Λαχανικά: Μια ισορροπημένη, εναλλασσόμενη διατροφή διαφορετικών ποικιλιών λαχανικών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προμηθεύεστε θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας ξεκινώντας από νεαρή ηλικία.
Το λαχανικό είναι ένας ευρύς όρος που αναφέρεται στα βρώσιμα μέρη των φυτών, τα οποία είναι συνήθως τα φύλλα, οι ρίζες, οι καρποί ή οι σπόροι τους. Τα λαχανικά αποτελούν βασική τροφή σε όλο τον κόσμο και αποτελούν θεμελιώδες μέρος της σύγχρονης γεωργίας. Δεδομένου ότι είναι χαμηλές σε θερμίδες αλλά υψηλές σε θρεπτικά συστατικά, οι περισσότεροι ειδικοί υγείας συνιστούν να καταναλώνετε λαχανικά καθημερινά. Υπάρχει μια επιστημονική συναίνεση ότι μια ισορροπημένη, εναλλασσόμενη διατροφή διαφορετικών ποικιλιών λαχανικών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προμηθεύεστε θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας ξεκινώντας από νεαρή ηλικία.
Οφέλη για την υγεία
Τα λαχανικά είναι γεμάτα από απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που παρέχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία στο σώμα σας. Για παράδειγμα, τα καρότα είναι γνωστό ότι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών, καθώς μεγαλώνετε. Τα λαχανικά προσφέρουν επίσης πολλά άλλα οφέλη για την υγεία όπως:
Βελτιωμένη πεπτική υγεία
Τα λαχανικά είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, ενός τύπου υδατανθράκων που βοηθούν στη διέλευση της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βελτιώσουν την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων στο σώμα, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τα καθημερινά σας επίπεδα ενέργειας.
Χαμηλή πίεση αίματος
Πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι και το σέσκουλο περιέχουν κάλιο. Το κάλιο βοηθά τα νεφρά σας να φιλτράρουν το νάτριο από το σώμα σας πιο αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.
Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης v βιταμίνη Κ, η οποία πιστεύεται ότι εμποδίζει τη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες σας. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρτηριακής βλάβης και να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών επιπλοκών στην υγεία της καρδιάς στο μέλλον.
Έλεγχος Διαβήτη
Τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη πέψη. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως το σάκχαρο στο αίμα σας δεν θα αυξηθεί γρήγορα μετά από ένα γεύμα. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά τουλάχιστον 3 έως 5 μερίδες την ημέρα μη αμυλούχων λαχανικών όπως το μπρόκολο, τα καρότα ή το κουνουπίδι.
Θρέψη
Τα λαχανικά είναι μια πλούσια πηγή φολικού οξέος, μιας βιταμίνης Β που βοηθά το σώμα σας να παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία των παιδιών και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και κατάθλιψης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube