Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κοτόπιτα: Πεντανόστιμη κοτόπιτα για να απολαύσει όλη η οικογένεια

Κοτόπιτα: Πεντανόστιμη κοτόπιτα για να απολαύσει όλη η οικογένεια

Κοτόπιτα: Ανακαλύψτε τα μυστικά για μια υπέροχη και εύκολη κοτόπιτα που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!


Αυτή η καταπληκτική σπιτική κοτόπιτα είναι το τέλειο πιάτο. Όμορφη εύθρυπτη ζύμη, τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου και γλυκά πράσα μαγειρεμένα σε κρεμώδη σάλτσα μηλίτη. Χρησιμοποιούμε μια εύκολη γέμιση  και την ψήνουμε σε μια φόρμα για κέικ για να μπορεί εύκολα να σβήσει και να κοπεί σε καλές φέτες.

Συστατικά

  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 πράσο κομμένο σε φέτες
  • 8 μπούτια κοτόπουλου χωρίς πέτσα, χωρίς κόκαλα , κομμένα σε κύβους
  • 1 κλωναράκι θυμάρι, φύλλα μαζεμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι
  • 100 ml λευκό κρασί ή ξηρό σέρι
  • 300 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 100 ml κρέμα γάλακτος ή διπλή κρέμα
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (χρησιμοποιήσαμε ολικής αλέσεως, αλλά χρησιμοποιήστε όποια ποικιλία έχετε)

Για τη ζύμη

  • 150 γρ βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους, συν επιπλέον για το πιάτο
  • 400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και επιπλέον για το ξεσκόνισμα
  • 1 αυγό, χτυπημένο

Μέθοδος

  • ΒΗΜΑ 1

    Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το πράσο, το κοτόπουλο, τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα και μαγειρέψτε για 10-12 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, να μαλακώσουν τα πράσα και το μείγμα να σιγοβράζει. Ρίξτε το αλεύρι και μαγειρέψτε για 3 λεπτά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με αμμώδη πάστα. Ρίχνουμε μέσα το κρασί ή το σέρι, και σβήνουμε για 1 λεπτό, μετά ανακατεύουμε με το ζωμό, την κρέμα γάλακτος ή την κρέμα και τη μουστάρδα. Αφήνουμε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Βάλτε το σε ένα δοχείο και αφήστε το να κρυώσει για 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.

  • ΒΗΜΑ 2

    Για να φτιάξετε τη ζύμη, τρίψτε το βούτυρο στο αλεύρι με μια μεγάλη πρέζα αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Προσθέστε το μισό χτυπημένο αυγό και 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό, και με τα χέρια σας, προσθέστε λίγο νερό ακόμα, αν χρειαστεί. Ζυμώνουμε για ένα λεπτό ώστε να ενωθεί τελείως και μετά αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.

  • ΒΗΜΑ 3

    Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ με χαλαρό πάτο 20 εκ. Τυλίξτε τα δύο τρίτα της ζύμης μέχρι να γίνει αρκετά μεγάλη ώστε να στρώσετε το ταψί με λίγη προεξοχή. Χρησιμοποιήστε το για να στρώσετε τη φόρμα και μετά ρίξτε τη γέμιση με κουτάλι. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να γίνει αρκετά ώστε να καλύψει την πίτα. Αλείψτε την άκρη της ζύμης με λίγο από το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και μετά περάστε την πάνω από την πίτα για να κλείσει. Κόψτε την άκρη και μετά πιέστε με ένα πιρούνι για να σφραγιστεί. Ψύξτε μέχρι να είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε. Διατηρείται παγωμένο για έως και 24 ώρες .

  • ΒΗΜΑ 4

    Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220C. Αλείψτε την πίτα με λίγο από το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια χαράξτε ελαφρά ένα σταυρωτό σχέδιο από πάνω χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι . Ψήνετε σε ζεστό φύλλο για 20 λεπτά, μετά αλείφετε με το υπόλοιπο αυγό, αλατοπιπερώνετε με νιφάδες θαλασσινού αλατιού και ψήνετε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και ξεκουράζουμε για 10 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρούμε προσεκτικά από το ταψί, απλώνουμε σε μια σανίδα και κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το Fast Food μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας;

4 Λιπαρές τροφές που βοηθούν τον μεταβολισμό μας

6 τροφές που πρέπει να πλένετε πριν τις καταναλώσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon