Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.



Η Ελλάδα φημίζεται για το εξαιρετικό της ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Αλλά με τόση ποικιλία φυτικών ελαίων στην αγορά, πώς ξέρουμε ποια είναι τα καλύτερα για μαγείρεμα; Ενώ ορισμένα λάδια είναι ιδανικά για ψηλό μαγείρεμα, άλλα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας όταν θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Ας δούμε ποια λάδια πρέπει να αποφεύγουμε στο μαγείρεμα.

Λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος


Λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος

Το σημείο καπνίσματος ενός λαδιού είναι η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να διασπάται και να καίγεται. Όταν ένα λάδι καίγεται, απελευθερώνονται τοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος δεν είναι κατάλληλα για τηγάνισμα, σοτάρισμα ή άλλες μεθόδους μαγειρέματος υψηλής θερμοκρασίας.

  • Σπορέλαιο: Με χαμηλό σημείο καπνίσματος περίπου στους 107°C, το σπορέλαιο δεν είναι κατάλληλο για τηγάνισμα. Όταν θερμανθεί, μπορεί να οξειδωθεί γρήγορα, σχηματίζοντας επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
  • Λιναρόσπορος: Παρόλο που ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει πολύ χαμηλό σημείο καπνίσματος περίπου στους 107°C. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες ή smoothies.
  • Καρυδόλαδο: Το καρυδόλαδο έχει υπέροχη γεύση, αλλά δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Το σημείο καπνίσματος του είναι περίπου στους 160°C. Χρησιμοποιήστε το για να τελειώσετε πιάτα ή ως ντρέσινγκ για σαλάτες.

 

Υδρογονωμένα φυτικά έλαια

Τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε υγρό φυτικό έλαιο, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δημιουργεί trans λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη τύπου 2. Ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Υδρογονωμένα φυτικά έλαια

Όταν επιλέγετε λάδι για μαγείρεμα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνίσματος του. Για ψηλό μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι αβοκάντο. Αποφύγετε τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθούν τα αιθέρια έλαια στη διαχείριση του άγχους;

Οφέλη και κίνδυνοι της χρήσης αιθέριων ελαίων για την υγεία σας

Ισορροπίστε τις ορμόνες σας με αιθέρια έλαια

Οι ελιές προσφέρουν προστασία σε καρδιαγγειακά νοσήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon