Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λάδι: 3 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου

Λάδι: 3 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου

Λάδι: Το ελαιόλαδο είναι απίστευτα νόστιμο και αποδεικνύεται τόσο απίστευτα καλό για εσάς!



Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό των μεσογειακών πολιτισμών για χιλιάδες χρόνια, που χρονολογείται από τους Αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, και παραμένει το πιο δημοφιλές μαγειρικό λάδι στην περιοχή μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί στη διατροφή πιστεύουν ότι η λεκάνη της Μεσογείου φιλοξενεί μερικούς από τους μακροβιότερους πληθυσμούς ακριβώς επειδή η τυπική καθημερινή τους διατροφή είναι τόσο πλούσια σε υγιή λίπη από ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια.


Είναι γεμάτο πολυφαινόλες

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μια ιδιαίτερα άφθονη πηγή πολυφαινολών, φυσικών βιοδραστικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ελιές. Οι πολυφαινόλες ωφελούν την υγεία, εν μέρει, επειδή καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες – έναν τύπο στρες στο σώμα που καταστρέφει τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το DNA με τρόπο που συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και άνοια.

Προάγει έντονα την καρδιαγγειακή υγεία

Το ελαιόλαδο θεωρείται υγιεινό για την καρδιά για ( πολλούς ) καλούς λόγους. Στη συχνά αναφερόμενη μελέτη PREDIMED , τα άτομα που έκαναν μια μεσογειακή διατροφή που περιελάμβανε 4+ κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και τον συνδυασμένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και θάνατο από καρδιά. Η ασθένεια ήταν περίπου 30% χαμηλότερη από τα άτομα που έκαναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Το EVOO έχει επίσης συνδεθεί με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Αν και κανένα φαγητό δεν αποτελεί μαγικό εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου, η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να είναι ένας λόγος που τα ποσοστά καρκίνου τείνουν να είναι χαμηλότερα στις μεσογειακές χώρες. Τα ευρήματα από μια πρόσφατη μελέτη του 2020 υποδηλώνουν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πυροδοτεί αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Είτε προσπαθείτε να αποφύγετε ένα κρυολόγημα, είτε να περιορίσετε τον κίνδυνο καρκίνου είτε να διαχειριστείτε μια αυτοάνοση κατάσταση, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας. Και, αποδεικνύεται, στο ανοσοποιητικό σας σύστημα αρέσουν πραγματικά τα υγιή λίπη! Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 κουταλιών της σούπας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κάθε μέρα συσχετίστηκε με μεγαλύτερη ανάπτυξη και ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού που επιτίθενται σε ξένους εισβολείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε το δικό σας smoothie εύκολα και γρήγορα!

Φτιάξτε τα δικά σας ψωμάκια για να συνοδεύετε το φαγητό σας

Μπορούμε να φάμε τηγανητό ψάρι ενώ κάνουμε δίαιτα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon