Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κροστάτα: Ανοιχτή ιταλική πίτα με πράσα, σέσκουλα και μυρωδικά

Κροστάτα: Ανοιχτή ιταλική πίτα με πράσα, σέσκουλα και μυρωδικά

Γιορτάζουμε την άνοιξη με τα μυρωδάτα χόρτα της και ετοιμάζουμε μοναδικές τάρτες όπως αυτή η χωριάτικη μυρωδάτη ανοιχτή πίτα (ή αλλιώς κροστάτα). Κροστάτα είναι ιταλική χωριάτικη πίτα που γίνεται ανοιχτή περίπου σαν τάρτα.


Γιορτάζουμε την άνοιξη με τα μυρωδάτα χόρτα της και ετοιμάζουμε μοναδικές τάρτες όπως αυτή η χωριάτικη μυρωδάτη ανοιχτή πίτα (ή αλλιώς κροστάτα). Κροστάτα είναι ιταλική χωριάτικη πίτα που γίνεται ανοιχτή περίπου σαν τάρτα.

 

Υλικά

Για τη γέμιση

  •  1 κιλό σέσκουλα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  •  3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  •  2 πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  1/2 κουτ. γλυκού τσίλι, ξερό, σε σκόνη
  •  300 γρ. φρέσκο τυρί, όπως ανθότυρο ή ρικότα
  •  200 γρ. γραβιέρα πικάντικη ή παρμεζάνα, τριμμένη
  •  1 φλιτζ. τσαγιού μυρωδικά ανάμεικτα, ψιλοκομμένα, όπως άνηθος, δυόσμος, μαϊντανός, ψιλοκομμένα
  •  2 αυγά
  •  2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  •  50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη ζύμη

  •  150 γρ. καρυδόψιχα, θρυμματισμένη στον πολυκόφτη σαν σκόνη
  •  200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  120 γρ. πολύ παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για την κροστάτα (ανοιχτή ιταλική πίτα) με πράσα, σέσκουλα και μυρωδικά ξεκινάμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη.
  4. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα σέσκουλα και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Προσθέτουμε τα τυριά, τα αυγά, αλατοπίπερο και το ξύσμα λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.

Κροστάτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο 38-40 εκ.
  3. Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια ενός ταψιού 25 εκ.
  4. Στρώνουμε μέσα τη ζύμη, έτσι ώστε να καλύψει καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
  5. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και τη στρώνουμε ισόπαχα.
  6. Μισοσκεπάζουμε με τις άκρες του φύλλου που εξέχει από το ταψί.
  7. Στο κέντρο θα φαίνεται η γέμιση, καθώς πρόκειται για μισάνοιχτη πίτα.
  8. Λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο της επιφάνειας και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την υγεία της καρδιάς των παιδιών;

Ποια τα πλεονεκτήματα υγείας που προσφέρει η κατανάλωση αβοκάντο στις γυναίκες;

Αυγά ορτυκιού - Μια πραγματική διατροφική υπερδύναμη

Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή υδατανθράκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Close Icon