Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαγάνα: Η απόλυτη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

Λαγάνα: Η απόλυτη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

Λαγάνα συνταγή: Μια παραδοσιακή συνταγή για να ετοιμάσετε το κατεξοχήν συστατικό της Καθαράς Δευτέρας, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα κάνει όλο το σπίτι να μυρίσει ψωμί!


Αυτή η παραδοσιακή ελληνική συνταγή για λαγάνα θα σας χαρίσει την αυθεντική, μοναδική γεύση αυτού του νόστιμου ελληνικού ψωμιού, αρωματισμένου με τα αρώματα λευκού κρασιού και ταχίνι. Δεδομένου ότι η λαγάνα είναι παραδοσιακά ένα ελληνικό ψωμί νηστίσιμο, δεν περιέχει συστατικά που δεν μπορούν να καταναλωθούν, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα κύρια συστατικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ελληνικό ψωμί λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα είναι απλά υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Το αλεύρι ψωμιού, η μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και η ζάχαρη χρησιμοποιούνται συνήθως.

Συμβουλή: Κατά την προετοιμασία αυτής της ελληνικής συνταγής λαγάνας είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα «ισχυρό» αλεύρι γνωστό ως αλεύρι ψωμιού που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτό θα βοηθήσει το ψωμί να κρατήσει το σχήμα του καλύτερα και να δώσει καλύτερη υφή. Θα μπορούσατε να είστε πραγματικά ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας μόνο αυτά τα κύρια συστατικά, αλλά αν σας αρέσει να πειραματιστείτε με νέες γεύσεις, θα πρέπει να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγο ταχίνι και λευκό κρασί ή ακόμα και ούζο.

Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Υλικά συνταγής:

  • 500-520γρ δυνατό αλεύρι ψωμιού
  • 270γρ χλιαρό νερό
  • 30γρ ξηρό λευκό κρασί ή εναλλακτικά νερό
  • 8γρ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ταχίνι (ή εναλλακτικά 50ml ελαιόλαδο)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • σουσάμι για επικάλυψη

Μέθοδος παρασκευής:

  • Για να ετοιμάσετε αυτή την παραδοσιακή ελληνική συνταγή ψωμιού Λαγάνα, προσθέστε στο μπολ του μίξερ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το κρασί και το ταχίνι και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε.
  • Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι για να καλύψετε το νερό και αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά. Μην ανακατέψετε το αλεύρι στο νερό.
  • Με το γάντζο για ζύμη ανακατέψτε τα υλικά σε μέτριας ταχύτητας για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ζύμη και να μην θρυμματίζεται. Ανάλογα με το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, τον καιρό και πολλούς άλλους παράγοντες, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε από 500 έως 520 γραμμάρια αλεύρι. Αφήστε στην άκρη 20 γραμμάρια αλεύρι και προσθέστε λίγο κάθε φορά, μέχρι η ζύμη να σφίξει και να μην κολλάει πολύ.

  • Στρώστε ελαφρά ένα μπολ με ελαιόλαδο, τοποθετήστε τη ζύμη για τη Λαγάνα μέσα και καλύψτε το με μία καθαρή πετσέτα. Αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει το μέγεθός του.
  • Για αυτή τη συνταγή Λαγάνας πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 35*25cm. Λαδώστε τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού και ξεφουσκώστε απαλά τη ζύμη. Απλώστε τη ζύμη ομοιόμορφα στο δίσκο και αφήστε να φουσκώσει για άλλα 10-15 λεπτά.
  • Χρησιμοποιώντας το δάχτυλό σας, σπρώξτε μερικές τρύπες στην επιφάνεια του ψωμιού και πασπαλίστε με νερό και σουσάμι.
  • Ψήστε τη Λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κυριακή της Απόκρεω: Προετοιμάζοντας το έδαφος για την Καθαρά Δευτέρα

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: Αυτά τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Καθαρά Δευτέρα: Εσύ ξέρεις τι γιορτάζουμε;

Χαλβάς: Το απόλυτο γλυκό της Σαρακοστής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon