Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχανικά: Τα κατεψυγμένα ή τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα για την υγεία;

Λαχανικά: Τα κατεψυγμένα ή τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα για την υγεία;

Λαχανικά: Αν αναρωτιέστε αν τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι τόσο θρεπτικά όσο τα φρέσκα, διαβάστε εδώ για να μάθετε.


Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι τιμές των φρέσκων προϊόντων μπορεί να εκτιναχθούν στα ύψη. Και, αν ορισμένα πράγματα δεν είναι στην εποχή τους, μπορεί να είναι δύσκολο να τα βρείτε στην ενότητα παραγωγής σας. Φρέσκο γλυκό καλαμπόκι τον Ιανουάριο; Μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά, όταν έχετε τη διάθεση για φρέσκο μπρόκολο και δεν έχετε τίποτα, αφήστε την απογοήτευσή σας και κατευθυνθείτε στον διάδρομο των κατεψυγμένων τροφίμων. Μπορεί να εκπλαγείτε από την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων. Αν αναρωτιέστε αν τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι τόσο θρεπτικά όσο τα φρέσκα, έχουμε καλά νέα.

Η κατάψυξη λαχανικών σφραγίζει σε θρεπτικά συστατικά

Η έρευνα δείχνει ότι η κατάψυξη παράγει θρεπτικά συστατικά, ενώ τα φρέσκα λαχανικά χάνουν σιγά-σιγά θρεπτικά συστατικά από τη στιγμή που μαζεύονται και τη στιγμή που έρχονται στο τραπέζι σας. Μόλις συγκομιστούν, τα φρέσκα προϊόντα ταξιδεύουν συχνά χιλιάδες μίλια πριν φτάσουν στο κατάστημα. Από εκεί, κάθεται στο τμήμα προϊόντων, πιθανότατα ακολουθούμενο από ένα σύντομο πέρασμα στο ψυγείο σας. Αυτή η μακρά παραμονή είναι δύσκολη για αυτά τα φρέσκα καλούδια. Τα ταξίδια και η έκθεση στη θερμότητα, το φως και τον αέρα οδηγούν σε απώλεια θρεπτικών συστατικών. Για να αποφύγετε αυτό, σκεφτείτε να τρώτε τοπικά προϊόντα όταν είναι δυνατόν. Ένας καλός τρόπος για να βρείτε τοπικά προϊόντα κοντά σας; Η αγορά του τοπικού αγρότη σας.

«Τα φρέσκα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά όταν μαζεύονται στη μέγιστη ωρίμανση και τρώγονται αμέσως μετά, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό», λέει η Amanda Otruba, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Geisinger. «Τα λαχανικά που καταψύχονται λίγο μετά τη συλλογή τους μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα προϊόντα».

Τι να προσέξετε στα κατεψυγμένα λαχανικά

Όταν δεν είναι δυνατό να διαλέξετε φρέσκα προϊόντα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε κατεψυγμένα λαχανικά.

Διαλέξτε λαχανικά που είναι «κατεψυγμένα»

  • Η κατάψυξη λαχανικών σταματά τη διαδικασία γήρανσης και διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά. Όταν τα λαχανικά καταψύχονται αμέσως, μαζεύονται στο ύψος της ωρίμανσης τους και καταψύχονται γρήγορα για να σφραγιστούν σε θρεπτικά συστατικά.
  • Κοιτάξτε την ετικέτα. Αν και τα περισσότερα κατεψυγμένα λαχανικά είναι χωρίς αλάτι ή άλλα συστατικά, είναι πάντα καλό να ελέγχετε ξανά.
  • Σκεφτείτε δύο φορές τα λαχανικά μαγειρεμένα σε σάλτσες. Αυτά μπορούν να προσθέσουν νάτριο στο γεύμα σας — μαζί με περιττές θερμίδες, λίπος και συντηρητικά που ίσως δεν περιμένατε.

Φρέσκα ή κατεψυγμένα, τα οφέλη είναι άφθονα

Η κατανάλωση ενός μείγματος από πολύχρωμα λαχανικά σας βοηθά να λαμβάνετε αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Βιταμίνη Α: Υποστηρίζει την υγιή όραση, το ανοσοποιητικό, την αναπαραγωγή και τη λειτουργία των οργάνων.
  • Βιταμίνη C: Δρα ως αντιοξειδωτικό για την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη κολλαγόνου, βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Φυτικές ίνες: Σας κρατούν χορτάτους και υποστηρίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
  • Φολικό οξύ: Βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών σε έγκυες γυναίκες.
  • Κάλιο: Ένας ηλεκτρολύτης που υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων και τη συστολή των μυών.

«Τα κατεψυγμένα λαχανικά διευκολύνουν τη λήψη βιταμινών κατά τη διάρκεια του χειμώνα», λέει ο Otruba. «Παρέχουν επίσης μια εξαιρετική συντόμευση για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα – όλο το χρόνο».

Ιδέες για τη συσκευασία μιας διατροφικής αξίας

Έχοντας ένα σακουλάκι με κατεψυγμένα μπιζέλια στο χέρι μπορεί να προσθέσει μερικές επιπλέον φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και γεύση στα κατά τα άλλα πιάτα σας. Δοκιμάστε αυτές τις ιδέες για να βάλετε περισσότερα προϊόντα στη διατροφή σας:

  • Φτιάξτε smoothies. Το κατεψυγμένο σπανάκι και άλλα χόρτα μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε πρωινό φίλτρο πιο εύγευστο – ειδικά επειδή πιθανότατα θα μετατρέψουν το ποτό σας σε μια διασκεδαστική απόχρωση του πράσινου.
  • Ρίξτε μέσα τα ζυμαρικά. Μπρόκολο, μπιζέλια και καρότα — ω! Όταν βράζετε νουντλς για πιάτα ζυμαρικών, προσθέτετε μια χούφτα κατεψυγμένα λαχανικά στην κατσαρόλα για να προσθέσετε λίγη ουσία στα μακαρόνια σας.
  • Πάρτε και ψήστε. Τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να προσθέσουν υγρασία (λόγω της περιεκτικότητας τους σε νερό) και χύμα στα ψητά πιάτα. Ή μπορείτε να τα ξεπαγώσετε και να τα χρησιμοποιήσετε σαν φρέσκα, όπως σε αυτή τη συνταγή για την πίτα Shepherd.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι Ιταλοί προτιμούν να τρώνε ζυμαρικά;

Ανοιξιάτικα φρούτα: Επιταχύνουν την απώλεια βάρους & ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα ελεύθερα σάκχαρα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Βραδινά γεύματα για να χάσετε εύκολα βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon