Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κροστάτα: Ανοιχτή ιταλική πίτα με πράσα, σέσκουλα και μυρωδικά

Κροστάτα: Ανοιχτή ιταλική πίτα με πράσα, σέσκουλα και μυρωδικά

Γιορτάζουμε την άνοιξη με τα μυρωδάτα χόρτα της και ετοιμάζουμε μοναδικές τάρτες όπως αυτή η χωριάτικη μυρωδάτη ανοιχτή πίτα (ή αλλιώς κροστάτα). Κροστάτα είναι ιταλική χωριάτικη πίτα που γίνεται ανοιχτή περίπου σαν τάρτα.



Γιορτάζουμε την άνοιξη με τα μυρωδάτα χόρτα της και ετοιμάζουμε μοναδικές τάρτες όπως αυτή η χωριάτικη μυρωδάτη ανοιχτή πίτα (ή αλλιώς κροστάτα). Κροστάτα είναι ιταλική χωριάτικη πίτα που γίνεται ανοιχτή περίπου σαν τάρτα.


 

Υλικά

Για τη γέμιση

  •  1 κιλό σέσκουλα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  •  3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  •  2 πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  1/2 κουτ. γλυκού τσίλι, ξερό, σε σκόνη
  •  300 γρ. φρέσκο τυρί, όπως ανθότυρο ή ρικότα
  •  200 γρ. γραβιέρα πικάντικη ή παρμεζάνα, τριμμένη
  •  1 φλιτζ. τσαγιού μυρωδικά ανάμεικτα, ψιλοκομμένα, όπως άνηθος, δυόσμος, μαϊντανός, ψιλοκομμένα
  •  2 αυγά
  •  2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  •  50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη ζύμη

  •  150 γρ. καρυδόψιχα, θρυμματισμένη στον πολυκόφτη σαν σκόνη
  •  200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  120 γρ. πολύ παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για την κροστάτα (ανοιχτή ιταλική πίτα) με πράσα, σέσκουλα και μυρωδικά ξεκινάμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη.
  4. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα σέσκουλα και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Προσθέτουμε τα τυριά, τα αυγά, αλατοπίπερο και το ξύσμα λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.

Κροστάτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο 38-40 εκ.
  3. Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια ενός ταψιού 25 εκ.
  4. Στρώνουμε μέσα τη ζύμη, έτσι ώστε να καλύψει καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
  5. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και τη στρώνουμε ισόπαχα.
  6. Μισοσκεπάζουμε με τις άκρες του φύλλου που εξέχει από το ταψί.
  7. Στο κέντρο θα φαίνεται η γέμιση, καθώς πρόκειται για μισάνοιχτη πίτα.
  8. Λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο της επιφάνειας και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την υγεία της καρδιάς των παιδιών;

Ποια τα πλεονεκτήματα υγείας που προσφέρει η κατανάλωση αβοκάντο στις γυναίκες;

Αυγά ορτυκιού - Μια πραγματική διατροφική υπερδύναμη

Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή υδατανθράκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon