Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχανικά παιδιά: Το μυστικό για να τα εντάξετε στη διατροφή τους

Λαχανικά παιδιά: Το μυστικό για να τα εντάξετε στη διατροφή τους

Λαχανικά παιδιά: Έχετε παιδί που αρνείται να φάει οτιδήποτε πράσινο; Η ανταμοιβή για τη δοκιμή νέων λαχανικών μπορεί να τα κάνει πιο πρόθυμα να τα φάνε, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.



«Είναι σημαντικό να ξεκινάς να τρως λαχανικά από νεαρή ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Britt van Belkom, από το πρόγραμμα Youth, Food and Health στο Ινστιτούτο Τροφίμων, Υγείας και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. «Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι τα μικρά παιδιά πρέπει συνήθως να δοκιμάσουν ένα νέο λαχανικό οκτώ έως 10 φορές πριν τους αρέσει», σημείωσε. «Και έτσι εξετάσαμε εάν το να ζητούν επανειλημμένα από τα παιδιά να δοκιμάσουν κάποια λαχανικά θα τα έκανε πιο πρόθυμα να τα φάνε. Μας ενδιέφερε επίσης αν η παροχή μιας διασκεδαστικής ανταμοιβής θα έκανε τη διαφορά.”


Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 600 παιδιά, ηλικίας 1 έως 4 ετών, σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας στην Ολλανδία. Κατανεμήθηκαν τυχαία σε μία από τις τρεις ομάδες: έκθεση/ανταμοιβή, έκθεση/καμία ανταμοιβή ή καμία έκθεση/καμία ανταμοιβή (ομάδα ελέγχου). Σε όσους συμμετείχαν στην ομάδα επιβράβευσης δόθηκαν διασκεδαστικές ανταμοιβές χωρίς φαγητό, όπως αυτοκόλλητο όταν δοκίμαζαν κάποια λαχανικά. Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις γνώσεις των παιδιών για 14 λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι, καρότο, πιπεριά, κρεμμύδι, μπρόκολο, μπιζέλια, κουνουπίδι, μανιτάρια, πράσινα φασόλια, κολοκύθα και σπαράγγια) και την προθυμία τους να γευτούν έξι από αυτά.

Και στις δύο ομάδες έκθεσης/ανταμοιβής και έκθεσης/καμίας ανταμοιβής, τα παιδιά μπορούσαν να αναγνωρίσουν περίπου 9 λαχανικά στην αρχή της μελέτης και περίπου 11 στο τέλος της, σε σύγκριση με περίπου 8 και 10 στην ομάδα ελέγχου. Στην αρχή της μελέτης, τα παιδιά και στις τρεις ομάδες ήταν πρόθυμα να δοκιμάσουν 5 έως 6 λαχανικά. Μέχρι το τέλος της μελέτης, αυτός ο αριθμός μειώθηκε στην ομάδα ελέγχου, παρέμεινε ο ίδιος στην ομάδα έκθεσης/χωρίς ανταμοιβή και αυξήθηκε σε 7 στην ομάδα έκθεσης/ανταμοιβής.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, που πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, 4-7 Μαΐου. «Η τακτική προσφορά λαχανικών σε νήπια σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας αυξάνει σημαντικά την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν διάφορα λαχανικά», δήλωσε η van Belkom. «Αλλά η επιβράβευση των νηπίων για τη γεύση των λαχανικών φαίνεται να αυξάνει επίσης την προθυμία τους να δοκιμάσουν διαφορετικά λαχανικά», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «το είδος της ανταμοιβής είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό — θα πρέπει να είναι διασκεδαστικό, αλλά όχι φαγητό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Νήπια και παιδιά στη Βρετανία καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη

Πώς συνδέεται ο τηλεοπτικός χρόνος με την κακή διατροφή των νηπίων, σύμφωνα με έρευνα

Οι μισοί Αμερικανοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους τακτικά συμπληρώματα διατροφής

Πώς θα λαμβάνουν σίδηρο τα παιδιά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon