Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κουνουπίδι: Γιατί το κουνουπίδι είναι παρεξηγημένο;

Κουνουπίδι: Γιατί το κουνουπίδι είναι παρεξηγημένο;

Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι προήλθε αρχικά από την περιοχή της Μεσογείου και έφτασε στην Ευρώπη γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα.



Το κουνουπίδι είναι ένα σταυρανθές λαχανικό που μοιάζει με μια λευκή εκδοχή του ξαδέλφου του, του μπρόκολου. Όπως το μπρόκολο, τα σφιχτά μαζεμένα λουλούδια του κουνουπιδιού συνδέονται με έναν παχύ πυρήνα, συχνά με λίγα ελαφριά φύλλα που τον περιβάλλουν. Ενώ το λευκό είναι το πιο κοινό χρώμα, θα βρείτε επίσης το κουνουπίδι σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, του μωβ και του πράσινου. Ανεξάρτητα από το χρώμα, η γεύση είναι η ίδια: ήπια, ελαφρώς γλυκιά, λίγο ξηρή. Το κουνουπίδι προήλθε αρχικά από την περιοχή της Μεσογείου και έφτασε στην Ευρώπη γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα. Είναι ένα παρακλάδι ενός είδους άγριου λάχανου που είναι επίσης ο πρόγονος του λάχανου, των λαχανικών Βρυξελλών και του κολοράμπι.


Διατροφικό Προφίλ

Μια μερίδα είναι 1 φλιτζάνι, ή περίπου 100 γραμμάρια, ψιλοκομμένο κουνουπίδι. Μία μερίδα ωμού ή μαγειρεμένου κουνουπιδιού έχει:

  • 25 θερμίδες
  • 0 γραμμάρια λίπους
  • 5 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών
  • 2 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 30 χιλιοστόγραμμα νατρίου

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, μια μερίδα κουνουπίδι έχει:

  • 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C
  • Περίπου το ένα τέταρτο της ημερήσιας βιταμίνης Κ
  • 2% του ημερήσιου ασβεστίου και σιδήρου σας
  • 6% του ημερήσιου καλίου σας
  • Περισσότερο από το 3% του ημερήσιου μαγνησίου σας

Οφέλη για την υγεία

Από τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού σε μια μερίδα, τα 92 γραμμάρια είναι νερό. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το λαχανικό μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Το κουνουπίδι έχει μια ομάδα ουσιών γνωστών ως γλυκοσινολικά. Καθώς το μασάτε και το χωνεύετε, αυτές οι ουσίες διασπώνται σε ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου — βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιικά και αντιβακτηριακά αποτελέσματα.

Πότε δεν πρέπει να τρώτε κουνουπίδι

Άτομα με ορισμένες παθήσεις μπορεί να θέλουν να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν φάνε κουνουπίδι.

  • Θέματα θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στο λαιμό σας που παράγει σημαντικές ορμόνες. Για να κάνει τη δουλειά του χρειάζεται ιώδιο. Η κατανάλωση πολύ κουνουπιδιού μπορεί να εμποδίσει τον θυρεοειδή σας να απορροφήσει ιώδιο — και να τον εμποδίσει να παράγει ορμόνες. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να φάτε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα κουνουπιδιού από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έτρωγαν ποτέ σε μία συνεδρίαση.
  • Προβλήματα πέψης ή γαστρεντερικού συστήματος. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως το κουνουπίδι μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, ειδικά σε άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.
  • Καρδιακή ασθένεια. Εάν παίρνετε αραιωτικά του αίματος ή στατίνες για καρδιακές παθήσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ επειδή μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακά σας.

Πώς να το προετοιμάσετε

Το κουνουπίδι είναι ευέλικτο και μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους:

  • Ο πιο απλός τρόπος είναι να το μαγειρέψετε στον ατμό. Μπορείτε να μαγειρέψετε ολόκληρο το κεφάλι στον ατμό ή να το κόψετε σε μπουκίτσες.
  • Ψήστε το. Κόβουμε το κεφάλι του κουνουπιδιού σε μπριζόλες ή μπλουζάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
  • Κάντε πουρέ. Μόλις ψηθεί το κουνουπίδι, μπορούμε να το κάνουμε πουρέ μέχρι να γίνει λείο. Μερικοί το χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο για σάλτσες κρέμας ή το προσθέτουν σε smoothies.
  • Πολτοποιήστε το. Ενισχύστε τη διατροφική αξία του πουρέ πατάτας βράζοντας λίγο κουνουπίδι στον ατμό και πολτοποιώντας το μέσα σε αυτά. Ή παραλείψτε τις πατάτες και επιλέξτε κουνουπίδι πουρέ με χαμηλούς υδατάνθρακες. Μπορείτε επίσης να πολτοποιήσετε το κουνουπίδι σε ζύμη πίτσας για πιο ελαφριά κρούστα.
  • Τρίψτε το. Βράζουμε το κουνουπίδι στον ατμό και το τρίβουμε σε υφή σαν ρύζι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το μπρόκολο κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Ετοιμάστε πιλάφι με ψητό κουνουπίδι για δείπνο

Ποιες τροφές προλαμβάνουν τον καρκίνο;

Βραδινά γεύματα για να χάσετε εύκολα βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon