Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κρέας Κατανάλωση: Η συζήτηση φουντώνει καθώς η κρεατοφαγία φτάνει σε νέο χαμηλό επίπεδο στη Γερμανία

Κρέας Κατανάλωση: Η συζήτηση φουντώνει καθώς η κρεατοφαγία φτάνει σε νέο χαμηλό επίπεδο στη Γερμανία

Ο Οζντεμίρ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπαγορεύσει στους Γερμανούς τι πρέπει να βάζουν στο καλάθι των αγορών τους. "Ο καθένας μπορεί να αποφασίσει μόνος του τι τρώει και πόσο από αυτό", είπε. "Η δουλειά μου είναι να κάνω προσφορές για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Θέλω η υγιεινή επιλογή να γίνει η εύκολη επιλογή".



Κρέας Κατανάλωση: Ο Florian Busmann συνήθιζε να απολαμβάνει λουκάνικα και μπριζόλες στο μπάρμπεκιου το καλοκαίρι, αλλά αυτές τις μέρες προτιμά τα υποκατάστατα κρέατος και τα ψητά λαχανικά όπως οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. “Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος είναι σίγουρα μια συμβολή τόσο στο περιβάλλον όσο και στα ζώα. Και είναι επίσης υγιεινό”, δήλωσε ο 28χρονος εργαζόμενος στην τοπική αυτοδιοίκηση στο AFP στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορτοφάγων (Vegan Summer Festival) στο Βερολίνο. Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστοί για την αγάπη τους για τα λουκάνικα και τα σνίτσελ, οι Γερμανοί τρώνε σταθερά λιγότερο κρέας τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας δείχνουν ότι η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε στα 52 κιλά ανά άτομο το 2022, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν οι υπολογισμοί το 1989. Συγκριτικά, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε περίπου 61 κιλά ανά άτομο μόλις πριν από πέντε χρόνια. Οι ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων, η κλιματική αλλαγή και οι υψηλότερες τιμές φαίνεται να έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να γεμίσουν το πιάτο τους με κρέας. Περίπου το 10% των Γερμανών είναι χορτοφάγοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, σε σύγκριση με το 6% το 2018. Από το 2021, η Γερμανία έχει ακόμη και χορτοφάγο υπουργό Γεωργίας, τον Τζεμ Οζντεμίρ του κόμματος των Πρασίνων – προς μεγάλη απογοήτευση πολλών στη βιομηχανία κρέατος.


“Μακροπρόθεσμη τάση”

Παρά το γεγονός ότι έκανε την επιλογή να γίνει χορτοφάγος ως έφηβος λόγω ανησυχιών για την ευημερία των ζώων, ο Ozdemir εξακολουθεί να βλέπει έναν ρόλο για τη βιομηχανία κρέατος. Για τον ίδιο, το κλειδί είναι η μεταρρύθμιση της παραγωγής κρέατος στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο κλίμα θεωρούνται ένας ακόμη λόγος για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος στη Γερμανία. Η κτηνοτροφία είναι “μία από τις μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις” των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη γεωργία, δήλωσε στο AFP, οπότε πρέπει να ληφθούν μέτρα για να γίνει η πρακτική αυτή πιο φιλική προς το κλίμα. “Για παράδειγμα, θα στηρίξουμε τους αγρότες στο να διατηρούν λιγότερα ζώα, αλλά καλύτερα”, είπε. Ο Οζντεμίρ πιστεύει ότι οι Γερμανοί που τρώνε λιγότερο κρέας είναι μια “μακροπρόθεσμη τάση” που δεν έχει καμία σχέση με τον ίδιο προσωπικά. “Οι άνθρωποι ανησυχούν για το κλίμα, θέλουν καλύτερη ευζωία των ζώων και δίνουν επίσης μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία τους, κάτι που θεωρώ καλό”, δήλωσε. Η αυξανόμενη αγορά υποκατάστατων κρέατος έχει επίσης παίξει ρόλο, σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Τζόι, επικεφαλής της ΜΚΟ ProVeg International, η οποία διοργανώνει το φεστιβάλ του Βερολίνου. “Μπορείτε ακόμη να έχετε το μπιφτέκι σας, το σνίτσελ σας, τα λουκάνικά σας, αλλά δεν χρειάζεται να σκοτώνετε ζώα γι’ αυτό”, είπε. Το υπουργείο του Οζντεμίρ επεξεργάζεται μια διατροφική στρατηγική για να βοηθήσει τους Γερμανούς να τρώνε πιο υγιεινά και σχεδιάζει να την παρουσιάσει μέχρι το τέλος του 2023. Το σχέδιο είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ακολουθούν μια “υγιεινή, πιο φυτική και βιώσιμη διατροφή”, σύμφωνα με το υπουργείο.

10 γραμμάρια την ημέρα

Αλλά δεν αισθάνονται όλοι οι Γερμανοί τόσο θετικά για ένα μέλλον με λιγότερο κρέας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE), η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με μέτρα για την προώθηση της υγιεινής διατροφής, σχεδίαζε να συστήσει μόλις 10 γραμμάρια κρέατος την ημέρα. Η κατανάλωση κρέατος έχει μειωθεί κατά σχεδόν 15% τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι αναφορές προκάλεσαν αναστάτωση, με τα υπομνήματα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν την πενιχρή μερίδα κρέατος να ζυγίζεται σε ζυγαριά. Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής DGE δήλωσε αργότερα ότι το όλο θέμα ήταν μια παρεξήγηση, αλλά η συζήτηση δεν έδειξε σημάδια ηρεμίας. Πρόσφατη έρευνα της δημοφιλούς εφημερίδας Bild έδειξε ότι το 57% των Γερμανών είναι σταθερά κατά της λήψης μέτρων από το κράτος για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος. “Το κράτος θα πρέπει να μείνει μακριά από τα πιάτα των ανθρώπων”, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Κρέατος (VDF). “Το 90 τοις εκατό των Γερμανών αρέσκονται να τρώνε κρέας. Κανείς δεν θέλει να πει σε έναν χορτοφάγο να φάει κρέας για να έχει καλύτερη παροχή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και αντίστροφα”, δήλωσε η εκπρόσωπος. Η Γερμανική Ένωση Βιομηχανίας Κρέατος VDF πιστεύει ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος στη Γερμανία από το 2018 οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών και στην πίεση που ασκείται στους καταναλωτές από τον πληθωρισμό. Για την Gabrielle Hubner, 61 ετών, μια άλλη επισκέπτρια του φεστιβάλ vegan του Βερολίνου, το “αυξανόμενο κόστος” είναι ο κύριος λόγος που τρώει λιγότερο κρέας τα τελευταία χρόνια. “Δεν χρειάζεται να τρώω κρέας κάθε μέρα, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, το τυρί ή οι πατάτες”, δήλωσε η διοικητική υπάλληλος. Ο Οζντεμίρ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υπαγορεύσει στους Γερμανούς τι πρέπει να βάζουν στο καλάθι των αγορών τους. “Ο καθένας μπορεί να αποφασίσει μόνος του τι τρώει και πόσο από αυτό”, είπε. “Η δουλειά μου είναι να κάνω προσφορές για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Θέλω η υγιεινή επιλογή να γίνει η εύκολη επιλογή”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μεγάλο ποσοστό γυναικών υποφέρουν από ανεπάρκεια σιδήρου

Οι επιλογές τροφίμων κλειδί για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

7 Λόγοι που το κρέας είναι σημαντικό για τον οργανισμό

Σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη διατροφή σας πριν την προπόνηση

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Ποια ψάρια έχουν γεύση που μοιάζει με κρέας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon