Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κονσερβοποίηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν διατηρήσετε φρούτα και λαχανικά για καιρό;

Κονσερβοποίηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν διατηρήσετε φρούτα και λαχανικά για καιρό;

Κονσερβοποίηση: Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με κονσερβοποίηση υπό πίεση.



Υπάρχουν τρεις εγκεκριμένες μέθοδοι για οικιακή κονσερβοποίηση: λουτρό ζεστού νερού, ατμός και κονσερβοποίηση υπό πίεση. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ μπορούν να υποστούν επεξεργασία με λουτρό ζεστού νερού ή κονσερβοποίηση με ατμό. Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με κονσερβοποίηση υπό πίεση.


Τα περισσότερα φρούτα μπορούν να θεωρηθούν υψηλά σε οξύ για σκοπούς κονσερβοποίησης. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό, ωστόσο. Τα κίτρινα ροδάκινα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ και μπορούν να κονσερβοποιηθούν σε λουτρό ζεστού νερού. Τα λευκά ροδάκινα, που είναι πιο ήπια στη γεύση, δεν είναι αρκετά όξινα για να κονσερβοποιηθούν με ασφάλεια σε λουτρό ζεστού νερού. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τα ροδάκινα ξεφλουδίζοντας, κόβοντας σε φέτες, ανακατεύοντας με φρέσκο φρούτο, σφράγιση σε κενό και κατάψυξη. Αυτό διατηρεί την υφή του φρούτου, που το καθιστά κατάλληλο για πίτες, πατατάκια και άλλες χρήσεις όπου δεν θέλετε τα φρούτα σας να είναι χυλώδη.

Οι ντομάτες είναι τεχνικά φρούτο, αλλά δεν είναι αρκετά όξινες ώστε να θεωρούνται ασφαλείς για κονσερβοποίηση σε υδατόλουτρο, εκτός εάν προστεθεί κάποια μορφή οξέος. Οι πιο πρόσφατα αναπτυγμένες και δοκιμασμένες συνταγές θα απαιτούν την προσθήκη οξέος (ξίδι, χυμός λεμονιού ή κιτρικό οξύ). Οι συνταγές από παλαιότερα βιβλία κονσερβοποίησης που δεν απαιτούν την προσθήκη οξέος δεν θεωρούνται πλέον ασφαλείς.

Εάν έχετε μεγάλη σοδειά ντομάτας και θέλετε να τη διατηρήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε μια συνταγή σάλτσας. Κατά την κονσερβοποίηση, χρησιμοποιήστε μόνο δοκιμασμένες συνταγές και ακολουθήστε τις ακριβώς για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές προϊόν. Υπάρχουν πολλές φοβερές συμβουλές στο Διαδίκτυο, αλλά όταν πρόκειται για τη συντήρηση των τροφίμων, αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι εντελώς επικίνδυνες. Είναι ωραίο να δίνεις στους φίλους και την οικογένειά σου κάτι μοναδικό και σπιτικό, αλλά αν τους κάνεις τροφική δηλητηρίαση, το δώρο σου μπορεί να θυμάται με λιγότερη αγάπη από ό,τι περιμένατε.

Η κονσερβοποίηση με «ανοιχτό βραστήρα» είναι μια μη ασφαλής πρακτική που εμφανίζεται συχνά στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση του ζεστού προϊόντος σε ένα ζεστό βάζο, το βίδωμα του καπακιού και την αναστροφή του βάζου για να σφραγιστεί. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί το περιεχόμενο του βάζου δεν έχει αποστειρωθεί πλήρως κατά την επεξεργασία. Αν και το βάζο μπορεί να σφραγίσει, το περιεχόμενο μπορεί να περιέχει αρκετά βακτήρια για να προκαλέσει αλλοίωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής;

Η κορυφαία σάλτσα ντομάτας θέλει μόλις 3 υλικά

Είναι καλό να τρώμε αλμυρές τροφές το καλοκαίρι;

Ποιες τροφές θέλουν οι ειδικοί στον καρκίνο να σταματήσετε να τρώτε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon