Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ξεπεράστε την χρόνια κόπωση τρώγοντας

Ξεπεράστε την χρόνια κόπωση τρώγοντας

 

Αισθάνεστε για πολύ καιρό κουρασμένοι και δεν κοιμάστε καλά αλλά έχετε και πονοκεφάλους , αδυναμία κ.α .  Αναρωτιέστε τι πάθατε και πως να το ξεπεράσετε; . Σας αναφέρουμε οτί πιθανόν πάσχετε απο το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ)  και σ’ αυτό μπορεί η  διατροφή να σας βοηθήσει .Σχετικές πληροφορίες μασ δίνει η Γεωργία Καπώλη-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΜSc.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης  (ΣΧΚ) θεωρείται μία νευρολογική πάθηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι : 

    • Συνεχής κόπωση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών και ανήσυχος ύπνος.

 

    • Μυϊκοί πόνοι.

 

    • Πονοκέφαλοι, αδυναμία στη συγκέντρωση και φτωχή μνήμη.

 

    • Ναυτία και συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας.

 

    • Ευαισθησία σε τρόφιμα, φάρμακα, απορρυπαντικά, αλκοόλ.

 

 Ξεπεράστε την κόπωση τρώγοντας!

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται μία ισορροπημένη διατροφή προκειμένου να επιτύχει τα βέλτιστα επίπεδα υγείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πλήρη επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης θα πρέπει να ακολουθούν μία πιο εξειδικευμένη δίαιτα.

 Να αποφεύγετε

    •  Υποθερμιδικές και δίαιτες μονοφαγίας,

 

    • Απότομες αυξομειώσεις βάρους.

 

Να επιλέγετε

    •  Ισορροπία στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και τροφίμων από όλες τις ομάδες

 

    • Τα μικρά και συχνά γεύματα μπορούν  να αποδειχθούν  πολύ ευεργετικά .

 

 Τα τρόφιμα που λειτουργούν βοηθητικά στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι:  

    • Κατανάλωση σε καθημερινή βάση ψωμιού ολικής αλέσεως, ρυζιού, ζυμαρικών (μία μερίδα σε κάθε γεύμα).

 

    • Ημερήσια πρόσληψη πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών.

 

    • Κατανάλωση δύο μερίδων καθημερινά άπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι).

 

    • Συχνή πρόσληψη άπαχου κρέατος (ψάρι, κοτόπουλου), ξηρών καρπών, οσπρίων

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γερονικολού κατά Κιμούλη για εργασιακό εκφοβισμό

Τριήμερο «εθνικό πένθος»για τα θύματα από την covid-19 για την Κολομβία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon