Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κρασί Χαρακτηριστικά: Προτιμήστε το κόκκινο για λόγους υγείας

Κρασί Χαρακτηριστικά: Προτιμήστε το κόκκινο για λόγους υγείας

Κρασί Χαρακτηριστικά: Το κόκκινο κρασί έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, καθώς θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αυξάνει την HDL χοληστερόλη και επιβραδύνει την πνευματικό εκφυλισμό που σχετίζεται με την ηλικία.


Είτε προτιμάτε το λευκό ή το κόκκινο κρασί είναι γενικά ζήτημα γεύσης. Αλλά αν θέλετε την πιο υγιεινή επιλογή, ποια θα πρέπει να επιλέξετε; Το κόκκινο κρασί τράβηξε μεγάλη προσοχή που υποστηρίζεται από την έρευνα ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σας. Το λευκό κρασί έχει τα ίδια οφέλη;

Η κύρια διαφορά μεταξύ του λευκού και του κόκκινου κρασιού έχει να κάνει με το χρώμα των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται. Έχει επίσης να κάνει με το εάν ο χυμός σταφυλιών έχει υποστεί ζύμωση με ή χωρίς τη φλούδα του σταφυλιού.

Για την παρασκευή λευκού κρασιού, πιέζονται τα σταφύλια και αφαιρούνται οι φλούδες, οι σπόροι και οι μίσχοι πριν από τη ζύμωση. Ωστόσο, για την παρασκευή κόκκινου κρασιού, τα θρυμματισμένα κόκκινα σταφύλια μεταφέρονται απευθείας στους κάδους και ζυμώνονται με τη φλούδα, τους σπόρους και τους μίσχους. Οι φλούδες των σταφυλιών προσδίδουν στο κρασί τη χρωστική του, καθώς και πολλές από τις διακριτικές ενώσεις που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί. Ως αποτέλεσμα της διατήρησης των σταφυλιών, το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που υπάρχουν σε αυτές τις φλούδες, όπως οι τανίνες και η ρεσβερατρόλη. Το λευκό κρασί έχει επίσης μερικές από αυτές τις υγιείς φυτικές ενώσεις, αλλά γενικά σε πολύ χαμηλότερες ποσότητες.

Πολλές διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού, συμπεριλαμβανομένων των Pinot Gris, Syrah και Cabernet Sauvignon. Ενώ οι κόκκινες ποικιλίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κόκκινου κρασιού, το λευκό κρασί μπορεί πραγματικά να παρασκευαστεί από κόκκινα ή άσπρα σταφύλια. Για παράδειγμα, η παραδοσιακή γαλλική σαμπάνια παρασκευάζεται με το κόκκινο σταφύλι Pinot Noir.

Πολλές χώρες παράγουν κρασί. Ορισμένες από τις κύριες αμπελουργικές περιοχές είναι στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Χιλή, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Ενώ οι περισσότερες περιοχές καλλιεργούν διάφορους τύπους ποικιλιών σταφυλιών, ορισμένα μέρη είναι ιδιαίτερα γνωστά για ένα ή δύο, όπως το Napa Valley Chardonnay, το ισπανικό Tempranillo και το Southin Chenin Blanc.

Εάν πρόκειται να πιείτε κρασί λοιπόν, φαίνεται σαφές ότι το κόκκινο κρασί είναι σημαντικά πιο υγιεινό – ή λιγότερο κακό – από το λευκό κρασί. Με άλλα λόγια, το κόκκινο κρασί είναι ο ξεκάθαρος νικητής όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία. Τούτου λεχθέντος, η κατανάλωση αλκοόλ δεν πρέπει ποτέ να προωθείται ως τρόπος βελτίωσης της υγείας, δεδομένου ότι οι βλαβερές συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες εάν πίνετε πολύ.

Επιπλέον, οι περισσότερες από τις μελέτες που δείχνουν οφέλη έχουν παρατηρητικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποδείξουν αιτία και αποτέλεσμα. Εάν σας αρέσει να πίνετε κρασί, το κόκκινο κρασί είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ (ή αποφυγή του) είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βότανα που θεραπεύουν και προστατεύουν ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Κανελόνια με σπανάκι και ρικότα

Τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon