Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κρέας: Έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους του κόκκινου κρέατος στην υγεία

Κρέας: Έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους του κόκκινου κρέατος στην υγεία

Κρέας: Ακολουθεί μια ματιά στα κύρια ζητήματα και ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο των κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος στη διατροφή σας.



Μια διεθνής ομάδα ερευνητών πραγματοποίησε πέντε συστηματικές ανασκοπήσεις που εξέτασαν τις επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου κρέατος σε πολλαπλά θέματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης και πρόωρος θάνατος.


Κόκκινο κρέας

Οι ερευνητές βρήκαν «χαμηλά» στοιχεία ότι είτε το κόκκινο κρέας είτε το επεξεργασμένο κρέας είναι επιβλαβές. Η συμβουλή τους: δεν χρειάζεται να μειώσετε την τακτική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος για λόγους υγείας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση από την επιστημονική κοινότητα ήταν έντονη και γρήγορη. Για παράδειγμα, το T.H του Χάρβαρντ. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan εξέδωσε μια δήλωση ότι οι νέες συμβουλές θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν την υγεία των ανθρώπων.

«Αυτή η νέα σύσταση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος βασίστηκε σε λανθασμένη μεθοδολογία και σε μια παρερμηνεία των διατροφικών στοιχείων», λέει ο Δρ Frank Hu, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής. «Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που εφαρμόζεται συχνά σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για φάρμακα και συσκευές, η οποία συνήθως δεν είναι εφικτή σε διατροφικές μελέτες».

Μια ματιά στα στοιχεία

Η μελέτη και η ευρέως διαδεδομένη αντίδρασή της έθεσαν για άλλη μια φορά το ερώτημα εάν το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας είναι κακό για την υγεία σας και εάν οι άνθρωποι πρέπει να τα κόψουν ή απλώς να τα περιορίσουν.

Ποια είναι λοιπόν τα γεγονότα; Ακολουθεί μια ματιά στα κύρια ζητήματα και ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο των κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος στη διατροφή σας.

Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία. Παρά τα όσα προτείνει η μελέτη Annals of Internal Medicine, ο Δρ Χου λέει ότι ένα συσσωρευμένο σύνολο στοιχείων δείχνει μια σαφή σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης κόκκινων και επεξεργασμένων κρέατος και υψηλότερου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και πρόωρο θάνατο. «Τα στοιχεία είναι συνεπή σε διάφορες μελέτες», λέει.

Αλλά η λέξη κλειδί εδώ είναι «υψηλό». Ο Δρ Χου επισημαίνει ότι οι ακριβείς ποσότητες για την ασφαλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι ανοιχτές προς συζήτηση.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με σχετικά χαμηλή πρόσληψη έχουν χαμηλότερους κινδύνους για την υγεία», λέει. «Μια γενική σύσταση είναι ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να τηρούν περισσότερες από δύο έως τρεις μερίδες την εβδομάδα».

Ο Δρ Χου προτείνει οι άνθρωποι να επικεντρώνονται όχι τόσο στα πραγματικά μεγέθη μερίδων, αλλά μάλλον στην τοποθέτηση του κόκκινου κρέατος στα γεύματα. «Αντί για το κυρίως πιάτο, χρησιμοποιήστε κόκκινο κρέας ως συνοδευτικό», λέει. «Θεωρείτε το κόκκινο κρέας πολυτέλεια και όχι βασική τροφή.

Για το επεξεργασμένο κρέας, ο Δρ Hu λέει ότι υπάρχει πολύ ισχυρότερη σχέση με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου (ειδικά καρκίνου του παχέος εντέρου).

Τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιέχουν υψηλές ποσότητες πρόσθετων και χημικών ουσιών, που μπορεί να συμβάλλουν σε κινδύνους για την υγεία. «Και πάλι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα που να θεωρείται ασφαλής, επομένως θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος στο ελάχιστο», λέει.

Δεν χρειάζεται να τρώτε κόκκινο κρέας. Το κόκκινο κρέας έχει υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, που βοηθά στην προώθηση της μυϊκής ανάπτυξης, και βιταμίνη Β12 για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Για παράδειγμα, μια μερίδα 3 ουγγιών έχει περίπου το 45% της Ημερήσιας Αξίας (DV) πρωτεΐνης και το 35% της DV για τη Β12. Μια μερίδα κόκκινου κρέατος είναι επίσης μια καλή πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει το σώμα να παράγει τεστοστερόνη και σελήνιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επιπλέον, το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο. Ωστόσο, ο Δρ Χου λέει ότι δεν χρειάζεται να τρώτε κόκκινο κρέας για να λαμβάνετε αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. «Μπορείτε να πάρετε τις ίδιες ποσότητες – και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερες – από πουλερικά, ψάρια, αυγά και ξηρούς καρπούς, καθώς και ακολουθώντας μια φυτική διατροφή».

Ορισμένα είδη κόκκινου κρέατος δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά. Δεν υπάρχουν σταθερές μελέτες που να έχουν δείξει διατροφικά ή πλεονεκτήματα για την υγεία από την κατανάλωση βιολογικού ή βοείου κρέατος που τρέφεται με χόρτο.

«Αυτοί οι τύποι κόκκινου κρέατος είναι συχνά πιο επιθυμητοί καθώς περιέχουν χαμηλές ή καθόλου αυξητικές ορμόνες σε σύγκριση με το βόειο κρέας που τρέφεται με σιτηρά, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν προσφέρουν κάποια οφέλη για την υγεία», λέει ο Δρ Hu.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη μειώνει την κατάθλιψη

Έχουν αυξηθεί οι ποσότητες των επεξεργασμένων τροφίμων στην Αμερική

Δημιουργήστε ένα κρεμώδες πιάτο με ζυμαρικά και μανιτάρια

Γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλύτερα για την διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon