Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λαγάνα: Η απόλυτη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

Λαγάνα: Η απόλυτη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

Λαγάνα συνταγή: Μια παραδοσιακή συνταγή για να ετοιμάσετε το κατεξοχήν συστατικό της Καθαράς Δευτέρας, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα κάνει όλο το σπίτι να μυρίσει ψωμί!


Αυτή η παραδοσιακή ελληνική συνταγή για λαγάνα θα σας χαρίσει την αυθεντική, μοναδική γεύση αυτού του νόστιμου ελληνικού ψωμιού, αρωματισμένου με τα αρώματα λευκού κρασιού και ταχίνι. Δεδομένου ότι η λαγάνα είναι παραδοσιακά ένα ελληνικό ψωμί νηστίσιμο, δεν περιέχει συστατικά που δεν μπορούν να καταναλωθούν, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα κύρια συστατικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ελληνικό ψωμί λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα είναι απλά υλικά που έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Το αλεύρι ψωμιού, η μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και η ζάχαρη χρησιμοποιούνται συνήθως.

Συμβουλή: Κατά την προετοιμασία αυτής της ελληνικής συνταγής λαγάνας είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα «ισχυρό» αλεύρι γνωστό ως αλεύρι ψωμιού που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτό θα βοηθήσει το ψωμί να κρατήσει το σχήμα του καλύτερα και να δώσει καλύτερη υφή. Θα μπορούσατε να είστε πραγματικά ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας μόνο αυτά τα κύρια συστατικά, αλλά αν σας αρέσει να πειραματιστείτε με νέες γεύσεις, θα πρέπει να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγο ταχίνι και λευκό κρασί ή ακόμα και ούζο.

Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Υλικά συνταγής:

  • 500-520γρ δυνατό αλεύρι ψωμιού
  • 270γρ χλιαρό νερό
  • 30γρ ξηρό λευκό κρασί ή εναλλακτικά νερό
  • 8γρ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ταχίνι (ή εναλλακτικά 50ml ελαιόλαδο)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • σουσάμι για επικάλυψη

Μέθοδος παρασκευής:

  • Για να ετοιμάσετε αυτή την παραδοσιακή ελληνική συνταγή ψωμιού Λαγάνα, προσθέστε στο μπολ του μίξερ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το κρασί και το ταχίνι και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε.
  • Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι για να καλύψετε το νερό και αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά. Μην ανακατέψετε το αλεύρι στο νερό.
  • Με το γάντζο για ζύμη ανακατέψτε τα υλικά σε μέτριας ταχύτητας για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ζύμη και να μην θρυμματίζεται. Ανάλογα με το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, τον καιρό και πολλούς άλλους παράγοντες, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε από 500 έως 520 γραμμάρια αλεύρι. Αφήστε στην άκρη 20 γραμμάρια αλεύρι και προσθέστε λίγο κάθε φορά, μέχρι η ζύμη να σφίξει και να μην κολλάει πολύ.

  • Στρώστε ελαφρά ένα μπολ με ελαιόλαδο, τοποθετήστε τη ζύμη για τη Λαγάνα μέσα και καλύψτε το με μία καθαρή πετσέτα. Αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει το μέγεθός του.
  • Για αυτή τη συνταγή Λαγάνας πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο ταψί, περίπου 35*25cm. Λαδώστε τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού και ξεφουσκώστε απαλά τη ζύμη. Απλώστε τη ζύμη ομοιόμορφα στο δίσκο και αφήστε να φουσκώσει για άλλα 10-15 λεπτά.
  • Χρησιμοποιώντας το δάχτυλό σας, σπρώξτε μερικές τρύπες στην επιφάνεια του ψωμιού και πασπαλίστε με νερό και σουσάμι.
  • Ψήστε τη Λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κυριακή της Απόκρεω: Προετοιμάζοντας το έδαφος για την Καθαρά Δευτέρα

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: Αυτά τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Καθαρά Δευτέρα: Εσύ ξέρεις τι γιορτάζουμε;

Χαλβάς: Το απόλυτο γλυκό της Σαρακοστής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon