Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κοπεγχάγη γλυκό: Ένα σιροπιαστό γλυκό που παραδόξως δεν έχει σχέση με τη Δανία

Κοπεγχάγη γλυκό: Ένα σιροπιαστό γλυκό που παραδόξως δεν έχει σχέση με τη Δανία

Κοπεγχάγη γλυκό: Η Κοπεγχάγη είναι ένα σιροπιαστό επιδόρπιο που μοιάζει με μπακλαβά στην επιφάνεια. Όμως μόλις το κόψετε θα δείτε ότι μόνο τα εξωτερικά στρώματα περιέχουν φύλλο. Το εσωτερικό της Κοπεγχάγης περιέχει ένα μείγμα κέικ παρόμοιο σε υφή και γεύση με μια καρυδόπιτα.


Παραδόξως, το επιδόρπιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πρωτεύουσα της Δανίας. Η Κοπεγχάγη είναι ένα σιροπιαστό επιδόρπιο που μοιάζει με μπακλαβά στην επιφάνεια. Όμως μόλις το κόψετε θα δείτε ότι μόνο τα εξωτερικά στρώματα περιέχουν φύλλο. Το εσωτερικό της Κοπεγχάγης περιέχει ένα μείγμα κέικ παρόμοιο σε υφή και γεύση με μια καρυδόπιτα. Σε αυτήν την περίπτωση, το μείγμα του κέικ περιέχει  αλεσμένα αμύγδαλα και καρύδια, ενώ αποκτά την ελαφριά, αέρινη υφή του χτυπώντας τα ασπράδια σε μαρέγκα και στη συνέχεια διπλώνοντας τα υπόλοιπα υλικά πριν τα ρίξετε στο ταψί με επένδυση φύλλου. Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να το φτιάξετε:

Υλικά

  • 1/2 κιλό ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 1/2 συσκευασία κατεψυγμένου φύλλου

Για τη γέμιση

  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεσμένα αμύγδαλα
  • 1 φλιτζάνι αλεσμένα καρύδια
  • 2 φλιτζάνια ξηρή ψίχα ψωμιού
  • 2 κούπες ψιλό σιμιγδάλι
  • 8 μεγάλα αυγά
  • 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κ.σ. του κονιάκ
  • 1/2 κουτ. αλεσμένη κανέλα
  • 1 κουτ. μπέικιν πάουντερ
  • ολόκληρα γαρίφαλα

Για το σιρόπι

  • 3 1/2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό τρεις λωρίδες φλούδα λεμονιού
  • χυμός από 1/2 λεμόνι

Οδηγίες παρασκευής

  • Ας φτιάξουμε πρώτα το σιρόπι. Προσθέστε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια μέτρια κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν. Χαμηλώνουμε σε βράση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Για να φτιάξετε τη γέμιση, χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια σε δύο μεγάλα μπολ. Προσθέστε τη ζάχαρη στους κρόκους των αυγών και χτυπήστε με ένα μίξερ χειρός, προσθέστε το κονιάκ και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να γίνει κρέμα.
  • Σε ένα τρίτο μπολ προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τη φρυγανιά, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  • Με το μπολ με τα ασπράδια προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και χτυπάμε καλά με το μίξερ μέχρι να έχουμε σφιχτές κορυφές (μαρέγκα). Εν τω μεταξύ, βγάζετε το φύλλο σας από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Τώρα σταδιακά, προσθέστε τη μαρέγκα στο μείγμα των αυγών κρέμας, διπλώνοντας και στη συνέχεια προσθέστε το μείγμα ξηρών καρπών. Επαναλάβετε το δίπλωμα σε μείγμα μαρέγκας, ξηρών καρπών σε μείγμα κρεμώδους αυγού μέχρι να ολοκληρωθεί.
  • Καλύψτε τα φύλλα με μια υγρή πετσέτα για να μην στεγνώσουν. Πάρτε ένα φύλλο, αλείψτε τη μια πλευρά με βούτυρο και απλώστε το σε ένα βαθύ ταψί με το ένα τέταρτο του να κρέμεται από την επάνω άκρη. Επαναλάβετε για την κάτω, αριστερή και δεξιά άκρη του ταψιού. Τοποθετήστε το πέμπτο φύλλο κατευθείαν στο ταψί, ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος του ταψιού.
  • Γεμίστε το ταψί με τη ζύμη και διπλώστε τα προεξέχοντα φύλλα φύλλου και στη συνέχεια στρώστε άλλα 5 φύλλα φύλλου (βουτυρώνοντας το καθένα με ένα πινέλο). Τυλίξτε τις άκρες των επάνω στρώσεων φύλλου με μια βούρτσα προς τα κάτω κατά μήκος των πλευρών.
  • Κόψτε στα επάνω στρώματα του φύλλου για να φτιάξετε τις φέτες σας και στη συνέχεια τοποθετήστε ολόκληρα γαρίφαλα στη μέση κάθε κομματιού.
  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350 F, στη μεσαία σχάρα για 50-60 λεπτά ή μέχρι το φύλλο να πάρει βαθύ χρυσό χρώμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε με το σιρόπι με μια κουτάλα όλο το γλυκό. Όταν γίνει το σιρόπι, ολοκληρώστε το κόψιμο των κομματιών κόβοντας κάθε κομμάτι μέχρι τον πάτο. Αφήστε το να κρυώσει και διατηρήστε το ακάλυπτο σε δροσερό, ξηρό μέρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι θαυματουργές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου στην ομορφιά

Πικάντικα καβουρδισμένα αμύγδαλα για ένα σνακ γεμάτο γεύση

Δοκιμάστε Badam halwa με αλεύρι αμυγδάλου αντί για σιμιγδάλι

Γαλλικά, πολύχρωμα μακαρόν που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon