Μια κλασική κατηγορία τροφίμων που μπορεί να φαίνεται υγιεινή είναι τα “χαμηλά σε λιπαρά” προϊόντα. Πολλές φορές, όταν τα λίπη αφαιρούνται από τις τροφές για να μειωθούν οι θερμίδες, οι παραγωγοί προσθέτουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες προκειμένου να βελτιώσουν τη γεύση. Έτσι, οι καταναλωτές καταλήγουν να καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη από ό,τι συνειδητοποιούν. Για παράδειγμα, πολλά “χαμηλά σε λιπαρά” γιαούρτια περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης που μπορούν να αντισταθμίσουν τα οφέλη της μείωσης λιπαρών.
Επιπλέον, οι τροφές που χαρακτηρίζονται ως “φυσικές” ή “ολοκληρωμένες” ενδέχεται να περιέχουν κρυφά πρόσθετα συστατικά. Πολλές έτοιμες σαλάτες ή dressings περιέχουν λιπαρές μαγιονέζες ή σάλτσες που προσθέτουν θερμίδες και λιπαρά στην όλη θρεπτική αξία του πιάτου. Ακόμα και τα φρούτα σε κονσέρβα ή οι αποξηραμένοι καρποί συχνά γλυκαίνονται με πρόσθετη ζάχαρη, καθιστώντας τα λιγότερο υγιεινά.
Άλλες φαινομενικά υγιεινές επιλογές είναι τα δημητριακά πρωινού, τα οποία συχνά περιέχουν προσθήκες ζάχαρης για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Παρά την επωνυμία τους, πολλά από αυτά τα δημητριακά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ό,τι απαιτείται, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα “ενεργειακά” ροφήματα και τις μπάρες δημητριακών, οι οποίες μπορεί να μοιάζουν με υγιεινές επιλογές για σνακ αλλά συχνά περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη. Για να διατηρήσουμε μια πραγματικά υγιεινή διατροφή, είναι απαραίτητο να εξετάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες και να είμαστε ενημερωμένοι για τις διατροφικές αξίες των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η εκπαίδευση στον τομέα της διατροφής μπορεί να μας ενδυναμώσει να κάνουμε πιο ενημερωμένες και υγιεινές επιλογές!