Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.


Η Ελλάδα φημίζεται για το εξαιρετικό της ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Αλλά με τόση ποικιλία φυτικών ελαίων στην αγορά, πώς ξέρουμε ποια είναι τα καλύτερα για μαγείρεμα; Ενώ ορισμένα λάδια είναι ιδανικά για ψηλό μαγείρεμα, άλλα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας όταν θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Ας δούμε ποια λάδια πρέπει να αποφεύγουμε στο μαγείρεμα.

Λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος

Λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος

Το σημείο καπνίσματος ενός λαδιού είναι η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να διασπάται και να καίγεται. Όταν ένα λάδι καίγεται, απελευθερώνονται τοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος δεν είναι κατάλληλα για τηγάνισμα, σοτάρισμα ή άλλες μεθόδους μαγειρέματος υψηλής θερμοκρασίας.

  • Σπορέλαιο: Με χαμηλό σημείο καπνίσματος περίπου στους 107°C, το σπορέλαιο δεν είναι κατάλληλο για τηγάνισμα. Όταν θερμανθεί, μπορεί να οξειδωθεί γρήγορα, σχηματίζοντας επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
  • Λιναρόσπορος: Παρόλο που ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει πολύ χαμηλό σημείο καπνίσματος περίπου στους 107°C. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες ή smoothies.
  • Καρυδόλαδο: Το καρυδόλαδο έχει υπέροχη γεύση, αλλά δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Το σημείο καπνίσματος του είναι περίπου στους 160°C. Χρησιμοποιήστε το για να τελειώσετε πιάτα ή ως ντρέσινγκ για σαλάτες.

 

Υδρογονωμένα φυτικά έλαια

Τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε υγρό φυτικό έλαιο, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δημιουργεί trans λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη τύπου 2. Ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Υδρογονωμένα φυτικά έλαια

Όταν επιλέγετε λάδι για μαγείρεμα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνίσματος του. Για ψηλό μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι αβοκάντο. Αποφύγετε τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθούν τα αιθέρια έλαια στη διαχείριση του άγχους;

Οφέλη και κίνδυνοι της χρήσης αιθέριων ελαίων για την υγεία σας

Ισορροπίστε τις ορμόνες σας με αιθέρια έλαια

Οι ελιές προσφέρουν προστασία σε καρδιαγγειακά νοσήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon