Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαγάνα: Η ιστορία του πεντανόστιμου αρτοποιήματος & μια DIY συνταγή

Λαγάνα: Η ιστορία του πεντανόστιμου αρτοποιήματος & μια DIY συνταγή

Λαγάνα: Η ακριβής προέλευση αυτού του αρχαίου ελληνικού ψωμιού είναι ακόμα ασαφής, αλλά η πρώτη γραπτή αναφορά του χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν αναφέρθηκε σε ένα ποίημα του Έλληνα ποιητή Αριστοφάνη.


Η λαγάνα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ψωμί που συνήθως συνδέεται με την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Το ψωμί παρασκευάζεται με αλεύρι σίτου, και παρόλο που ήταν κυρίως άζυμο και δεν περιελάμβανε γαλακτοκομικά ή λάδι, οι σύγχρονες ποικιλίες παρασκευάζονται συχνά με ελαιόλαδο και μαγιά. Το εμβληματικό αυτό ψωμί έχει σχήμα οβάλ και επίπεδο, ενώ το πάνω μέρος πιέζεται συνήθως με τα δάχτυλα για να δημιουργηθούν μικρές εσοχές.

Τα προαιρετικά συστατικά περιλαμβάνουν συχνά ελιές και διάφορα βότανα, αλλά το σουσάμι είναι η πιο κοινή επικάλυψη. Η ακριβής προέλευση αυτού του αρχαίου ελληνικού ψωμιού είναι ακόμα ασαφής, αλλά η πρώτη γραπτή αναφορά του χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν αναφέρθηκε σε ένα ποίημα του Έλληνα ποιητή Αριστοφάνη. Το όνομα λαγάνα προέρχεται από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό όρο λάγανον, που δήλωνε ένα παρόμοιο λεπτό ψωμί.

Συστατικά

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί
  • 270 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 30 g ξηρό λευκό κρασί ή εναλλακτικά νερό
  • 8 g ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι (ή εναλλακτικά 50 ml ελαιόλαδο)
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • σουσάμι για επικάλυψη

Οδηγίες παρασκευής

  • Για να ετοιμάσετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή λαγάνας, προσθέστε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το κρασί και το ταχίνι και ανακατέψτε να ενωθούν.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι να στραγγίξει το νερό και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Μην ανακατεύετε το αλεύρι στο νερό.
  • Χρησιμοποιώντας τον γάντζο ζύμης, ανακατεύουμε τα υλικά (μέτρια ταχύτητα) για περίπου 7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι απαλή και να μην θρυμματίζεται. Ανάλογα με το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, τον καιρό και πολλούς άλλους παράγοντες, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε 500 γραμμάρια αλεύρι. Αφήνουμε στην άκρη 20 γρ αλεύρι και προσθέτουμε λίγο λίγο, μέχρι η ζύμη να είναι σφιχτή και να μην κολλάει πολύ.
  • Αλείφουμε ελαφρά ένα μπολ με ελαιόλαδο, τοποθετούμε μέσα τη ζύμη για το λαγάνα και σκεπάζουμε. Το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθός του.

  • Για αυτή τη συνταγή πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο ταψί. Λαδώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού και ξεφουσκώνουμε απαλά τη ζύμη. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη για το Λαγανά στο ταψί και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 10-15 λεπτά.
  • Με το δάχτυλό σας τρυπάτε την επιφάνεια του ψωμιού και πασπαλίζετε με νερό και σουσάμι.
  • Ψήνετε τη λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια σε χρώμα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τροφίμων την Καθαρά Δευτέρα;

Φτιάξτε τη δική σας λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα

Χαλβάς: Το απόλυτο γλυκό της Σαρακοστής

Καθαρά Δευτέρα: Οι διατροφολόγοι αποφάσισαν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon