Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κουνουπίδι: Γιατί το κουνουπίδι είναι παρεξηγημένο;

Κουνουπίδι: Γιατί το κουνουπίδι είναι παρεξηγημένο;

Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι προήλθε αρχικά από την περιοχή της Μεσογείου και έφτασε στην Ευρώπη γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα.


Το κουνουπίδι είναι ένα σταυρανθές λαχανικό που μοιάζει με μια λευκή εκδοχή του ξαδέλφου του, του μπρόκολου. Όπως το μπρόκολο, τα σφιχτά μαζεμένα λουλούδια του κουνουπιδιού συνδέονται με έναν παχύ πυρήνα, συχνά με λίγα ελαφριά φύλλα που τον περιβάλλουν. Ενώ το λευκό είναι το πιο κοινό χρώμα, θα βρείτε επίσης το κουνουπίδι σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, του μωβ και του πράσινου. Ανεξάρτητα από το χρώμα, η γεύση είναι η ίδια: ήπια, ελαφρώς γλυκιά, λίγο ξηρή. Το κουνουπίδι προήλθε αρχικά από την περιοχή της Μεσογείου και έφτασε στην Ευρώπη γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα. Είναι ένα παρακλάδι ενός είδους άγριου λάχανου που είναι επίσης ο πρόγονος του λάχανου, των λαχανικών Βρυξελλών και του κολοράμπι.

Διατροφικό Προφίλ

Μια μερίδα είναι 1 φλιτζάνι, ή περίπου 100 γραμμάρια, ψιλοκομμένο κουνουπίδι. Μία μερίδα ωμού ή μαγειρεμένου κουνουπιδιού έχει:

  • 25 θερμίδες
  • 0 γραμμάρια λίπους
  • 5 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών
  • 2 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 30 χιλιοστόγραμμα νατρίου

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, μια μερίδα κουνουπίδι έχει:

  • 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C
  • Περίπου το ένα τέταρτο της ημερήσιας βιταμίνης Κ
  • 2% του ημερήσιου ασβεστίου και σιδήρου σας
  • 6% του ημερήσιου καλίου σας
  • Περισσότερο από το 3% του ημερήσιου μαγνησίου σας

Οφέλη για την υγεία

Από τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού σε μια μερίδα, τα 92 γραμμάρια είναι νερό. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το λαχανικό μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Το κουνουπίδι έχει μια ομάδα ουσιών γνωστών ως γλυκοσινολικά. Καθώς το μασάτε και το χωνεύετε, αυτές οι ουσίες διασπώνται σε ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου — βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιικά και αντιβακτηριακά αποτελέσματα.

Πότε δεν πρέπει να τρώτε κουνουπίδι

Άτομα με ορισμένες παθήσεις μπορεί να θέλουν να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν φάνε κουνουπίδι.

  • Θέματα θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στο λαιμό σας που παράγει σημαντικές ορμόνες. Για να κάνει τη δουλειά του χρειάζεται ιώδιο. Η κατανάλωση πολύ κουνουπιδιού μπορεί να εμποδίσει τον θυρεοειδή σας να απορροφήσει ιώδιο — και να τον εμποδίσει να παράγει ορμόνες. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να φάτε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα κουνουπιδιού από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έτρωγαν ποτέ σε μία συνεδρίαση.
  • Προβλήματα πέψης ή γαστρεντερικού συστήματος. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως το κουνουπίδι μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, ειδικά σε άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.
  • Καρδιακή ασθένεια. Εάν παίρνετε αραιωτικά του αίματος ή στατίνες για καρδιακές παθήσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ επειδή μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακά σας.

Πώς να το προετοιμάσετε

Το κουνουπίδι είναι ευέλικτο και μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους:

  • Ο πιο απλός τρόπος είναι να το μαγειρέψετε στον ατμό. Μπορείτε να μαγειρέψετε ολόκληρο το κεφάλι στον ατμό ή να το κόψετε σε μπουκίτσες.
  • Ψήστε το. Κόβουμε το κεφάλι του κουνουπιδιού σε μπριζόλες ή μπλουζάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
  • Κάντε πουρέ. Μόλις ψηθεί το κουνουπίδι, μπορούμε να το κάνουμε πουρέ μέχρι να γίνει λείο. Μερικοί το χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο για σάλτσες κρέμας ή το προσθέτουν σε smoothies.
  • Πολτοποιήστε το. Ενισχύστε τη διατροφική αξία του πουρέ πατάτας βράζοντας λίγο κουνουπίδι στον ατμό και πολτοποιώντας το μέσα σε αυτά. Ή παραλείψτε τις πατάτες και επιλέξτε κουνουπίδι πουρέ με χαμηλούς υδατάνθρακες. Μπορείτε επίσης να πολτοποιήσετε το κουνουπίδι σε ζύμη πίτσας για πιο ελαφριά κρούστα.
  • Τρίψτε το. Βράζουμε το κουνουπίδι στον ατμό και το τρίβουμε σε υφή σαν ρύζι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το μπρόκολο κάνει καλό στον οργανισμό μας;

Ετοιμάστε πιλάφι με ψητό κουνουπίδι για δείπνο

Ποιες τροφές προλαμβάνουν τον καρκίνο;

Βραδινά γεύματα για να χάσετε εύκολα βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon