Κύπρος φαγητό: Η Κύπρος διαθέτει μια πλούσια γαστρονομική κληρονομιά, με παραδοσιακά πιάτα βαθιά ριζωμένα στην ιστορία και τις πολιτιστικές επιρροές του νησιού.
Η Κύπρος διαθέτει μια πλούσια γαστρονομική κληρονομιά, με παραδοσιακά πιάτα βαθιά ριζωμένα στην ιστορία και τις πολιτιστικές επιρροές του νησιού. Από ζουμερά κρέατα μέχρι φρέσκα θαλασσινά και χορτοφαγικά πιάτα, η κυπριακή κουζίνα προσφέρει μια ποικιλία από γεύσεις και υφές που αντικατοπτρίζουν τη γεωγραφική θέση του νησιού και τις αιωνόβιες γαστρονομικές παραδόσεις. Εδώ είναι μερικά παραδοσιακά πιάτα της Κύπρου που κάθε επισκέπτης πρέπει να δοκιμάσει.
Κουπέπια (ντολμάδες)
Αυτά τα αμπελόφυλλα γεμιστά με ένα γευστικό μείγμα από ρύζι, κιμά, κρεμμύδια και μυρωδικά και στη συνέχεια σιγοβρασμένα σε μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας, είναι μια αγαπημένη κυπριακή λιχουδιά. Συχνά σερβίρονται ως μέρος μιας πιατέλας μεζέ, τα κουπέπια είναι χορταστικά και νόστιμα.
Χαλούμι
Όπως και η φέτα, έτσι και το χαλούμι είναι ένα τυρί διεθνώς αναγνωρίσιμο και αγαπητό. Σε πολλές χώρες θα το δούμε ψητό, να «στολίζει» πράσινες σαλάτες ή να γίνεται σαγανάκι και να θεωρείται –όχι και άδικο- εκλεκτό έδεσμα. Είναι το παραδοσιακό τυρί της Κύπρου και τρώγεται συνήθως ψητό, σαγανάκι ή ακόμα και ωμό σε σάντουιτς. Συνοδεύει εξαιρετικά ντόπια λουκάνικα μαριναρισμένα σε κρασί.
Σεφταλιές
Οι σεφταλιές μοιάζουν εκ πρώτης όψεως με μικρά κεμπάμπ, αλλά στη γεύση είναι κάτι πολύ περισσότερο –και νοστιμότερο- από αυτά. Πρόκειται για μικρά μπιφτεκάκια από αρνίσιο ή χοιρινό κιμά (ή ακόμα και από μίξη των δύο ειδών), ζυμωμένο με μπόλικη κανέλα, μαϊντανό και κρεμμύδι, που στο τέλος τυλίγεται με αρνίσια μπόλια. Ψήνεται ονειρεμένα στα κάρβουνα αλλά και στον φούρνο και είναι από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
Αφέλια
Προέρχεται από την ελληνική λέξη «αφέλιο», που σημαίνει χωρίς αλάτι, η αφέλια είναι ένα κλασικό κυπριακό πιάτο που παρασκευάζεται με χοιρινό μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί και θρυμματισμένους σπόρους κόλιανδρου. Στη συνέχεια, το κρέας ψήνεται αργά μέχρι να μαλακώσει και σερβίρεται με ρύζι ή πατάτες.
Κλέφτικο
Το κλέφτικο είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό πιάτο όπου το μαριναρισμένο αρνί ή κατσίκι ψήνεται αργά σε πήλινο φούρνο μέχρι να λιώσει. Το κρέας είναι συνήθως καρυκευμένο με σκόρδο, χυμό λεμονιού και βότανα, με αποτέλεσμα μια ζουμερή και αρωματική λιχουδιά.
Πατάτες αντιναχτές
Είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα φαγητά της κυπριακής κουζίνας, που σερβίρονται σε εκλεκτά οικογενειακά τραπέζια και καλέσματα. Είναι μικρές πατάτες με τη φλούδα τους, βρασμένες σε άφθονο λάδι και μόλις ροδοκοκκινίσουν, αφαιρείται το λάδι και «τινάζονται» μέσα στην κατσαρόλα μαζί με μπόλικο χοντρό αλάτι και ξερό κόλιανδρο για να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Από εκεί άλλωστε προκύπτει και το όνομα «αντιναχτές». Πολλοί σβήνουν στο τέλος και με λίγο κόκκινο κρασί για το άρωμα.
Από αλμυρά μαγειρευτά μέχρι γλυκά απολαύσεις, τα παραδοσιακά πιάτα της Κύπρου προσφέρουν ένα γαστρονομικό ταξίδι που γιορτάζει την πλούσια ιστορία και τις ζωντανές γεύσεις του νησιού. Είτε γευματίζετε σε μια τοπική ταβέρνα είτε εξερευνάτε αγορές street food, αυτά τα αυθεντικά πιάτα υπόσχονται να ενθουσιάσουν τις αισθήσεις σας και να σας αφήσουν να λαχταρείτε για περισσότερα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube