Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κρέας: Έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους του κόκκινου κρέατος στην υγεία

Κρέας: Έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους του κόκκινου κρέατος στην υγεία

Κρέας: Ακολουθεί μια ματιά στα κύρια ζητήματα και ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο των κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος στη διατροφή σας.


Μια διεθνής ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε πέντε συστηματικές ανασκοπήσεις που εξέτασαν τις επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου κρέατος σε πολλαπλά θέματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης και πρόωρος θάνατος.

Κόκκινο κρέας

Οι ερευνητές βρήκαν «χαμηλά» στοιχεία ότι είτε το κόκκινο κρέας είτε το επεξεργασμένο κρέας είναι επιβλαβές. Η συμβουλή τους: δεν χρειάζεται να μειώσετε την τακτική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος για λόγους υγείας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση από την επιστημονική κοινότητα ήταν έντονη και γρήγορη. Για παράδειγμα, το T.H του Χάρβαρντ. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan εξέδωσε μια δήλωση ότι οι νέες συμβουλές θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν την υγεία των ανθρώπων.

«Αυτή η νέα σύσταση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος βασίστηκε σε λανθασμένη μεθοδολογία και σε μια παρερμηνεία των διατροφικών στοιχείων», λέει ο Δρ Frank Hu, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής. «Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που εφαρμόζεται συχνά σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για φάρμακα και συσκευές, η οποία συνήθως δεν είναι εφικτή σε διατροφικές μελέτες».

Μια ματιά στα στοιχεία

Η μελέτη και η ευρέως διαδεδομένη αντίδρασή της έθεσαν για άλλη μια φορά το ερώτημα εάν το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας είναι κακό για την υγεία σας και εάν οι άνθρωποι πρέπει να τα κόψουν ή απλώς να τα περιορίσουν.

Ποια είναι λοιπόν τα γεγονότα; Ακολουθεί μια ματιά στα κύρια ζητήματα και ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο των κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος στη διατροφή σας.

Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία. Παρά τα όσα προτείνει η μελέτη Annals of Internal Medicine, ο Δρ Χου λέει ότι ένα συσσωρευμένο σύνολο στοιχείων δείχνει μια σαφή σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος και υψηλότερου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και πρόωρο θάνατο. «Τα στοιχεία είναι συνεπή σε διάφορες μελέτες», λέει.

Αλλά η λέξη κλειδί εδώ είναι «υψηλό». Ο Δρ Χου επισημαίνει ότι οι ακριβείς ποσότητες για την ασφαλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι ανοιχτές προς συζήτηση.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με σχετικά χαμηλή πρόσληψη έχουν χαμηλότερους κινδύνους για την υγεία», λέει. «Μια γενική σύσταση είναι ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να τηρούν περισσότερες από δύο έως τρεις μερίδες την εβδομάδα».

Ο Δρ Χου προτείνει οι άνθρωποι να επικεντρώνονται όχι τόσο στα πραγματικά μεγέθη μερίδων, αλλά μάλλον στην τοποθέτηση του κόκκινου κρέατος στα γεύματα. «Αντί για το κυρίως πιάτο, χρησιμοποιήστε κόκκινο κρέας ως συνοδευτικό», λέει. «Θεωρείτε το κόκκινο κρέας πολυτέλεια και όχι βασική τροφή.

Για το επεξεργασμένο κρέας, ο Δρ Hu λέει ότι υπάρχει πολύ ισχυρότερη σχέση με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου (ειδικά καρκίνου του παχέος εντέρου).

Τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιέχουν υψηλές ποσότητες πρόσθετων και χημικών ουσιών, που μπορεί να συμβάλλουν σε κινδύνους για την υγεία. «Και πάλι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα που να θεωρείται ασφαλής, επομένως θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος στο ελάχιστο», λέει.

Δεν χρειάζεται να τρώτε κόκκινο κρέας. Το κόκκινο κρέας έχει υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, που βοηθά στην προώθηση της μυϊκής ανάπτυξης, και βιταμίνη Β12 για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Για παράδειγμα, μια μερίδα 3 ουγγιών έχει περίπου το 45% της Ημερήσιας Αξίας (DV) πρωτεΐνης και το 35% της DV για τη Β12. Μια μερίδα κόκκινου κρέατος είναι επίσης μια καλή πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει το σώμα να παράγει τεστοστερόνη και σελήνιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επιπλέον, το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο. Ωστόσο, ο Δρ Χου λέει ότι δεν χρειάζεται να τρώτε κόκκινο κρέας για να λαμβάνετε αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. «Μπορείτε να πάρετε τις ίδιες ποσότητες – και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερες – από πουλερικά, ψάρια, αυγά και ξηρούς καρπούς, καθώς και ακολουθώντας μια φυτική διατροφή».

Ορισμένα είδη κόκκινου κρέατος δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά. Δεν υπάρχουν σταθερές μελέτες που να έχουν δείξει διατροφικά ή πλεονεκτήματα για την υγεία από την κατανάλωση βιολογικού ή βοείου κρέατος που τρέφεται με χόρτο.

«Αυτοί οι τύποι κόκκινου κρέατος είναι συχνά πιο επιθυμητοί καθώς περιέχουν χαμηλές ή καθόλου αυξητικές ορμόνες σε σύγκριση με το βόειο κρέας που τρέφεται με σιτηρά, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν προσφέρουν κάποια οφέλη για την υγεία», λέει ο Δρ Hu.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη μειώνει την κατάθλιψη

Έχουν αυξηθεί οι ποσότητες των επεξεργασμένων τροφίμων στην Αμερική

Δημιουργήστε ένα κρεμώδες πιάτο με ζυμαρικά και μανιτάρια

Γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλύτερα για την διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon