Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κοτόπιτα: Πεντανόστιμη κοτόπιτα για να απολαύσει όλη η οικογένεια

Κοτόπιτα: Πεντανόστιμη κοτόπιτα για να απολαύσει όλη η οικογένεια

Κοτόπιτα: Ανακαλύψτε τα μυστικά για μια υπέροχη και εύκολη κοτόπιτα που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!


Αυτή η καταπληκτική σπιτική κοτόπιτα είναι το τέλειο πιάτο. Όμορφη εύθρυπτη ζύμη, τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου και γλυκά πράσα μαγειρεμένα σε κρεμώδη σάλτσα μηλίτη. Χρησιμοποιούμε μια εύκολη γέμιση  και την ψήνουμε σε μια φόρμα για κέικ για να μπορεί εύκολα να σβήσει και να κοπεί σε καλές φέτες.

Συστατικά

  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 πράσο κομμένο σε φέτες
  • 8 μπούτια κοτόπουλου χωρίς πέτσα, χωρίς κόκαλα , κομμένα σε κύβους
  • 1 κλωναράκι θυμάρι, φύλλα μαζεμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι
  • 100 ml λευκό κρασί ή ξηρό σέρι
  • 300 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 100 ml κρέμα γάλακτος ή διπλή κρέμα
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (χρησιμοποιήσαμε ολικής αλέσεως, αλλά χρησιμοποιήστε όποια ποικιλία έχετε)

Για τη ζύμη

  • 150 γρ βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους, συν επιπλέον για το πιάτο
  • 400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και επιπλέον για το ξεσκόνισμα
  • 1 αυγό, χτυπημένο

Μέθοδος

  • ΒΗΜΑ 1

    Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το πράσο, το κοτόπουλο, τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα και μαγειρέψτε για 10-12 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, να μαλακώσουν τα πράσα και το μείγμα να σιγοβράζει. Ρίξτε το αλεύρι και μαγειρέψτε για 3 λεπτά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με αμμώδη πάστα. Ρίχνουμε μέσα το κρασί ή το σέρι, και σβήνουμε για 1 λεπτό, μετά ανακατεύουμε με το ζωμό, την κρέμα γάλακτος ή την κρέμα και τη μουστάρδα. Αφήνουμε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Βάλτε το σε ένα δοχείο και αφήστε το να κρυώσει για 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.

  • ΒΗΜΑ 2

    Για να φτιάξετε τη ζύμη, τρίψτε το βούτυρο στο αλεύρι με μια μεγάλη πρέζα αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Προσθέστε το μισό χτυπημένο αυγό και 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό, και με τα χέρια σας, προσθέστε λίγο νερό ακόμα, αν χρειαστεί. Ζυμώνουμε για ένα λεπτό ώστε να ενωθεί τελείως και μετά αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.

  • ΒΗΜΑ 3

    Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ με χαλαρό πάτο 20 εκ. Τυλίξτε τα δύο τρίτα της ζύμης μέχρι να γίνει αρκετά μεγάλη ώστε να στρώσετε το ταψί με λίγη προεξοχή. Χρησιμοποιήστε το για να στρώσετε τη φόρμα και μετά ρίξτε τη γέμιση με κουτάλι. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να γίνει αρκετά ώστε να καλύψει την πίτα. Αλείψτε την άκρη της ζύμης με λίγο από το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και μετά περάστε την πάνω από την πίτα για να κλείσει. Κόψτε την άκρη και μετά πιέστε με ένα πιρούνι για να σφραγιστεί. Ψύξτε μέχρι να είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε. Διατηρείται παγωμένο για έως και 24 ώρες .

  • ΒΗΜΑ 4

    Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220C. Αλείψτε την πίτα με λίγο από το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια χαράξτε ελαφρά ένα σταυρωτό σχέδιο από πάνω χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι . Ψήνετε σε ζεστό φύλλο για 20 λεπτά, μετά αλείφετε με το υπόλοιπο αυγό, αλατοπιπερώνετε με νιφάδες θαλασσινού αλατιού και ψήνετε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και ξεκουράζουμε για 10 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρούμε προσεκτικά από το ταψί, απλώνουμε σε μια σανίδα και κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το Fast Food μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας;

4 Λιπαρές τροφές που βοηθούν τον μεταβολισμό μας

6 τροφές που πρέπει να πλένετε πριν τις καταναλώσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon