Λαχανικά: η έρευνα έχει δείξει ότι τα μαγειρεμένα σπαράγγια μπορεί να είναι χρήσιμα σε γαστρεντερικές παθήσεις, καθώς συμβάλλουν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος.
Τα σπαράγγια είναι λαχανικό που μοιάζει με λόγχη και είναι μέλος της οικογένειας των κρίνων (liliaceae). Τα περισσότερα σπαράγγια έχουν πράσινο χρώμα, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε και λευκές και μοβ ποικιλίες.
Ποια είναι τα οφέλη των σπαραγγιών;
1. Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου
Τα σπαράγγια είναι ένα από τα πολλά λαχανικά που δρουν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα, βοηθώντας τα να ευδοκιμήσουν και να αυξηθούν σε αριθμό. Ενθαρρυντικά, η έρευνα έχει δείξει ότι τα μαγειρεμένα σπαράγγια μπορεί να είναι χρήσιμα σε γαστρεντερικές παθήσεις, καθώς συμβάλλουν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και προάγοντας την αποκατάσταση.
2. Μπορεί να διευκολύνει το hangover
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα σπαράγγια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα του hangover λόγω της περιεκτικότητάς τους τόσο σε φυτικές ίνες όσο και σε φλαβονοειδή (προστατευτική φυτική ένωση). Η έρευνα μάλιστα υποδηλώνει ότι τα σπαράγγια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της βλάβης στο συκώτι που προκαλείται από το αλκοόλ, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
3. Πλούσια πηγή φυλλικού οξέος
Τα σπαράγγια είναι μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, μια βιταμίνη που είναι σημαντική για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διαίρεση των κυττάρων – η συνθετική εκδοχή αυτής της βιταμίνης είναι το φολικό οξύ.
Το φυλλικό οξύ είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου και προστατεύει από ελαττώματα του νευρικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένης της δισχιδούς ράχης. Μόλις 120 γραμμάρια σπαραγγιών (βρασμένα) θα παρέχουν την ημερήσια πρόσληψη αναφοράς (RI) (200 mcg). Ωστόσο, το NHS συνιστά στις γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη ή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να λαμβάνουν 400mcg φυλλικού οξέος την ημέρα.
4. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση φλεγμονωδών καταστάσεων
Όχι μόνο τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως οι βιταμίνες C και Ε, αλλά περιέχουν επίσης φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν όλες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και γι’ αυτό η κατανάλωση σπαραγγιών μπορεί να ανακουφίσει από φλεγμονώδεις καταστάσεις.
5. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Είναι κατανοητό ότι η αύξηση της πρόσληψης καλίου μειώνοντας παράλληλα το αλάτι έχει θετική επίδραση στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα σπαράγγια είναι μια καλή πηγή καλίου, με μια μερίδα να παρέχει περίπου το 5% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RI).
Επιπλέον, μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι μια φυσική ένωση στα σπαράγγια δρα ως αναστολέας ΜΕΑ βοηθώντας στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό το κάνει εμποδίζοντας ένα ένζυμο στο σώμα σας να παράγει αγγειοτενσίνη II, μια ουσία που στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας την αρτηριακή σας πίεση. Αν και αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο εύρημα, τα ίδια αποτελέσματα δεν έχουν, μέχρι σήμερα, αντιγραφεί στους ανθρώπους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube