Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κονσερβοποίηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν διατηρήσετε φρούτα και λαχανικά για καιρό;

Κονσερβοποίηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν διατηρήσετε φρούτα και λαχανικά για καιρό;

Κονσερβοποίηση: Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με κονσερβοποίηση υπό πίεση.


Υπάρχουν τρεις εγκεκριμένες μέθοδοι για οικιακή κονσερβοποίηση: λουτρό ζεστού νερού, ατμός και κονσερβοποίηση υπό πίεση. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ μπορούν να υποστούν επεξεργασία με λουτρό ζεστού νερού ή κονσερβοποίηση με ατμό. Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με κονσερβοποίηση υπό πίεση.

Τα περισσότερα φρούτα μπορούν να θεωρηθούν υψηλά σε οξύ για σκοπούς κονσερβοποίησης. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό, ωστόσο. Τα κίτρινα ροδάκινα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ και μπορούν να κονσερβοποιηθούν σε λουτρό ζεστού νερού. Τα λευκά ροδάκινα, που είναι πιο ήπια στη γεύση, δεν είναι αρκετά όξινα για να κονσερβοποιηθούν με ασφάλεια σε λουτρό ζεστού νερού. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τα ροδάκινα ξεφλουδίζοντας, κόβοντας σε φέτες, ανακατεύοντας με φρέσκο φρούτο, σφράγιση σε κενό και κατάψυξη. Αυτό διατηρεί την υφή του φρούτου, που το καθιστά κατάλληλο για πίτες, πατατάκια και άλλες χρήσεις όπου δεν θέλετε τα φρούτα σας να είναι χυλώδη.

Οι ντομάτες είναι τεχνικά φρούτο, αλλά δεν είναι αρκετά όξινες ώστε να θεωρούνται ασφαλείς για κονσερβοποίηση σε υδατόλουτρο, εκτός εάν προστεθεί κάποια μορφή οξέος. Οι πιο πρόσφατα αναπτυγμένες και δοκιμασμένες συνταγές θα απαιτούν την προσθήκη οξέος (ξίδι, χυμός λεμονιού ή κιτρικό οξύ). Οι συνταγές από παλαιότερα βιβλία κονσερβοποίησης που δεν απαιτούν την προσθήκη οξέος δεν θεωρούνται πλέον ασφαλείς.

Εάν έχετε μεγάλη σοδειά ντομάτας και θέλετε να τη διατηρήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε μια συνταγή σάλτσας. Κατά την κονσερβοποίηση, χρησιμοποιήστε μόνο δοκιμασμένες συνταγές και ακολουθήστε τις ακριβώς για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές προϊόν. Υπάρχουν πολλές φοβερές συμβουλές στο Διαδίκτυο, αλλά όταν πρόκειται για τη συντήρηση των τροφίμων, αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι εντελώς επικίνδυνες. Είναι ωραίο να δίνεις στους φίλους και την οικογένειά σου κάτι μοναδικό και σπιτικό, αλλά αν τους κάνεις τροφική δηλητηρίαση, το δώρο σου μπορεί να θυμάται με λιγότερη αγάπη από ό,τι περιμένατε.

Η κονσερβοποίηση με «ανοιχτό βραστήρα» είναι μια μη ασφαλής πρακτική που εμφανίζεται συχνά στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση του ζεστού προϊόντος σε ένα ζεστό βάζο, το βίδωμα του καπακιού και την αναστροφή του βάζου για να σφραγιστεί. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί το περιεχόμενο του βάζου δεν έχει αποστειρωθεί πλήρως κατά την επεξεργασία. Αν και το βάζο μπορεί να σφραγίσει, το περιεχόμενο μπορεί να περιέχει αρκετά βακτήρια για να προκαλέσει αλλοίωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής;

Η κορυφαία σάλτσα ντομάτας θέλει μόλις 3 υλικά

Είναι καλό να τρώμε αλμυρές τροφές το καλοκαίρι;

Ποιες τροφές θέλουν οι ειδικοί στον καρκίνο να σταματήσετε να τρώτε;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon