Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχανάκια Βρυξελλών: Γεμάτα βιταμίνη C & με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία

Λαχανάκια Βρυξελλών: Γεμάτα βιταμίνη C & με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία

Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών χημικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία.



Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην υγιεινή οικογένεια των σταυρανθών μαζί με το λάχανο και το μπρόκολο. Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, οι οποίες είναι καλές για να διατηρούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας χαρούμενα. Παρέχουν επίσης απαραίτητα μέταλλα, όπως κάλιο και ασβέστιο, για να διατηρούν υγιείς τους μυς και τα οστά σας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ και C, υποστηρίζοντας ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα οστά. Λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C από αυτά όταν τρώγονται ωμά παρά από τα πορτοκάλια. Τα μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών εξακολουθούν να περιέχουν βιταμίνη C, ωστόσο – περίπου το ίδιο με τον χυμό πορτοκαλιού και τα ωμά πορτοκάλια.


Όσο πιο πικρό, τόσο το καλύτερο

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών χημικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία. Είναι ιδιαίτερα άφθονα σε ενώσεις που περιέχουν θείο που ονομάζονται γλυκοσινολικά. Σκεφτείτε πότε μαγειρέψατε τελευταία φορά λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο ή κουνουπίδι. Έχετε σταματήσει και αναρωτηθήκατε ποια είναι αυτή η πικάντικη μυρωδιά; Είναι οι ενώσεις θείου στα λάχανα που διασπώνται. Είναι επίσης αυτό που δίνει στα λαχανάκια Βρυξελλών την χαρακτηριστική πικρή γεύση.

Έτσι, για να χορτάσετε αυτές τις ευεργετικές χημικές ουσίες, όσο πιο πικρές, τόσο το καλύτερο. Ίσως λοιπόν αναρωτιέστε γιατί αυτές οι χημικές ουσίες είναι τόσο ξεχωριστές. Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι θειούχες ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να προάγουν την υγεία αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων από αυτές τις γλυκοζινολικές ενώσεις από σταυρανθή λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών Βρυξελλών, του μπρόκολου, του λάχανου και του λάχανου, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ενός ευρέος φάσματος καρκίνων.

Η έρευνα συνεχίζει να συλλέγει περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη τους, αλλά η καλύτερη συμβουλή που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να προσπαθήσετε να καταναλώνετε περίπου πέντε μερίδες λαχανικών brassica την εβδομάδα και να διαφοροποιείτε τις επιλογές. Οι πικρές θειούχες ενώσεις αποτελούν μέρος ενός εξελιγμένου αμυντικού συστήματος των λαχανικών Βρυξελλών, γνωστό ως βόμβα λαδιού μουστάρδας, που απωθεί τα έντομα από το να τα δαγκώσουν, αλλά προσελκύει εκείνα τα έντομα που επιτρέπουν την επικονίαση.

Και επειδή τα φυτά είναι έξυπνα, υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικές γλυκοσινολικές ενώσεις στα λαχανικά brassica και καθένα από αυτά τα λαχανικά έχει διαφορετικούς συνδυασμούς, δίνοντάς τους τη χαρακτηριστική τους γεύση. Γι’ αυτό τα παρακάτω λαχανικά, που ανήκουν στην οικογένεια brassica, έχουν διαφορετικές γεύσεις: μπρόκολο, λάχανο, λάχανο, σουηδικό, wasabi, χρένο, γογγύλι, ρόκα, νεροκάρδαμο, κουνουπίδι και μουστάρδα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το μπρόκολο κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Μια συνταγή με τα καλύτερα λαχανάκια Βρυξελλών που έχετε φάει στη ζωής σας!

Γιατί πρέπει να προσθέσουμε τα χόρτα στη διατροφή μας;

5 Χειμωνιάτικα λαχανικά που είναι πολύ καλά για την υγεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon