Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κουνουπίδι το υποτιμημένο και εντελώς παρεξηγημένο

Κουνουπίδι το υποτιμημένο και εντελώς παρεξηγημένο

Δεν μπορούμε να πούμε ότι το κουνουπίδι είναι ακριβώς το αγαπημένο μας χειμωνιάτικο λαχανικό κυρίως λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Είναι όμως ομολογουμένως λίγο παρεξηγημένο και γι’ αυτό το λόγο εδώ αναλαμβάνουμε το χρέος της διόρθωσης αυτής της παρεξήγησης.

Το κουνουπίδι ανήκει στην ποικιλία των βρώσιμων λουλουδιών και στην οικογένεια των σταυρανθών. Κατάγεται κυρίως από χώρες της ανατολικής Μεσογείου και υπάρχουν αναφορές ακόμα και από την Αρχαία Ελλάδα και Κύπρο. Και αν και τα προηγούμενα χρόνια το τυχερό ξαδελφάκι του, το μπρόκολο ήταν αυτό που λάμβανε όλη την προσοχή, τα τελευταία χρόνια το κουνουπίδι λαμβάνει σταδιακά τη θέση που του αξίζει δεδομένων των πολλών θρεπτικών στοιχείων που περιλαμβάνει και των οφελών που μας προσφέρει

Υψηλή διατροφική αξία

Μια κανονική μερίδα κουνουπιδιού περιέχει το 77% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, μαγγανίου, φωσφόρου, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, παντοθενικού οξέος και καλίου. Έχει ελάχιστα λιπαρά και όσα περιλαμβάνει είναι ακόρεστα και ωμέγα-3. Τέλος, περιέχει ένα μικρό ποσοστό φυσικών σακχάρων.

Αντιοξειδωτική δράση

Οι βιταμίνες C και Κ, αλλά και το μαγγάνιο αποτελούν αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να αδρανοποιήσουν τις ελεύθερες ρίζες πριν προκαλέσουν ζημιά στα υγιή κύτταρα και προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις και καρκίνο

Καρδιακή υγεία

Ορισμένες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοστών σταυρανθών λαχανικών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σουλφοραφάνη που περιέχει το κουνουπίδι σχετίζεται με υγιή αιμοφόρα αγγεία και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μάλιστα, οι αντιφλεγμονώδεις ικανότητές της εκτείνονται και στην προστασία κατά της υπέρτασης και της αθηροσκλήρωσης.

Πεπτική υγεία

Όπως και τα υπόλοιπα σταυρανθή, έτσι και το κουνουπίδι περιέχει ένα υψηλό ποσοστό φυτικών ινών και ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου κουνουπιδιού περιέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε φυτικές ίνες. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες προλαμβάνει κατά της δυσκοιλιότητας, καθώς διατηρεί τη φυσική ενεργοποίηση και λειτουργικότητα του εντέρου.

Αποτοξίνωση του οργανισμού

Ένα από τα οφέλη του κουνουπιδιού είναι ότι βοηθά τον οργανισμό στη διαδικασία αποτοξίνωσής του. Οι γλυκοζινολικές ενώσεις μαζί με τα ένζυμα που βρίσκονται στα άνθη του κουνουπιδιού βοηθούν στην αδρανοποίηση τοξικών ουσιών στο σώμα μας.

Εύκολος τρόπος μαγειρέματος

Μπορεί να μη σας αρέσει πολύ η μυρωδιά του όσο μαγειρεύεται, αλλά αν το βράσετε στον ατμό, γίνεται ιδιαίτερα νόστιμο. Προσθέστε λίγο λεμόνι και ελάχιστο αλάτι και σερβίρετέ το με άλλα λαχανικά, όπως πατάτες και καρότα. Αν δεν το προτιμάτε ολόκληρο, κόψτε το σε κομματάκια και σοτάρετέ το μαζί με κρέας ή προσθέστε το στις σούπες σας. Το κουνουπίδι δεν έχει έντονη γεύση και είναι ελαφρά γλυκό, οπότε συνδυάζεται εύκολα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φραγκόσυκο: Ένας φυσικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους;

Overnight Oats με Φράουλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Close Icon