Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ξηροί καρποί Καρδιά Οφέλη: Η κατανάλωση ξηρών καρπών τακτικά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους [vid]

Ξηροί καρποί Καρδιά Οφέλη: Η κατανάλωση ξηρών καρπών τακτικά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους [vid]

Ξηροί καρποί Καρδιά Οφέλη: Η κατανάλωση ξηρών καρπών ακόμη και μερικές φορές την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Ειδικότερα, η μελέτη παρακολούθησε 39.000 γυναίκες σε βάθος χρόνου σχεδόν δύο δεκαετιών. Από τις συμμετέχουσες στην έρευνα οι ερευνητές ζήτησαν να συμπληρώσουν μια σειρά διατροφικών ερωτηματολογίων, τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και ξανά μετά από περίπου 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η οποία διήρκεσε κατά μέσο όρο 19 χρόνια, σχεδόν 1.000 από τις γυναίκες που συμμετείχαν πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Προκειμένου να εκτιμήσουν τα πιθανά οφέλη που προσφέρει στην υγεία η κατανάλωση ξηρών καρπών, οι ερευνητές μέτρησαν παράγοντες όπως το δείκτη μάζας του σώματος των συμμετεχουσών, τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας, τις συνήθειες καπνίσματος, καθώς και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο νόσησης από καρδιακές παθήσεις.

Τα ερευνητικά ευρήματα: Τα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών στην υγεία

Οι γυναίκες που έτρωγαν μια μερίδα ξηρών καρπών – αυτό αντιστοιχεί σε περίπου ένα τέταρτο του φλιτζανιού – τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα βελτιωμένα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα – που παρατηρούνται μεταξύ των συμμετεχουσών που κατανάλωναν τακτικά μερίδες ξηρών καρπών – μπορεί να αντιπροσωπεύουν μέρος των ευεργετικών οφελών αυτής της κατηγορίας τροφών στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Lipidology τον Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Συνεπώς, ακόμη και αν προτιμάτε να αποφεύγετε την κατανάλωση ξηρών καρπών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, είναι σημαντικό να τους εντάξετε στη διατροφική σας ρουτίνα, αρκεί βέβαια η κατανάλωσή τους να είναι ισορροπημένη. Επιπλέον, προτιμήστε τους ανάλατους και μη επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς, καθώς η επεξεργασία ενδέχεται να αλλοιώσει τις ευεργετικές τους δράσεις. Ένα χρήσιμο tip θα ήταν να αγοράσετε τους ξηρούς καρπούς με το περίβλημά τους και ακολούθως να τους καθαρίσετε εσείς. Ένας άλλος παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει την θρεπτικότητά τους είναι ο χρόνος. Για το λόγο αυτό, προτιμήστε να προμηθευτείτε όσο πιο φρέσκους, καθώς τα λιπαρά τους οξειδώνονται με τον καιρό.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η θάλασσα έχει τον τρόπο να μας ηρεμεί

Διατροφή : 2 τρόφιμα για άκρως ισορροποιμένη διατροφή

Καρδιακή ανεπάρκεια : Επιπλοκή της λοίμωξης του Κορωνοιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon