Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Το Κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ψωμί, δημοφιλές στην πόλη της Θεσσαλονίκης και το απολαμβάνουν σε όλη την Ελλάδα ως αγαπημένο σνακ ή πρωινό.
Το Κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ψωμί, δημοφιλές στην πόλη της Θεσσαλονίκης και το απολαμβάνουν σε όλη την Ελλάδα ως αγαπημένο σνακ ή πρωινό. Η παρασκευή κουλουριών στο σπίτι μπορεί να είναι μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια, συνδυάζοντας την απλότητα με τα νόστιμα αποτελέσματα. Για να ξεκινήσετε, συγκεντρώστε τα ακόλουθα συστατικά:
- 500 γρ αλεύρι για ψωμί
- 1 πακέτο (7g) ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 300 ml ζεστό νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- σουσάμι
Ακολουθεί ένας βήμα προς βήμα οδηγός για να φτιάξετε κουλούρι Θεσσαλονίκης
Ενεργοποιήστε τη μαγιά: Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τη ξερή μαγιά με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Αφήστε το να καθίσει για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Αυτό δείχνει ότι η μαγιά είναι ενεργή.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς και το ελαιόλαδο.
Σταδιακά ενσωματώνουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάστε τη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για περίπου 1-1,5 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C (390°F) και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τρυπήστε την για να απελευθερωθεί ο αέρας και χωρίστε τη σε ίσα μέρη. Τυλίξτε κάθε μέρος σε ένα μακρύ σχοινί και διαμορφώστε το σε κύκλο, επικαλύπτοντας ελαφρά τις άκρες για να σφραγιστούν.
Βουτήξτε κάθε δαχτυλίδι κουλούρι σε ένα μπολ με νερό και μετά σε ένα πιάτο γεμάτο με σουσάμι, φροντίζοντας να στρώσουν ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Τοποθετούμε τις ροδέλες κουλουρίου στο έτοιμο ταψί αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.
Αφού ψηθούν, αφήνουμε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα σερβίρουμε.
Απολαύστε το σπιτικό σας κουλούρι Θεσσαλονίκης με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ ή τσάι για μια απολαυστική γεύση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας!
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube