Κουνουπίδι μαγείρεμα: Το κουνουπίδι είναι ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό λαχανικό. Πώς όμως αξίζει να καταναλώνεται, έτσι ώστε να μας προσφέρει τα βέλτιστα διατροφικά οφέλη;
Το κουνουπίδι είναι ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό λαχανικό. Πώς όμως αξίζει να καταναλώνεται, έτσι ώστε να μας προσφέρει τα βέλτιστα διατροφικά οφέλη; Το ωμό κουνουπίδι έχει 30% περισσότερη πρωτεΐνη και πολλούς διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών όπως η κερσετίνη. Το ωμό κουνουπίδι διατηρεί τα περισσότερα αντιοξειδωτικά συνολικά, αλλά το μαγείρεμα του κουνουπιδιού αυξάνει τα επίπεδα ινδόλης. Η ινδόλη 3-καρβινόλη έχει προληπτικά αποτελέσματα για τον καρκίνο, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει τον καρκίνο.
Η ινδόλη-3-καρβινόλη, που ονομάζεται επίσης I3C, είναι μια προκύπτουσα ένωση που προέρχεται από την κατανάλωση λαχανικών όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το λάχανο. Είναι γνωστό ότι διεγείρει τα αποτοξινωτικά ένζυμα στο έντερο και το ήπαρ. Επειδή οι δίαιτες πλούσιες σε αυτά τα λαχανικά επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου στα ζώα, το I3C θεωρείται καλός υποψήφιος για την πρόληψη του καρκίνου.
Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι το I3C μπορεί να έχει δραστηριότητα σε διάφορους τύπους όγκων ή να ενισχύει τη δραστηριότητα ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας. Ωστόσο, άλλες μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι το I3C μπορεί επίσης να προάγει την ανάπτυξη του όγκου. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να προσδιοριστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες το I3C μπορεί να είναι κατάλληλο για την πρόληψη του καρκίνου.
- Για την πρόληψη του καρκίνου: Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι το I3C μπορεί να προστατεύει από μια ποικιλία καρκίνων, αλλά ορισμένες μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση I3C μπορεί να έχει αποτελέσματα που προάγουν τον όγκο. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών.
- Για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων: Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τα αντιιικά αποτελέσματα, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες σε ανθρώπους.
Μην βράζετε το κουνουπίδι σε νερό γιατί έτσι χάνονται τα περισσότερα αντιοξειδωτικά. Ο βρασμός του νερού και το ζεμάτισμα προκαλούν τη χειρότερη απώλεια μετάλλων και αντιοξειδωτικών ενώσεων στο κουνουπίδι, επειδή πολλά από τα θρεπτικά συστατικά ξεπλένονται στο νερό. Μαγειρεύουμε το κουνουπίδι στον ατμό για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε wok ή άλλο σκεύος αντικολλητικό για να το ψήσουμε stir-fry, στον φούρνο ή και σαν “ρύζι κουνουπιδιού”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube