Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κοτόπουλο: Τι είναι πιο υγιεινό, το στήθος ή τα μπούτια κοτόπουλου;

Κοτόπουλο: Τι είναι πιο υγιεινό, το στήθος ή τα μπούτια κοτόπουλου;

Κοτόπουλο: Το στήθος κοτόπουλου έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, ενώ τα μπούτια κοτόπουλου έχουν υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Β1.


Τι είναι πιο υγιεινό, το στήθος κοτόπουλου ή τα μπούτια κοτόπουλου; Από διατροφική άποψη, τα στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα έχουν λιγότερες θερμίδες και λίπος συνολικά, λέει ο Jamie Allers, MS, RD, εγγεγραμμένος διαιτολόγος στο Digestive Health Institute του Hartford HealthCare. Στο συνιστώμενο μέγεθος μερίδας των 90 γραμμαρίων, ένα στήθος κοτόπουλου έχει 140 θερμίδες και 3 γραμμάρια λίπους. Ένα μπούτι κοτόπουλου 90 γραμμαρίων έχει 170 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους.

Οι επιλογές

Το στήθος κοτόπουλου έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, ενώ τα μπούτια κοτόπουλου έχουν υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Β12, προσθέτει. Τα μπούτια κοτόπουλου είναι συνήθως λιγότερο ακριβά ανά κιλό. Ωστόσο, το στήθος κοτόπουλου μπορεί να είναι μια πρόκληση στο μαγείρεμα γιατί μπορεί εύκολα να στεγνώσει. Τα μπούτια κοτόπουλου, αν και πιο ζουμερά λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος, μπορεί να είναι δύσκολα ως προς την υφή. Η επιλογή του ψησίματος, του ψησίματος ή του ψησίματος αντί για το τηγάνισμα είναι επίσης πιο υγιεινό.

Ο Allers λέει ότι δεν χρειάζεται να κοιτάτε το κοτόπουλο σας με ασπρόμαυρους όρους. «Μια στρατηγική που χρησιμοποιώ μερικές φορές είναι να πηγαίνω 50-50», λέει. «Αν η συνταγή απαιτεί ένα κιλό κοτόπουλο, θα κάνω μισό κιλό μπούτια και μισό κιλό στήθος. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε την πρόσθετη γεύση των μπουτιών αλλά τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία του στήθους.»

Και ενώ η αφαίρεση του δέρματος μειώνει την ποσότητα του λίπους, το αφήνοντας το δέρμα ανοιχτό κατά το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της γεύσης και στη μείωση των πιθανοτήτων να στεγνώσουν τα πάντα. Συνιστά να χρησιμοποιείτε το στήθος χωρίς κόκαλα για γρήγορο μαγείρεμα πιάτων όπως σοτέ και πατάτες τηγανιτές. Τα μπούτια λειτουργούν καλά σε συνταγές αργής κουζίνας, καθώς η μέθοδος βοηθά στο τρυφερό του κρέατος.

Οι ένοχοι

Τα προ-μαριναρισμένα ή καρυκευμένα στήθη κοτόπουλου έχουν γίνει κοινά στο παντοπωλείο και ο Allers λέει ότι οι αγοραστές πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες πριν αγοράσουν. «Αν είναι απλά, όπως μια μαρινάδα με ελαιόλαδο, λεμόνι και βότανα, τότε ναι», λέει. «Αλλά μπορεί να προστεθεί αλάτι, σάκχαρα, συντηρητικά και αρώματα. Συχνά μπορεί να υπάρχουν τροφικά αλλεργιογόνα λόγω πρόσθετων, όπως μερικές από τις μαρινάδες έχουν γλουτένη. Διαβάστε λοιπόν οπωσδήποτε τις ετικέτες.» Πρόσθεσε ότι το κοτόπουλο που έχει προετοιμαστεί είναι καλύτερο από το να επιλέγετε γρήγορο φαγητό σε τακτική βάση. «Αν σημαίνει ότι δεν θα παραλείψετε ένα γεύμα ή ότι σας περισσεύει για να μπορέσετε να ετοιμάσετε το μεσημεριανό σας για τη δουλειά την επόμενη μέρα, τότε προχωρήστε. Απλά διαβάστε τις ετικέτες», λέει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα μανιτάρια μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας;

5 Λόγοι που πρέπει να προσθέσετε την ομελέτα στα βασικά σας γεύματα

Γεμίστε με ενέργεια μαγειρεύοντας πικάντικο κοτόπουλο

Ποια κρέατα αποτελούν το κύριο συστατικό της διατροφής μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon