Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κουνουπίδι το υποτιμημένο και εντελώς παρεξηγημένο

Κουνουπίδι το υποτιμημένο και εντελώς παρεξηγημένο


Δεν μπορούμε να πούμε ότι το κουνουπίδι είναι ακριβώς το αγαπημένο μας χειμωνιάτικο λαχανικό κυρίως λόγω της έντονης μυρωδιάς του. Είναι όμως ομολογουμένως λίγο παρεξηγημένο και γι’ αυτό το λόγο εδώ αναλαμβάνουμε το χρέος της διόρθωσης αυτής της παρεξήγησης.

Το κουνουπίδι ανήκει στην ποικιλία των βρώσιμων λουλουδιών και στην οικογένεια των σταυρανθών. Κατάγεται κυρίως από χώρες της ανατολικής Μεσογείου και υπάρχουν αναφορές ακόμα και από την Αρχαία Ελλάδα και Κύπρο. Και αν και τα προηγούμενα χρόνια το τυχερό ξαδελφάκι του, το μπρόκολο ήταν αυτό που λάμβανε όλη την προσοχή, τα τελευταία χρόνια το κουνουπίδι λαμβάνει σταδιακά τη θέση που του αξίζει δεδομένων των πολλών θρεπτικών στοιχείων που περιλαμβάνει και των οφελών που μας προσφέρει


Υψηλή διατροφική αξία

Μια κανονική μερίδα κουνουπιδιού περιέχει το 77% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, μαγγανίου, φωσφόρου, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, παντοθενικού οξέος και καλίου. Έχει ελάχιστα λιπαρά και όσα περιλαμβάνει είναι ακόρεστα και ωμέγα-3. Τέλος, περιέχει ένα μικρό ποσοστό φυσικών σακχάρων.

Αντιοξειδωτική δράση

Οι βιταμίνες C και Κ, αλλά και το μαγγάνιο αποτελούν αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να αδρανοποιήσουν τις ελεύθερες ρίζες πριν προκαλέσουν ζημιά στα υγιή κύτταρα και προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις και καρκίνο

Καρδιακή υγεία

Ορισμένες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοστών σταυρανθών λαχανικών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σουλφοραφάνη που περιέχει το κουνουπίδι σχετίζεται με υγιή αιμοφόρα αγγεία και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μάλιστα, οι αντιφλεγμονώδεις ικανότητές της εκτείνονται και στην προστασία κατά της υπέρτασης και της αθηροσκλήρωσης.

Πεπτική υγεία

Όπως και τα υπόλοιπα σταυρανθή, έτσι και το κουνουπίδι περιέχει ένα υψηλό ποσοστό φυτικών ινών και ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου κουνουπιδιού περιέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε φυτικές ίνες. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες προλαμβάνει κατά της δυσκοιλιότητας, καθώς διατηρεί τη φυσική ενεργοποίηση και λειτουργικότητα του εντέρου.

Αποτοξίνωση του οργανισμού

Ένα από τα οφέλη του κουνουπιδιού είναι ότι βοηθά τον οργανισμό στη διαδικασία αποτοξίνωσής του. Οι γλυκοζινολικές ενώσεις μαζί με τα ένζυμα που βρίσκονται στα άνθη του κουνουπιδιού βοηθούν στην αδρανοποίηση τοξικών ουσιών στο σώμα μας.

Εύκολος τρόπος μαγειρέματος

Μπορεί να μη σας αρέσει πολύ η μυρωδιά του όσο μαγειρεύεται, αλλά αν το βράσετε στον ατμό, γίνεται ιδιαίτερα νόστιμο. Προσθέστε λίγο λεμόνι και ελάχιστο αλάτι και σερβίρετέ το με άλλα λαχανικά, όπως πατάτες και καρότα. Αν δεν το προτιμάτε ολόκληρο, κόψτε το σε κομματάκια και σοτάρετέ το μαζί με κρέας ή προσθέστε το στις σούπες σας. Το κουνουπίδι δεν έχει έντονη γεύση και είναι ελαφρά γλυκό, οπότε συνδυάζεται εύκολα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon