Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κουνουπίδι μαγείρεμα: Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος;

Κουνουπίδι μαγείρεμα: Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος;

Κουνουπίδι μαγείρεμα: Το κουνουπίδι είναι ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό λαχανικό. Πώς όμως αξίζει να καταναλώνεται, έτσι ώστε να μας προσφέρει τα βέλτιστα διατροφικά οφέλη;


Το κουνουπίδι είναι ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό λαχανικό. Πώς όμως αξίζει να καταναλώνεται, έτσι ώστε να μας προσφέρει τα βέλτιστα διατροφικά οφέλη; Το ωμό κουνουπίδι έχει 30% περισσότερη πρωτεΐνη και πολλούς διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών όπως η κερσετίνη. Το ωμό κουνουπίδι διατηρεί τα περισσότερα αντιοξειδωτικά συνολικά, αλλά το μαγείρεμα του κουνουπιδιού αυξάνει τα επίπεδα ινδόλης. Η ινδόλη 3-καρβινόλη έχει προληπτικά αποτελέσματα για τον καρκίνο, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει τον καρκίνο.

Η ινδόλη-3-καρβινόλη, που ονομάζεται επίσης I3C, είναι μια προκύπτουσα ένωση που προέρχεται από την κατανάλωση λαχανικών όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το λάχανο. Είναι γνωστό ότι διεγείρει τα αποτοξινωτικά ένζυμα στο έντερο και το ήπαρ. Επειδή οι δίαιτες πλούσιες σε αυτά τα λαχανικά επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου στα ζώα, το I3C θεωρείται καλός υποψήφιος για την πρόληψη του καρκίνου.

Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι το I3C μπορεί να έχει δραστηριότητα σε διάφορους τύπους όγκων ή να ενισχύει τη δραστηριότητα ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας. Ωστόσο, άλλες μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι το I3C μπορεί επίσης να προάγει την ανάπτυξη του όγκου. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να προσδιοριστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες το I3C μπορεί να είναι κατάλληλο για την πρόληψη του καρκίνου.

  • Για την πρόληψη του καρκίνου: Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι το I3C μπορεί να προστατεύει από μια ποικιλία καρκίνων, αλλά ορισμένες μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση I3C μπορεί να έχει αποτελέσματα που προάγουν τον όγκο. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών.
  • Για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων: Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τα αντιιικά αποτελέσματα, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες σε ανθρώπους.

Μην βράζετε το κουνουπίδι σε νερό γιατί έτσι χάνονται τα περισσότερα αντιοξειδωτικά. Ο βρασμός του νερού και το ζεμάτισμα προκαλούν τη χειρότερη απώλεια μετάλλων και αντιοξειδωτικών ενώσεων στο κουνουπίδι, επειδή πολλά από τα θρεπτικά συστατικά ξεπλένονται στο νερό. Μαγειρεύουμε το κουνουπίδι στον ατμό για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε wok ή άλλο σκεύος αντικολλητικό για να το ψήσουμε stir-fry, στον φούρνο ή και σαν “ρύζι κουνουπιδιού”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κάντε αυτό το λαχανικό χωρίς γλουτένη μέρος της θρεπτικής διατροφής σας

Ποια είναι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης;

Ποιες τροφές επιτρέπεται να καταναλωθούν στην χορτοφαγική διατροφή;

Φυσικοί τρόποι για να αποτοξινώσετε και να καθαρίσετε το συκώτι σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon