Λαγάνα: Η ακριβής προέλευση αυτού του αρχαίου ελληνικού ψωμιού είναι ακόμα ασαφής, αλλά η πρώτη γραπτή αναφορά του χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν αναφέρθηκε σε ένα ποίημα του Έλληνα ποιητή Αριστοφάνη.
Η λαγάνα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ψωμί που συνήθως συνδέεται με την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Το ψωμί παρασκευάζεται με αλεύρι σίτου, και παρόλο που ήταν κυρίως άζυμο και δεν περιελάμβανε γαλακτοκομικά ή λάδι, οι σύγχρονες ποικιλίες παρασκευάζονται συχνά με ελαιόλαδο και μαγιά. Το εμβληματικό αυτό ψωμί έχει σχήμα οβάλ και επίπεδο, ενώ το πάνω μέρος πιέζεται συνήθως με τα δάχτυλα για να δημιουργηθούν μικρές εσοχές.
Τα προαιρετικά συστατικά περιλαμβάνουν συχνά ελιές και διάφορα βότανα, αλλά το σουσάμι είναι η πιο κοινή επικάλυψη. Η ακριβής προέλευση αυτού του αρχαίου ελληνικού ψωμιού είναι ακόμα ασαφής, αλλά η πρώτη γραπτή αναφορά του χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν αναφέρθηκε σε ένα ποίημα του Έλληνα ποιητή Αριστοφάνη. Το όνομα λαγάνα προέρχεται από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό όρο λάγανον, που δήλωνε ένα παρόμοιο λεπτό ψωμί.
Συστατικά
- 500 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί
- 270 γραμμάρια χλιαρό νερό
- 30 g ξηρό λευκό κρασί ή εναλλακτικά νερό
- 8 g ξηρή μαγιά
- 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι (ή εναλλακτικά 50 ml ελαιόλαδο)
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- σουσάμι για επικάλυψη
Οδηγίες παρασκευής
- Για να ετοιμάσετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή λαγάνας, προσθέστε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το κρασί και το ταχίνι και ανακατέψτε να ενωθούν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι να στραγγίξει το νερό και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Μην ανακατεύετε το αλεύρι στο νερό.
- Χρησιμοποιώντας τον γάντζο ζύμης, ανακατεύουμε τα υλικά (μέτρια ταχύτητα) για περίπου 7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι απαλή και να μην θρυμματίζεται. Ανάλογα με το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, τον καιρό και πολλούς άλλους παράγοντες, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε 500 γραμμάρια αλεύρι. Αφήνουμε στην άκρη 20 γρ αλεύρι και προσθέτουμε λίγο λίγο, μέχρι η ζύμη να είναι σφιχτή και να μην κολλάει πολύ.
- Αλείφουμε ελαφρά ένα μπολ με ελαιόλαδο, τοποθετούμε μέσα τη ζύμη για το λαγάνα και σκεπάζουμε. Το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθός του.
- Για αυτή τη συνταγή πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο ταψί. Λαδώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού και ξεφουσκώνουμε απαλά τη ζύμη. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη για το Λαγανά στο ταψί και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 10-15 λεπτά.
- Με το δάχτυλό σας τρυπάτε την επιφάνεια του ψωμιού και πασπαλίζετε με νερό και σουσάμι.
- Ψήνετε τη λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια σε χρώμα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube