όμως προέρχεται από την Εγγύς Ανατολή και έφτασε στην Ευρώπη αργότερα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διάφορα χρώματα, σχήματα, υφές και μεγέθη. Σε κάθε χώρα ή περιοχή, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες επιλέγεται και διαφορετική  ποικιλία. Τα πιο δημοφιλή, είναι τα πράσινα, τα λευκά ή Δανέζικα, τα ανοιχτόχρωμα πράσινα, τα μωβ και τα κοινά πράσινα λάχανα.

Πώς θα επιλέξετε ένα καλό λάχανο

Διαλέξτε ένα βαρύ λάχανο με ζωηρό χρώμα στα φύλλα του. Τα φύλλα του πρέπει επίσης να είναι συνεκτικά μεταξύ τους, σχετικά σκληρά, να μην εμφανίζουν αλλοιώσεις. Μην το αγοράσετε αν υπάρχει εμφανής προσβολή από έντομα και κάμπιες.

Βέβαια αν θέλετε να φτιάξετε λαχανοντολμάδες, ή κάποιο άλλο φαγητό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα του για τύλιγμα, πρέπει να επιλέξετε ένα λάχανο ελαφρύ και σχετικά κούφιο μέσα. Όσο πιο αφράτο και ελαφρύ είναι το λάχανο, τόσο πιο κατάλληλο είναι για τύλιγμα, και τόσο πιο γρήγορα θα ξεχωρίσουν τα φύλλα όταν το βουτήξετε στο βραστό νερό. Διαλέξτε λοιπόν το κατάλληλο λάχανο ανάλογα με τη συνταγή που πρόκειται να φτιάξετε.

Πώς θα το καταναλώσετε

Πριν την κατανάλωσή του, αφαιρέστε μερικά από τα εξωτερικά του φύλλα, που συνήθως είναι και πιο σκληρά και ταλαιπωρημένα, κόψτε το εσωτερικό στο μέγεθος που επιθυμείτε και ξέπλυνετε το με νερό. Για να αποφύγετε την περίπτωση ύπαρξης εντόμων, μπορείτε να το αφήσετε να μουλιάσει για λίγα λεπτά σε νερό όπου έχετε προσθέσει ξύδι.

Πώς θα συντηρήσετε σωστά το λάχανο

Για τη σωστή διατήρησή του, προτιμήστε τις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου, μέσα σε πλαστική σακούλα ή ένα μεγάλο μπολ που κλείνει αεροστεγώς. Εκεί μπορεί να συντηρηθεί έως και για 2 εβδομάδες.

Διατροφική αξία

Το λάχανο, είναι ένα λαχανικό με μεγάλη διατροφική αξία, πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε πολλές ασθένειες, καθώς βοηθάει στην αποβολή των ελεύθερων ριζών.

Η σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία εμφάνισης έλκους στο στομάχι. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και την χοληστερόλης. Να σημειωθεί ότι, το χρώμα του μωβ λάχανου οφείλεται στις ανθοκυανίνες, που προσφέρουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοχημικά από το πράσινο λάχανο, ενισχύοντας έτσι τα οφέλη του υπέρ της υγείας.

Είναι πηγή φυτικών ινών και αποτελεί και πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Κ, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος καθώς και μαγγανίου. Επίσης, είναι καλή πηγή θειαμίνης, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου ενώ ταυτόχρονα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon