Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαγάνα: Η ιστορία του πεντανόστιμου αρτοποιήματος & μια DIY συνταγή

Λαγάνα: Η ιστορία του πεντανόστιμου αρτοποιήματος & μια DIY συνταγή

Λαγάνα: Η ακριβής προέλευση αυτού του αρχαίου ελληνικού ψωμιού είναι ακόμα ασαφής, αλλά η πρώτη γραπτή αναφορά του χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν αναφέρθηκε σε ένα ποίημα του Έλληνα ποιητή Αριστοφάνη.


Η λαγάνα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ψωμί που συνήθως συνδέεται με την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Το ψωμί παρασκευάζεται με αλεύρι σίτου, και παρόλο που ήταν κυρίως άζυμο και δεν περιελάμβανε γαλακτοκομικά ή λάδι, οι σύγχρονες ποικιλίες παρασκευάζονται συχνά με ελαιόλαδο και μαγιά. Το εμβληματικό αυτό ψωμί έχει σχήμα οβάλ και επίπεδο, ενώ το πάνω μέρος πιέζεται συνήθως με τα δάχτυλα για να δημιουργηθούν μικρές εσοχές.

Τα προαιρετικά συστατικά περιλαμβάνουν συχνά ελιές και διάφορα βότανα, αλλά το σουσάμι είναι η πιο κοινή επικάλυψη. Η ακριβής προέλευση αυτού του αρχαίου ελληνικού ψωμιού είναι ακόμα ασαφής, αλλά η πρώτη γραπτή αναφορά του χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν αναφέρθηκε σε ένα ποίημα του Έλληνα ποιητή Αριστοφάνη. Το όνομα λαγάνα προέρχεται από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό όρο λάγανον, που δήλωνε ένα παρόμοιο λεπτό ψωμί.

Συστατικά

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί
  • 270 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 30 g ξηρό λευκό κρασί ή εναλλακτικά νερό
  • 8 g ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι (ή εναλλακτικά 50 ml ελαιόλαδο)
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • σουσάμι για επικάλυψη

Οδηγίες παρασκευής

  • Για να ετοιμάσετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή λαγάνας, προσθέστε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το κρασί και το ταχίνι και ανακατέψτε να ενωθούν.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι να στραγγίξει το νερό και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Μην ανακατεύετε το αλεύρι στο νερό.
  • Χρησιμοποιώντας τον γάντζο ζύμης, ανακατεύουμε τα υλικά (μέτρια ταχύτητα) για περίπου 7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι απαλή και να μην θρυμματίζεται. Ανάλογα με το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, τον καιρό και πολλούς άλλους παράγοντες, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε 500 γραμμάρια αλεύρι. Αφήνουμε στην άκρη 20 γρ αλεύρι και προσθέτουμε λίγο λίγο, μέχρι η ζύμη να είναι σφιχτή και να μην κολλάει πολύ.
  • Αλείφουμε ελαφρά ένα μπολ με ελαιόλαδο, τοποθετούμε μέσα τη ζύμη για το λαγάνα και σκεπάζουμε. Το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθός του.

  • Για αυτή τη συνταγή πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο ταψί. Λαδώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού και ξεφουσκώνουμε απαλά τη ζύμη. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη για το Λαγανά στο ταψί και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 10-15 λεπτά.
  • Με το δάχτυλό σας τρυπάτε την επιφάνεια του ψωμιού και πασπαλίζετε με νερό και σουσάμι.
  • Ψήνετε τη λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια σε χρώμα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τροφίμων την Καθαρά Δευτέρα;

Φτιάξτε τη δική σας λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα

Χαλβάς: Το απόλυτο γλυκό της Σαρακοστής

Καθαρά Δευτέρα: Οι διατροφολόγοι αποφάσισαν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Close Icon