Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κριτσίνια σπιτικά: Εύκολη συνταγή για κριτσίνια σπιτικά που είναι ιδανική για παιδιά

Κριτσίνια σπιτικά: Εύκολη συνταγή για κριτσίνια σπιτικά που είναι ιδανική για παιδιά

Κριτσίνια σπιτικά: Αυτή η κλασική συνταγή κριτσινιού είναι ευέλικτη και ιδανική για κάθε γεύμα. Μπορείτε να το προσαρμόσετε με τα αγαπημένα σας βότανα και τυριά για πρόσθετη γεύση!


Αυτή η κλασική συνταγή κριτσινιού είναι ευέλικτη και ιδανική για κάθε γεύμα. Μπορείτε να το προσαρμόσετε με τα αγαπημένα σας βότανα και τυριά για πρόσθετη γεύση!

Συστατικά:

  • 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού (1 πακέτο) ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα ιταλικά βότανα (προαιρετικά)
  • Βούτυρο ή ελαιόλαδο για το βούρτσισμα

Οδηγίες:

Ενεργοποίηση μαγιάς:

Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε 1 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Ρίξτε 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά πάνω από το νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

Ετοιμάστε τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

Ζυμώνουμε ζύμη:

Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι αν χρειάζεται για να μην κολλήσει.

Πρώτη άνοδος:

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί ή πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Σχήμα κριτσίνι:

Χτυπάμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Τυλίξτε κάθε μερίδα σε ένα ορθογώνιο πάχους περίπου 1/4 ίντσας. Κόψτε σε λωρίδες πλάτους περίπου 1/2 ίντσας.

Προετοιμασία για ψήσιμο:

Τοποθετήστε τις λωρίδες σε λαδόκολλα στρωμένα με λαδόκολλα. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Εάν θέλετε, πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα, σκόνη σκόρδου και αποξηραμένα ιταλικά βότανα.

Δεύτερη άνοδος:

Αφήνουμε τα κριτσίνια να φουσκώσουν για άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς.

Ψήνω:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.

Ψύξτε και σερβίρετε

Αφήστε τα κριτσίνια να κρυώσουν ελαφρώς σε μια σχάρα πριν τα σερβίρετε. Απολαύστε ζεστά!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα τέλεια σνακ για την ημέρα στην παραλία!

Σουσάμι: Γιατί θεωρείται ιδανική εναλλακτική στα γαλακτοκομικά;

Σχολικό κυλικείο και παιδική διατροφή

Ορεκτικά με 5 υλικά που συμπληρώνουν κάθε καλοκαιρινό τραπέζι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Είναι τα αυγά το κλειδί για μια υγιή εγκυμοσύνη;

Αυγά: Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, και η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει πλήθος οφελών για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,

Ενισχύουν οι χουρμάδες την γονιμότητα;

Χουρμάδες: Οι χουρμάδες  είναι ένας καρπός με μεγάλη θρεπτική αξία και έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για διάφορους λόγους, όπως για την ενίσχυση της υγείας και της ευημερίας. Στην ανατολική ιατρική και τη διατροφή,

Σούπα με μοσχαρίσιο κότσι, λαχανικά και ζυμαρικά 

Η σούπα με μοσχαρίσιο κότσι είναι ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο που θα ζεστάνει τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Με την προσθήκη λαχανικών και ζυμαρικών, αποτελεί μια ιδανική επιλογή για οικογενειακά γεύματα.

Close Icon