Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχανικά: Χάνουν τις βιταμίνες τους κατά το μαγείρεμα;

Λαχανικά: Χάνουν τις βιταμίνες τους κατά το μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.


Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ορισμένες βιταμίνες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα, το φως και το οξυγόνο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αποδυναμωθούν ή να καταστραφούν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε αυτή την απώλεια.

  1. Βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
    Οι βιταμίνες C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η Β1, Β2 και Β9) είναι οι πιο ευαίσθητες στο μαγείρεμα. Όταν τα λαχανικά θερμαίνονται, αυτές οι βιταμίνες μπορεί να αποδομηθούν, κυρίως όταν βράζουν σε νερό. Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, μπορεί να χάσει το 50-70% της αξίας της με την υπερβολική θέρμανση και την έκθεση σε νερό.

  2. Μαγείρεμα στον ατμό
    Η χρήση ατμού για το μαγείρεμα των λαχανικών είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να διατηρηθούν οι βιταμίνες τους. Σε αυτή τη διαδικασία, τα λαχανικά δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό, πράγμα που μειώνει την απώλεια θρεπτικών συστατικών. Η βραχυχρόνια θέρμανση στον ατμό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των βιταμινών, διασφαλίζοντας την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

  3. Μαγείρεμα με ελαιόλαδο
    Κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ, είναι λιποδιαλυτά και απορροφώνται καλύτερα όταν μαγειρεύονται με λιπαρές ουσίες όπως το ελαιόλαδο. Έτσι, η χρήση ελαιόλαδου κατά το μαγείρεμα μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση αυτών των βιταμινών.

Συνολικά, αν και κάποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν κατά το μαγείρεμα, υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των βιταμινών από τα λαχανικά μας.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η χορτοφαγική διατροφή κατάλληλη για όλους;

Βοηθά η φυτική διατροφή στη μακροβιότητα και τη βελτίωση της υγείας;

4 Συνήθειες που διαταράσσουν την πέψη

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης και Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon