Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ξερά σύκα: Γνωρίστε τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους

Ξερά σύκα: Γνωρίστε τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους

Τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα σαν σνακ, σε σαλάτες, σε σπιτικές σάλτσες που συνοδεύουν άψογα ένα ψητό κρέας.



Το σύκο αποτελεί ένα φρούτο γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Αναφορές για τη συκιά γίνονται ακόμη και στη Βίβλο όπου μάλιστα το δέντρο αυτό αποτελεί σημάδι ειρήνης και ευημερίας. Στην αρχαία Ελλάδα μάλιστα φαίνεται ότι το σύκο, το οποίο καταναλώνονταν είτε φρέσκο είτε ξερό, κατείχε ξεχωριστή θέση στην καθημερινή διατροφή τους.


 Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που καθιστούν τα αποξηραμένα σύκα τόσο πολύτιμα είναι:

  • Οι φυτικές ίνες: Όντας πλούσια πηγή φυτικών ινών τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα του κορεσμού/πληρότητας του στομάχου και να βοηθήσουν σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Επιπλέον προάγουν την κινητικότητα του έντερου με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Το ασβέστιο: Αποτελούν την καλύτερη φυτική πηγή ασβεστίου, ένα συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δομή των οστών και των δοντιών, ενώ ρυθμίζει και λειτουργίες όπως η λειτουργία της καρδιάς και η σύσπαση και χαλάρωση των μυών.
  • Το κάλιο: Είναι από τις καλύτερες πηγές καλίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ενισχύει επίσης την υγεία των συνδέσμων, προλαμβάνει τις μυϊκές κράμπες και τους πονοκεφάλους.
  • Το μαγνήσιο: Τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν επίσης καλή πηγή μαγνησίου, σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Σίδηρος και φυλλικό οξύ: Τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος και έτσι αποτελούν πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια
    της εμμήνου ρύσης, για τις εγκύους και τις θηλάζουσες.

Επιπλέον τα αποξηραμένα σύκα εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση καθώς:

  • Έχουν μεγάλη συγκέντρωση φαινολών -μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που, η οποία παρότι καταστρέφεται έως ένα βαθμό κατά τη διαδικασία της ξήρανσης των φρούτων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη συγκέντρωση. Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL).
  • Μέσω των φυτικών ινών που περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση τόσο της ολικής, όσο και της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

 

Ως λοιπόν ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο τα αποξηραμένα σύκα μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα σαν σνακ, σε σαλάτες, σε σπιτικές σάλτσες που συνοδεύουν άψογα ένα ψητό κρέας, αλλά ακόμη και σε σπιτικά κουλουράκια ή μπάρες δημητριακών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλικός: Φυσικός θησαυρός απέναντι στις στομαχικές διαταραχές

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανή εγκεφαλική σύνδεση μεταξύ του στρες και της συναισθηματικής διατροφής

Κρόκος Κοζάνης: Ποια τα οφέλη του όμορφου αυτού φυτού για τον άνθρωπο;

Το σούσι κάνει καλό στην υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon