Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαγάνα: Η απόλυτη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

Λαγάνα: Η απόλυτη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

Λαγάνα συνταγή: Μια παραδοσιακή συνταγή για να ετοιμάσετε το κατεξοχήν συστατικό της Καθαράς Δευτέρας, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα κάνει όλο το σπίτι να μυρίσει ψωμί!


Αυτή η παραδοσιακή ελληνική συνταγή για λαγάνα θα σας χαρίσει την αυθεντική, μοναδική γεύση αυτού του νόστιμου ελληνικού ψωμιού, αρωματισμένου με τα αρώματα λευκού κρασιού και ταχίνι. Δεδομένου ότι η λαγάνα είναι παραδοσιακά ένα ελληνικό ψωμί νηστίσιμο, δεν περιέχει συστατικά που δεν μπορούν να καταναλωθούν, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα κύρια συστατικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ελληνικό ψωμί λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα είναι απλά υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Το αλεύρι ψωμιού, η μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και η ζάχαρη χρησιμοποιούνται συνήθως.

Συμβουλή: Κατά την προετοιμασία αυτής της ελληνικής συνταγής λαγάνας είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα «ισχυρό» αλεύρι γνωστό ως αλεύρι ψωμιού που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτό θα βοηθήσει το ψωμί να κρατήσει το σχήμα του καλύτερα και να δώσει καλύτερη υφή. Θα μπορούσατε να είστε πραγματικά ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας μόνο αυτά τα κύρια συστατικά, αλλά αν σας αρέσει να πειραματιστείτε με νέες γεύσεις, θα πρέπει να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγο ταχίνι και λευκό κρασί ή ακόμα και ούζο.

Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Υλικά συνταγής:

  • 500-520γρ δυνατό αλεύρι ψωμιού
  • 270γρ χλιαρό νερό
  • 30γρ ξηρό λευκό κρασί ή εναλλακτικά νερό
  • 8γρ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ταχίνι (ή εναλλακτικά 50ml ελαιόλαδο)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • σουσάμι για επικάλυψη

Μέθοδος παρασκευής:

  • Για να ετοιμάσετε αυτή την παραδοσιακή ελληνική συνταγή ψωμιού Λαγάνα, προσθέστε στο μπολ του μίξερ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το κρασί και το ταχίνι και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε.
  • Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι για να καλύψετε το νερό και αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά. Μην ανακατέψετε το αλεύρι στο νερό.
  • Με το γάντζο για ζύμη ανακατέψτε τα υλικά σε μέτριας ταχύτητας για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ζύμη και να μην θρυμματίζεται. Ανάλογα με το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, τον καιρό και πολλούς άλλους παράγοντες, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε από 500 έως 520 γραμμάρια αλεύρι. Αφήστε στην άκρη 20 γραμμάρια αλεύρι και προσθέστε λίγο κάθε φορά, μέχρι η ζύμη να σφίξει και να μην κολλάει πολύ.

  • Στρώστε ελαφρά ένα μπολ με ελαιόλαδο, τοποθετήστε τη ζύμη για τη Λαγάνα μέσα και καλύψτε το με μία καθαρή πετσέτα. Αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει το μέγεθός του.
  • Για αυτή τη συνταγή Λαγάνας πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 35*25cm. Λαδώστε τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού και ξεφουσκώστε απαλά τη ζύμη. Απλώστε τη ζύμη ομοιόμορφα στο δίσκο και αφήστε να φουσκώσει για άλλα 10-15 λεπτά.
  • Χρησιμοποιώντας το δάχτυλό σας, σπρώξτε μερικές τρύπες στην επιφάνεια του ψωμιού και πασπαλίστε με νερό και σουσάμι.
  • Ψήστε τη Λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κυριακή της Απόκρεω: Προετοιμάζοντας το έδαφος για την Καθαρά Δευτέρα

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: Αυτά τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Καθαρά Δευτέρα: Εσύ ξέρεις τι γιορτάζουμε;

Χαλβάς: Το απόλυτο γλυκό της Σαρακοστής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon