Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κυτταρική κτηνοτροφία: Πρόκειται για το μέλλον της διατροφής;

Κυτταρική κτηνοτροφία: Πρόκειται για το μέλλον της διατροφής;

Κυτταρική κτηνοτροφία: Τις επόμενες δεκαετίες, προβλέπεται να λάβει σημαντικό μερίδιο αγοράς από τη βιομηχανία συμβατικών κρεάτων και θαλασσινών αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


Το καλλιεργημένο κρέας είναι γνήσιο ζωικό κρέας που παράγεται με απευθείας καλλιέργεια ζωικών κυττάρων. Αυτή η μέθοδος παραγωγής εξαλείφει την ανάγκη εκτροφής ζώων για τροφή. Το καλλιεργούμενο κρέας αποτελείται από τους ίδιους τύπους κυττάρων που μπορούν να διαταχθούν στην ίδια ή παρόμοια δομή με τους ζωικούς ιστούς, αναπαράγοντας έτσι τα αισθητήρια και διατροφικά προφίλ του συμβατικού κρέατος.

Ο Ολλανδός επιστήμονας Mark Post αποκάλυψε το πρώτο μπιφτέκι καλλιέργειας κρέατος το 2013. Δύο χρόνια αργότερα ιδρύθηκαν οι τέσσερις πρώτες εταιρείες καλλιέργειας κρέατος. Έκτοτε, ο κλάδος έχει αυξηθεί σε περισσότερες από 150 εταιρείες σε 6 ηπείρους στα τέλη του 2022, με την υποστήριξη 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις, με στόχο η καθεμία να παράγει προϊόντα καλλιέργειας κρέατος. Δεκάδες ακόμη εταιρείες έχουν δημιουργηθεί για να δημιουργήσουν τεχνολογικές λύσεις κατά μήκος της αλυσίδας αξίας.

Δεκαετίες συσσωρευμένης γνώσης στην κυτταροκαλλιέργεια, τη βιολογία των βλαστοκυττάρων, τη μηχανική ιστών, τη ζύμωση και τη μηχανική χημικών και βιοδιεργασιών προηγήθηκαν του τομέα του καλλιεργούμενου κρέατος. Εκατοντάδες εταιρείες και ακαδημαϊκά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο διεξάγουν έρευνα σε αυτούς τους κλάδους για να δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο για την παραγωγή βασικών προϊόντων κρέατος σε βιομηχανική κλίμακα.

Πώς παρασκευάζεται το καλλιεργημένο κρέας;

Η διαδικασία παραγωγής ξεκινά με την απόκτηση και την αποθήκευση βλαστοκυττάρων από ένα ζώο. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια αναπτύσσονται σε βιοαντιδραστήρες σε υψηλές πυκνότητες και όγκους. Παρόμοια με αυτό που συμβαίνει μέσα στο σώμα ενός ζώου, τα κύτταρα τροφοδοτούνται με ένα πλούσιο σε οξυγόνο μέσο κυτταροκαλλιέργειας που αποτελείται από βασικά θρεπτικά συστατικά όπως αμινοξέα, γλυκόζη, βιταμίνες και ανόργανα άλατα και συμπληρώνεται με αυξητικούς παράγοντες και άλλες πρωτεΐνες.

Οι αλλαγές στη σύνθεση του μέσου, συχνά σε συνδυασμό με ενδείξεις από μια δομή σκαλωσιάς, ενεργοποιούν τα ανώριμα κύτταρα να διαφοροποιηθούν στους σκελετικούς μύες, το λίπος και τους συνδετικούς ιστούς που αποτελούν το κρέας. Τα διαφοροποιημένα κύτταρα στη συνέχεια συλλέγονται, παρασκευάζονται και συσκευάζονται σε τελικά προϊόντα. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μεταξύ 2-8 εβδομάδων, ανάλογα με το είδος του κρέατος που καλλιεργείται. Ορισμένες εταιρείες ακολουθούν παρόμοια στρατηγική για τη δημιουργία γάλακτος και άλλων ζωικών προϊόντων.

Ποια είναι τα οφέλη του καλλιεργούμενου κρέατος;

Από τη φύση της πιο αποτελεσματικής διαδικασίας παραγωγής του, το καλλιεργούμενο κρέας αναμένεται να έχει ποικίλα οφέλη σε σχέση με τη συμβατική κτηνοτροφία. Οι εκτιμήσεις του μελλοντικού κύκλου ζωής δείχνουν ότι το καλλιεργούμενο κρέας θα χρησιμοποιεί σημαντικά λιγότερους πόρους και μπορεί να μειώσει τη ρύπανση και τον ευτροφισμό που σχετίζεται με τη γεωργία.

Μια μελέτη έδειξε ότι το καλλιεργημένο κρέας, εάν παραχθεί με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 92% και τη χρήση γης έως και 95% σε σύγκριση με το συμβατικό βόειο κρέας. Επιπλέον, η εμπορική παραγωγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου χωρίς αντιβιοτικά και είναι πιθανό να οδηγήσει σε λιγότερες περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών λόγω της έλλειψης κινδύνου έκθεσης από εντερικά παθογόνα.

Τις επόμενες δεκαετίες, το καλλιεργούμενο κρέας και άλλες εναλλακτικές πρωτεΐνες προβλέπεται να λάβουν σημαντικό μερίδιο αγοράς από τη βιομηχανία συμβατικών κρεάτων και θαλασσινών αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η μετατόπιση θα μετριάσει την αποψίλωση των δασών που σχετίζεται με τη γεωργία, την απώλεια βιοποικιλότητας, την αντίσταση στα αντιβιοτικά, τα κρούσματα ζωονοσογόνων ασθενειών και τη βιομηχανοποιημένη σφαγή ζώων.

Πότε θα βγει στην αγορά το καλλιεργημένο κρέας;

Από τα τέλη του 2022, αρκετές κορυφαίες εταιρείες καλλιέργειας κρέατος μεταβαίνουν σε εγκαταστάσεις πιλοτικής κλίμακας που θα κατασκευάσουν το πρώτο κύμα εμπορευματοποιημένων προϊόντων μετά από ρυθμιστική έγκριση. Η Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης ενέκρινε το πρώτο προϊόν καλλιέργειας κοτόπουλου στον κόσμο προς πώληση τον Δεκέμβριο του 2020, όπου πωλείται επί του παρόντος σε πολλά εστιατόρια, δημόσιους πάγκους τροφίμων και σε κρεοπωλείο.

Τον Νοέμβριο του 2022, η UPSIDE Foods ολοκλήρωσε την πρώτη διαβούλευση πριν από τη διάθεση στην αγορά του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) για το καλλιεργούμενο προϊόν κοτόπουλου. Η UPSIDE Foods θα χρειαστεί να λάβει επιχορήγηση επιθεώρησης από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) προτού μπορέσει να πουλήσει το προϊόν της, κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2023. Άλλες χώρες βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ρυθμιστικών πλαισίων για να επιτρέψουν την πώληση καλλιεργημένου κρέατος.

Περαιτέρω κλιμάκωση θα απαιτήσει εμπορική παραγωγή σε σημαντικά μεγαλύτερες εγκαταστάσεις από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Η κλιμάκωση θα απαιτήσει επίσης την επίλυση μιας σειράς σύνθετων προκλήσεων που θα επηρεάσουν το κόστος παραγωγής. Αυτές οι προκλήσεις καλύπτουν πέντε βασικούς τομείς: κυτταρικές σειρές, μέσα κυτταροκαλλιέργειας, σχεδιασμός βιοδιαδικασιών, ικριώματα και σχεδιασμός και χαρακτηρισμός τελικού προϊόντος.

Η επίλυση αυτών των προκλήσεων και η προώθηση της βιομηχανίας καλλιέργειας κρέατος στην ωρίμανση θα απαιτήσει εισροή χρηματοδότησης τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Νέα μαθήματα, ερευνητικά κέντρα και προγράμματα κατάρτισης για επιστήμονες, καθώς και η πολιτική και η ρυθμιστική δράση θα επιταχύνουν την πρόοδο.

Ο τομέας θα χρειαστεί επίσης νέες εταιρείες, συνεισφορές από υφιστάμενες εταιρείες βιοεπιστημών και άνοιγμα στο εργασιών από υφιστάμενες εταιρείες καλλιέργειας κρέατος. Πολλές νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας θα πρέπει να καλυφθούν από ταλαντούχους επιστήμονες, επιχειρηματίες και άλλους συνεισφέροντες στην αλυσίδα αξίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα φυτικά προϊόντα κρέατος είναι πιο υγιεινά, αλλά συχνά στερούνται θρεπτικών συστατικών

Παγκόσμια Ημέρα Φυτικού Γάλακτος

Η plant based διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η plant based διατροφή θα μπορούσε να προσθέσει έως και 10 χρόνια στη ζωή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon