Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κοτόπουλο: Τι είναι πιο υγιεινό, το στήθος ή τα μπούτια κοτόπουλου;

Κοτόπουλο: Τι είναι πιο υγιεινό, το στήθος ή τα μπούτια κοτόπουλου;

Κοτόπουλο: Το στήθος κοτόπουλου έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, ενώ τα μπούτια κοτόπουλου έχουν υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Β1.



Τι είναι πιο υγιεινό, το στήθος κοτόπουλου ή τα μπούτια κοτόπουλου; Από διατροφική άποψη, τα στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα έχουν λιγότερες θερμίδες και λίπος συνολικά, λέει ο Jamie Allers, MS, RD, εγγεγραμμένος διαιτολόγος στο Digestive Health Institute του Hartford HealthCare. Στο συνιστώμενο μέγεθος μερίδας των 90 γραμμαρίων, ένα στήθος κοτόπουλου έχει 140 θερμίδες και 3 γραμμάρια λίπους. Ένα μπούτι κοτόπουλου 90 γραμμαρίων έχει 170 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους.


Οι επιλογές

Το στήθος κοτόπουλου έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, ενώ τα μπούτια κοτόπουλου έχουν υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Β12, προσθέτει. Τα μπούτια κοτόπουλου είναι συνήθως λιγότερο ακριβά ανά κιλό. Ωστόσο, το στήθος κοτόπουλου μπορεί να είναι μια πρόκληση στο μαγείρεμα γιατί μπορεί εύκολα να στεγνώσει. Τα μπούτια κοτόπουλου, αν και πιο ζουμερά λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος, μπορεί να είναι δύσκολα ως προς την υφή. Η επιλογή του ψησίματος, του ψησίματος ή του ψησίματος αντί για το τηγάνισμα είναι επίσης πιο υγιεινό.

Ο Allers λέει ότι δεν χρειάζεται να κοιτάτε το κοτόπουλο σας με ασπρόμαυρους όρους. «Μια στρατηγική που χρησιμοποιώ μερικές φορές είναι να πηγαίνω 50-50», λέει. «Αν η συνταγή απαιτεί ένα κιλό κοτόπουλο, θα κάνω μισό κιλό μπούτια και μισό κιλό στήθος. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε την πρόσθετη γεύση των μπουτιών αλλά τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία του στήθους.»

Και ενώ η αφαίρεση του δέρματος μειώνει την ποσότητα του λίπους, το αφήνοντας το δέρμα ανοιχτό κατά το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της γεύσης και στη μείωση των πιθανοτήτων να στεγνώσουν τα πάντα. Συνιστά να χρησιμοποιείτε το στήθος χωρίς κόκαλα για γρήγορο μαγείρεμα πιάτων όπως σοτέ και πατάτες τηγανιτές. Τα μπούτια λειτουργούν καλά σε συνταγές αργής κουζίνας, καθώς η μέθοδος βοηθά στο τρυφερό του κρέατος.

Οι ένοχοι

Τα προ-μαριναρισμένα ή καρυκευμένα στήθη κοτόπουλου έχουν γίνει κοινά στο παντοπωλείο και ο Allers λέει ότι οι αγοραστές πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες πριν αγοράσουν. «Αν είναι απλά, όπως μια μαρινάδα με ελαιόλαδο, λεμόνι και βότανα, τότε ναι», λέει. «Αλλά μπορεί να προστεθεί αλάτι, σάκχαρα, συντηρητικά και αρώματα. Συχνά μπορεί να υπάρχουν τροφικά αλλεργιογόνα λόγω πρόσθετων, όπως μερικές από τις μαρινάδες έχουν γλουτένη. Διαβάστε λοιπόν οπωσδήποτε τις ετικέτες.» Πρόσθεσε ότι το κοτόπουλο που έχει προετοιμαστεί είναι καλύτερο από το να επιλέγετε γρήγορο φαγητό σε τακτική βάση. «Αν σημαίνει ότι δεν θα παραλείψετε ένα γεύμα ή ότι σας περισσεύει για να μπορέσετε να ετοιμάσετε το μεσημεριανό σας για τη δουλειά την επόμενη μέρα, τότε προχωρήστε. Απλά διαβάστε τις ετικέτες», λέει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα μανιτάρια μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας;

5 Λόγοι που πρέπει να προσθέσετε την ομελέτα στα βασικά σας γεύματα

Γεμίστε με ενέργεια μαγειρεύοντας πικάντικο κοτόπουλο

Ποια κρέατα αποτελούν το κύριο συστατικό της διατροφής μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon