Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κουνουπίδι μαγείρεμα: Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος;

Κουνουπίδι μαγείρεμα: Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος;

Κουνουπίδι μαγείρεμα: Το κουνουπίδι είναι ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό λαχανικό. Πώς όμως αξίζει να καταναλώνεται, έτσι ώστε να μας προσφέρει τα βέλτιστα διατροφικά οφέλη;



Το κουνουπίδι είναι ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό λαχανικό. Πώς όμως αξίζει να καταναλώνεται, έτσι ώστε να μας προσφέρει τα βέλτιστα διατροφικά οφέλη; Το ωμό κουνουπίδι έχει 30% περισσότερη πρωτεΐνη και πολλούς διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών όπως η κερσετίνη. Το ωμό κουνουπίδι διατηρεί τα περισσότερα αντιοξειδωτικά συνολικά, αλλά το μαγείρεμα του κουνουπιδιού αυξάνει τα επίπεδα ινδόλης. Η ινδόλη 3-καρβινόλη έχει προληπτικά αποτελέσματα για τον καρκίνο, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει τον καρκίνο.


Η ινδόλη-3-καρβινόλη, που ονομάζεται επίσης I3C, είναι μια προκύπτουσα ένωση που προέρχεται από την κατανάλωση λαχανικών όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το λάχανο. Είναι γνωστό ότι διεγείρει τα αποτοξινωτικά ένζυμα στο έντερο και το ήπαρ. Επειδή οι δίαιτες πλούσιες σε αυτά τα λαχανικά επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου στα ζώα, το I3C θεωρείται καλός υποψήφιος για την πρόληψη του καρκίνου.

Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι το I3C μπορεί να έχει δραστηριότητα σε διάφορους τύπους όγκων ή να ενισχύει τη δραστηριότητα ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας. Ωστόσο, άλλες μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι το I3C μπορεί επίσης να προάγει την ανάπτυξη του όγκου. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να προσδιοριστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες το I3C μπορεί να είναι κατάλληλο για την πρόληψη του καρκίνου.

  • Για την πρόληψη του καρκίνου: Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι το I3C μπορεί να προστατεύει από μια ποικιλία καρκίνων, αλλά ορισμένες μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση I3C μπορεί να έχει αποτελέσματα που προάγουν τον όγκο. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών.
  • Για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων: Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τα αντιιικά αποτελέσματα, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες σε ανθρώπους.

Μην βράζετε το κουνουπίδι σε νερό γιατί έτσι χάνονται τα περισσότερα αντιοξειδωτικά. Ο βρασμός του νερού και το ζεμάτισμα προκαλούν τη χειρότερη απώλεια μετάλλων και αντιοξειδωτικών ενώσεων στο κουνουπίδι, επειδή πολλά από τα θρεπτικά συστατικά ξεπλένονται στο νερό. Μαγειρεύουμε το κουνουπίδι στον ατμό για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε wok ή άλλο σκεύος αντικολλητικό για να το ψήσουμε stir-fry, στον φούρνο ή και σαν “ρύζι κουνουπιδιού”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κάντε αυτό το λαχανικό χωρίς γλουτένη μέρος της θρεπτικής διατροφής σας

Ποια είναι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης;

Ποιες τροφές επιτρέπεται να καταναλωθούν στην χορτοφαγική διατροφή;

Φυσικοί τρόποι για να αποτοξινώσετε και να καθαρίσετε το συκώτι σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon