Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κουνουπίδι: Γιατί το κουνουπίδι είναι παρεξηγημένο;

Κουνουπίδι: Γιατί το κουνουπίδι είναι παρεξηγημένο;

Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι προήλθε αρχικά από την περιοχή της Μεσογείου και έφτασε στην Ευρώπη γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα.


Το κουνουπίδι είναι ένα σταυρανθές λαχανικό που μοιάζει με μια λευκή εκδοχή του ξαδέλφου του, του μπρόκολου. Όπως το μπρόκολο, τα σφιχτά μαζεμένα λουλούδια του κουνουπιδιού συνδέονται με έναν παχύ πυρήνα, συχνά με λίγα ελαφριά φύλλα που τον περιβάλλουν. Ενώ το λευκό είναι το πιο κοινό χρώμα, θα βρείτε επίσης το κουνουπίδι σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, του μωβ και του πράσινου. Ανεξάρτητα από το χρώμα, η γεύση είναι η ίδια: ήπια, ελαφρώς γλυκιά, λίγο ξηρή. Το κουνουπίδι προήλθε αρχικά από την περιοχή της Μεσογείου και έφτασε στην Ευρώπη γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα. Είναι ένα παρακλάδι ενός είδους άγριου λάχανου που είναι επίσης ο πρόγονος του λάχανου, των λαχανικών Βρυξελλών και του κολοράμπι.

Διατροφικό Προφίλ

Μια μερίδα είναι 1 φλιτζάνι, ή περίπου 100 γραμμάρια, ψιλοκομμένο κουνουπίδι. Μία μερίδα ωμού ή μαγειρεμένου κουνουπιδιού έχει:

  • 25 θερμίδες
  • 0 γραμμάρια λίπους
  • 5 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών
  • 2 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 30 χιλιοστόγραμμα νατρίου

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, μια μερίδα κουνουπίδι έχει:

  • 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C
  • Περίπου το ένα τέταρτο της ημερήσιας βιταμίνης Κ
  • 2% του ημερήσιου ασβεστίου και σιδήρου σας
  • 6% του ημερήσιου καλίου σας
  • Περισσότερο από το 3% του ημερήσιου μαγνησίου σας

Οφέλη για την υγεία

Από τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού σε μια μερίδα, τα 92 γραμμάρια είναι νερό. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το λαχανικό μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Το κουνουπίδι έχει μια ομάδα ουσιών γνωστών ως γλυκοσινολικά. Καθώς το μασάτε και το χωνεύετε, αυτές οι ουσίες διασπώνται σε ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου — βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιικά και αντιβακτηριακά αποτελέσματα.

Πότε δεν πρέπει να τρώτε κουνουπίδι

Άτομα με ορισμένες παθήσεις μπορεί να θέλουν να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν φάνε κουνουπίδι.

  • Θέματα θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στο λαιμό σας που παράγει σημαντικές ορμόνες. Για να κάνει τη δουλειά του χρειάζεται ιώδιο. Η κατανάλωση πολύ κουνουπιδιού μπορεί να εμποδίσει τον θυρεοειδή σας να απορροφήσει ιώδιο — και να τον εμποδίσει να παράγει ορμόνες. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να φάτε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα κουνουπιδιού από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έτρωγαν ποτέ σε μία συνεδρίαση.
  • Προβλήματα πέψης ή γαστρεντερικού συστήματος. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως το κουνουπίδι μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, ειδικά σε άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.
  • Καρδιακή ασθένεια. Εάν παίρνετε αραιωτικά του αίματος ή στατίνες για καρδιακές παθήσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ επειδή μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακά σας.

Πώς να το προετοιμάσετε

Το κουνουπίδι είναι ευέλικτο και μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους:

  • Ο πιο απλός τρόπος είναι να το μαγειρέψετε στον ατμό. Μπορείτε να μαγειρέψετε ολόκληρο το κεφάλι στον ατμό ή να το κόψετε σε μπουκίτσες.
  • Ψήστε το. Κόβουμε το κεφάλι του κουνουπιδιού σε μπριζόλες ή μπλουζάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
  • Κάντε πουρέ. Μόλις ψηθεί το κουνουπίδι, μπορούμε να το κάνουμε πουρέ μέχρι να γίνει λείο. Μερικοί το χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο για σάλτσες κρέμας ή το προσθέτουν σε smoothies.
  • Πολτοποιήστε το. Ενισχύστε τη διατροφική αξία του πουρέ πατάτας βράζοντας λίγο κουνουπίδι στον ατμό και πολτοποιώντας το μέσα σε αυτά. Ή παραλείψτε τις πατάτες και επιλέξτε κουνουπίδι πουρέ με χαμηλούς υδατάνθρακες. Μπορείτε επίσης να πολτοποιήσετε το κουνουπίδι σε ζύμη πίτσας για πιο ελαφριά κρούστα.
  • Τρίψτε το. Βράζουμε το κουνουπίδι στον ατμό και το τρίβουμε σε υφή σαν ρύζι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το μπρόκολο κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Ετοιμάστε πιλάφι με ψητό κουνουπίδι για δείπνο

Ποιες τροφές προλαμβάνουν τον καρκίνο;

Βραδινά γεύματα για να χάσετε εύκολα βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon