Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαγάνα: Η απόλυτη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

Λαγάνα: Η απόλυτη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

Λαγάνα συνταγή: Μια παραδοσιακή συνταγή για να ετοιμάσετε το κατεξοχήν συστατικό της Καθαράς Δευτέρας, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα κάνει όλο το σπίτι να μυρίσει ψωμί!



Αυτή η παραδοσιακή ελληνική συνταγή για λαγάνα θα σας χαρίσει την αυθεντική, μοναδική γεύση αυτού του νόστιμου ελληνικού ψωμιού, αρωματισμένου με τα αρώματα λευκού κρασιού και ταχίνι. Δεδομένου ότι η λαγάνα είναι παραδοσιακά ένα ελληνικό ψωμί νηστίσιμο, δεν περιέχει συστατικά που δεν μπορούν να καταναλωθούν, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα κύρια συστατικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ελληνικό ψωμί λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα είναι απλά υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Το αλεύρι ψωμιού, η μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και η ζάχαρη χρησιμοποιούνται συνήθως.


Συμβουλή: Κατά την προετοιμασία αυτής της ελληνικής συνταγής λαγάνας είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα «ισχυρό» αλεύρι γνωστό ως αλεύρι ψωμιού που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτό θα βοηθήσει το ψωμί να κρατήσει το σχήμα του καλύτερα και να δώσει καλύτερη υφή. Θα μπορούσατε να είστε πραγματικά ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας μόνο αυτά τα κύρια συστατικά, αλλά αν σας αρέσει να πειραματιστείτε με νέες γεύσεις, θα πρέπει να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγο ταχίνι και λευκό κρασί ή ακόμα και ούζο.

Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Υλικά συνταγής:

  • 500-520γρ δυνατό αλεύρι ψωμιού
  • 270γρ χλιαρό νερό
  • 30γρ ξηρό λευκό κρασί ή εναλλακτικά νερό
  • 8γρ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ταχίνι (ή εναλλακτικά 50ml ελαιόλαδο)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • σουσάμι για επικάλυψη

Μέθοδος παρασκευής:

  • Για να ετοιμάσετε αυτή την παραδοσιακή ελληνική συνταγή ψωμιού Λαγάνα, προσθέστε στο μπολ του μίξερ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το κρασί και το ταχίνι και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε.
  • Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι για να καλύψετε το νερό και αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά. Μην ανακατέψετε το αλεύρι στο νερό.
  • Με το γάντζο για ζύμη ανακατέψτε τα υλικά σε μέτριας ταχύτητας για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ζύμη και να μην θρυμματίζεται. Ανάλογα με το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, τον καιρό και πολλούς άλλους παράγοντες, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε από 500 έως 520 γραμμάρια αλεύρι. Αφήστε στην άκρη 20 γραμμάρια αλεύρι και προσθέστε λίγο κάθε φορά, μέχρι η ζύμη να σφίξει και να μην κολλάει πολύ.

  • Στρώστε ελαφρά ένα μπολ με ελαιόλαδο, τοποθετήστε τη ζύμη για τη Λαγάνα μέσα και καλύψτε το με μία καθαρή πετσέτα. Αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει το μέγεθός του.
  • Για αυτή τη συνταγή Λαγάνας πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 35*25cm. Λαδώστε τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού και ξεφουσκώστε απαλά τη ζύμη. Απλώστε τη ζύμη ομοιόμορφα στο δίσκο και αφήστε να φουσκώσει για άλλα 10-15 λεπτά.
  • Χρησιμοποιώντας το δάχτυλό σας, σπρώξτε μερικές τρύπες στην επιφάνεια του ψωμιού και πασπαλίστε με νερό και σουσάμι.
  • Ψήστε τη Λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κυριακή της Απόκρεω: Προετοιμάζοντας το έδαφος για την Καθαρά Δευτέρα

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: Αυτά τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Καθαρά Δευτέρα: Εσύ ξέρεις τι γιορτάζουμε;

Χαλβάς: Το απόλυτο γλυκό της Σαρακοστής

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon