Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λάδι: Ποια λάδια είναι τα καλύτερα για μαγείρεμα;

Λάδι: Ποια λάδια είναι τα καλύτερα για μαγείρεμα;

Λάδι: Ποια είναι τα έλαια που πρέπει να είναι βασικά στα γεύματά σας; Λοιπόν, αυτό εξαρτάται από τον τύπο μαγειρέματος που κάνετε. Εδώ είναι 5 γεμάτα θρεπτικά έλαια που αξίζουν μια θέση στο ντουλάπι σας.


Ποια είναι τα έλαια που πρέπει να είναι βασικά στα γεύματά σας; Λοιπόν, αυτό εξαρτάται από τον τύπο μαγειρέματος που κάνετε. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα λάδι είναι το σημείο καπνού του ή η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να καίγεται το λάδι. Όταν θερμαίνετε ένα λάδι πέρα ​​από το σημείο καπνού του, μπορεί να χάσει τη γεύση, τα θρεπτικά συστατικά και ακόμη και να απελευθερώσει επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Ένας άλλος καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ερευνήσετε ακριβώς τι είδους λίπη υπάρχουν στο λάδι σας. Οι ειδικοί συνιστούν να μείνετε μακριά από εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και να επιλέξετε αυτά που είναι γεμάτα με υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Τούτου λεχθέντος, τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι πάντα κακό, αλλά θα το φτάσουμε σε αυτό σε λίγο. Υποθέτουμε ότι αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι ότι η διατροφή είναι μια πολύπλοκη πράξη εξισορρόπησης και είμαστε εδώ για να το κάνουμε λίγο πιο εύκολο. Εδώ είναι 5 γεμάτα θρεπτικά έλαια που αξίζουν μια θέση στο ντουλάπι σας.

Ποια είναι τα καλύτερα έλαια για μαγείρεμα;

  • Eλαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι δημοφιλές για κάποιο λόγο. Είναι γεμάτο γεύση και απίστευτα ευέλικτο. Αν θέλετε να επωφεληθείτε πλήρως από τα οφέλη για την υγεία, αναζητήστε πάντα το «έξτρα παρθένο» στην ετικέτα. Αυτό σημαίνει ότι το λάδι είναι ακατέργαστο και έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και υγιεινά για την καρδιά λιπαρά. Σε σύγκριση με άλλα λάδια, η ελιά έχει χαμηλό σημείο καπνού, επομένως χρησιμοποιείται καλύτερα για μαγείρεμα σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά, ψήσιμο ή ως dressings σε σαλάτες.
  • Έλαιο αβοκάντο. Το λάδι αβοκάντο μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά από τα ίδια οφέλη με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά με υψηλότερο σημείο καπνίσματος, που το καθιστά ιδανικό για σοτάρισμα ή τηγάνισμα. Είναι γεμάτο βιταμίνη Ε και έχει μια από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε μονοακόρεστα λιπαρά στον διάδρομο λαδιού. Επιπλέον, το λάδι αβοκάντο δεν έχει πολύ γεύση, επομένως δεν θα υπερνικήσει ποτέ τις μαγειρικές σας δεξιότητες.
  • Λάδι καρύδας. Υπήρξε πολλή διαφημιστική εκστρατεία γύρω από το λάδι καρύδας τα τελευταία χρόνια. Έτσι, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι το λάδι καρύδας είναι στην πραγματικότητα αρκετά υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, αυτό το απίστευτα ανθεκτικό στη θερμότητα λίπος έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της χοληστερόλης, να σκοτώσει τα επιβλαβή βακτήρια και να ενισχύσει τον μεταβολισμό. Και για να χαλαρώσετε λίγο, πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι όλα τα κορεσμένα λιπαρά βλαβερά για εσάς.
  • Ηλιέλαιο. Αυτό το έλαιο όχι μόνο προέρχεται από τους σπόρους των ωραιότερων λουλουδιών του κόσμου, αλλά περιέχει επίσης σχεδόν το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Ε σε μία μόνο κουταλιά της σούπας. Το ηλιέλαιο είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία ενώ είναι σημαντικά για το σώμα σας, θα μπορούσαν να είναι φλεγμονώδη εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα. Έτσι, όπως είπε κάποτε κάποιος σοφός, «όλα με μέτρο».

  • Βούτυρο. Σοκαριστήκατε που είδατε αυτό στη λίστα; Ακούστε μας. Το πραγματικό, μη επεξεργασμένο βούτυρο μπορεί να είναι αρκετά θρεπτικό. Είναι γεμάτο βιταμίνες Α, Ε και Κ2 και πλούσιο σε λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Το πιο υγιεινό στοίχημά σας είναι να επιλέξετε καθαρό λίπος βουτύρου, ή ghee, το οποίο δεν περιέχει ζάχαρη και πρωτεΐνες. Επιλέξτε βούτυρο από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο για περισσότερη βιταμίνη Κ2 και υγιή λιπαρά οξέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση ιχθυελαίου ενισχύει τον εγκέφαλο

Τα μεταμεσονύχτια σνακ μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Είναι καλό να καταναλώνουμε συχνά μπέικον με το φαγητό μας;

Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα μανιτάρια στη διατροφή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακτινίδιο και υγεία του αναπνευστικού

Ακτινίδιο :Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και νερό ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τους αεραγωγούς.

Ένας φυσικός σύμμαχος για την καλή λειτουργία του εντέρου

Σιμιγδάλι: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και την ικανότητά του να συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τα οφέλη του γάλακτος με τζίντζερ τον χειμώνα

Γάλα τζίντζερ: Η κατανάλωση γάλακτος τζίντζερ το χειμώνα είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να βελτιώσουμε την πέψη και να χαρίσουμε στο σώμα μας ζεστασιά και χαλάρωση.

Συνταγή για λαχταριστό χταποδάκι με τσίπουρο 

Παραδοσιακή συνταγή: Το χταπόδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά της ελληνικής κουζίνας και η παρασκευή του με τσίπουρο προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο πιάτο.

Σιμιγδάλι - Οφέλη για την καρδιά και την υγεία

Σιμιγδάλι: Η κατανάλωσή του με μέτρο, ως μέρος μιας ποικίλης και θρεπτικής διατροφής, μπορεί να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και της συνολικής ευεξίας.

Ένας θησαυρός υγείας για τη γυναίκα

Σουσάμι: Από την ενδυνάμωση των οστών και την ορμονική ισορροπία μέχρι τη φυσική ομορφιά, η δύναμή του αξίζει να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας.

Close Icon