Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχανικά: Υπολογίζουμε τις πατάτες σαν λαχανικό;

Λαχανικά: Υπολογίζουμε τις πατάτες σαν λαχανικό;

Λαχανικά: Οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερες πατάτες από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, λέει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Μόνο το 10% περίπου των ενηλίκων των ΗΠΑ τρώνε αρκετά λαχανικά, αλλά οι ειδικοί σε θέματα διατροφής διαφωνούν σχετικά με το αν οι πατάτες συνυπολογίζονται στην πρόσληψη λαχανικών


Οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερες πατάτες από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, λέει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Μόνο το 10% περίπου των ενηλίκων των ΗΠΑ τρώνε αρκετά λαχανικά, αλλά οι ειδικοί σε θέματα διατροφής διαφωνούν σχετικά με το αν οι πατάτες συνυπολογίζονται στην πρόσληψη λαχανικών επειδή είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Οι λευκές πατάτες, μαζί με το καλαμπόκι και τον αρακά εμπίπτουν στην υποκατηγορία « αμυλούχα λαχανικά ». Η κατανάλωση λαχανικών όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των αμυλούχων λαχανικών, είναι ένα «βασικό στοιχείο» ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτές οι οδηγίες χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της διατροφικής πυραμίδας, καθώς και για ομοσπονδιακά προγράμματα διατροφής, τα οποία έχουν συμπεριλάβει τις πατάτες ως λαχανικό στα σχολικά γεύματα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι οι πατάτες μπορεί να επαναταξινομηθούν ως σιτηρά στις ενημερώσεις των διατροφικών οδηγιών το 2025.

Ο Kam Quarles, Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Πατάτας, είπε ότι αυτή η απόφαση θα οδηγούσε σε «χαοτικό αποτέλεσμα» όταν κατέθεσε ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών τον Σεπτέμβριο. «Οι πατάτες ταξινομούνται με άλλα λαχανικά με βάση τα βοτανικά και κηπευτικά χαρακτηριστικά τους. Ως εκ τούτου, μια απόφαση εσφαλμένης αναταξινόμησής τους ως κόκκου είναι τεχνικά ανακριβής και δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική μέτρηση», είπε ο Quarles. Οι πατάτες δεν έχουν παρόμοιο προφίλ θρεπτικών συστατικών με άλλα λαχανικά όπως το μαρούλι, οι ντομάτες και τα καρότα, αλλά επίσης δεν ταιριάζουν απόλυτα με το προφίλ ενός κόκκου, σύμφωνα με την Caroline West Passerrello, EdD, RDN, LDN , μια εγγεγραμμένη διαιτολόγο, στο Πίτσμπουργκ.

Σε αντίθεση με τα πράσινα λαχανικά, οι πατάτες περιέχουν άμυλα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το θρεπτικό προφίλ της πατάτας μοιάζει με δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη και το καστανό ρύζι. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ψητές πατάτες προσφέρει παρόμοιες ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων με 100 γραμμάρια μαγειρεμένου καστανού ρυζιού. Αλλά τα άμυλα στα δημητριακά ολικής αλέσεως αφομοιώνονται πιο αργά και, ως εκ τούτου, δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα τόσο γρήγορα.

Γιατί είναι σημαντικοί οι υδατάνθρακες;

«Οι πατάτες είναι αρκετά πυκνές σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να σερβιριστούν με διάφορους τρόπους», είπε ο Passerrello. «Είναι ουσιαστικά χωρίς λιπαρά και περιέχουν πολλές βιταμίνες όπως Β6, C και κάλιο. Και μπορεί να περιέχουν διαιτητικές ίνες, ειδικά αν καταναλώνετε το δέρμα». Ορισμένες αρχές δημόσιας υγείας, όπως το Harvard TH Chan School of Public Health, έχουν ήδη αφαιρέσει τις πατάτες από την κατηγορία των λαχανικών. «Σε σύγκριση με τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που το σώμα αφομοιώνει γρήγορα, προκαλώντας αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα και στη συνέχεια πτώση», δήλωσε η Lilian Cheung, DSc, RD , διευθύντρια υγείας. προώθηση και επικοινωνία στο τμήμα διατροφής του Harvard TH Chan School of Public Health.

Ενώ οι πατάτες παρέχουν διαιτητικές ίνες , είπε ο Cheung, το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στο δέρμα που συχνά ξεφλουδίζεται πριν το μαγείρεμα. Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες; Η σύσταση του Χάρβαρντ για περιορισμό της κατανάλωσης πατάτας «βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε συσχετίσεις με την αύξηση βάρους και τον διαβήτη», πρόσθεσε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξαιρεί επίσης τις πατάτες από την κατηγορία των λαχανικών και ο Οδηγός Eatwell του Ηνωμένου Βασιλείου ταξινομεί τις πατάτες ως αμυλούχους υδατάνθρακες μαζί με το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά.

«Η ουσία είναι ότι ακριβώς επειδή οι πατάτες δεν υπολογίζονται ως λαχανικά στο Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα υγιεινό γεύμα», είπε ο Cheung. «Η ενσωμάτωση πατάτας περιστασιακά ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής – κατά προτίμηση παρασκευασμένη με το δέρμα ανέπαφο με ελάχιστο πρόσθετο κορεσμένο λίπος – μπορεί να προσθέσει απόλαυση και ικανοποίηση σε ένα γεύμα». Οι πατάτες μπορούν να συμπεριληφθούν ως μέρος ενός προτύπου υγιεινής διατροφής, αλλά η προετοιμασία είναι σημαντική. Οι πατάτες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών όταν αφήνεται η φλούδα, αλλά το τηγάνισμα πατάτας μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του πιάτου σε λιπαρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πατάτες: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Βραστές Πατάτες: Ένα υγιεινό γεύμα για απώλεια βάρους;

Γιατί οι Ιάπωνες αγαπούν τόσο πολύ τις πατάτες;

Ποια είναι τα οφέλη της γλυκοπατάτας στην υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon