Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαχανάκια Βρυξελλών: Γεμάτα βιταμίνη C & με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία

Λαχανάκια Βρυξελλών: Γεμάτα βιταμίνη C & με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία

Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών χημικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία.


Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν στην υγιεινή οικογένεια των σταυρανθών μαζί με το λάχανο και το μπρόκολο. Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, οι οποίες είναι καλές για να διατηρούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας χαρούμενα. Παρέχουν επίσης απαραίτητα μέταλλα, όπως κάλιο και ασβέστιο, για να διατηρούν υγιείς τους μυς και τα οστά σας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ και C, υποστηρίζοντας ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τα οστά. Λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C από αυτά όταν τρώγονται ωμά παρά από τα πορτοκάλια. Τα μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών εξακολουθούν να περιέχουν βιταμίνη C, ωστόσο – περίπου το ίδιο με τον χυμό πορτοκαλιού και τα ωμά πορτοκάλια.

Όσο πιο πικρό, τόσο το καλύτερο

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών χημικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν συνδεθεί με την καλή υγεία. Είναι ιδιαίτερα άφθονα σε ενώσεις που περιέχουν θείο που ονομάζονται γλυκοσινολικά. Σκεφτείτε πότε μαγειρέψατε τελευταία φορά λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο ή κουνουπίδι. Έχετε σταματήσει και αναρωτηθήκατε ποια είναι αυτή η πικάντικη μυρωδιά; Είναι οι ενώσεις θείου στα λάχανα που διασπώνται. Είναι επίσης αυτό που δίνει στα λαχανάκια Βρυξελλών την χαρακτηριστική πικρή γεύση.

Έτσι, για να χορτάσετε αυτές τις ευεργετικές χημικές ουσίες, όσο πιο πικρές, τόσο το καλύτερο. Ίσως λοιπόν αναρωτιέστε γιατί αυτές οι χημικές ουσίες είναι τόσο ξεχωριστές. Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι θειούχες ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να προάγουν την υγεία αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων από αυτές τις γλυκοζινολικές ενώσεις από σταυρανθή λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών Βρυξελλών, του μπρόκολου, του λάχανου και του λάχανου, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ενός ευρέος φάσματος καρκίνων.

Η έρευνα συνεχίζει να συλλέγει περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη τους, αλλά η καλύτερη συμβουλή που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να προσπαθήσετε να καταναλώνετε περίπου πέντε μερίδες λαχανικών brassica την εβδομάδα και να διαφοροποιείτε τις επιλογές. Οι πικρές θειούχες ενώσεις αποτελούν μέρος ενός εξελιγμένου αμυντικού συστήματος των λαχανικών Βρυξελλών, γνωστό ως βόμβα λαδιού μουστάρδας, που απωθεί τα έντομα από το να τα δαγκώσουν, αλλά προσελκύει εκείνα τα έντομα που επιτρέπουν την επικονίαση.

Και επειδή τα φυτά είναι έξυπνα, υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικές γλυκοσινολικές ενώσεις στα λαχανικά brassica και καθένα από αυτά τα λαχανικά έχει διαφορετικούς συνδυασμούς, δίνοντάς τους τη χαρακτηριστική τους γεύση. Γι’ αυτό τα παρακάτω λαχανικά, που ανήκουν στην οικογένεια brassica, έχουν διαφορετικές γεύσεις: μπρόκολο, λάχανο, λάχανο, σουηδικό, wasabi, χρένο, γογγύλι, ρόκα, νεροκάρδαμο, κουνουπίδι και μουστάρδα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το μπρόκολο κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Μια συνταγή με τα καλύτερα λαχανάκια Βρυξελλών που έχετε φάει στη ζωής σας!

Γιατί πρέπει να προσθέσουμε τα χόρτα στη διατροφή μας;

5 Χειμωνιάτικα λαχανικά που είναι πολύ καλά για την υγεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon