Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κονσερβοποίηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν διατηρήσετε φρούτα και λαχανικά για καιρό;

Κονσερβοποίηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν διατηρήσετε φρούτα και λαχανικά για καιρό;

Κονσερβοποίηση: Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με κονσερβοποίηση υπό πίεση.


Υπάρχουν τρεις εγκεκριμένες μέθοδοι για οικιακή κονσερβοποίηση: λουτρό ζεστού νερού, ατμός και κονσερβοποίηση υπό πίεση. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ μπορούν να υποστούν επεξεργασία με λουτρό ζεστού νερού ή κονσερβοποίηση με ατμό. Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με κονσερβοποίηση υπό πίεση.

Τα περισσότερα φρούτα μπορούν να θεωρηθούν υψηλά σε οξύ για σκοπούς κονσερβοποίησης. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό, ωστόσο. Τα κίτρινα ροδάκινα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ και μπορούν να κονσερβοποιηθούν σε λουτρό ζεστού νερού. Τα λευκά ροδάκινα, που είναι πιο ήπια στη γεύση, δεν είναι αρκετά όξινα για να κονσερβοποιηθούν με ασφάλεια σε λουτρό ζεστού νερού. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τα ροδάκινα ξεφλουδίζοντας, κόβοντας σε φέτες, ανακατεύοντας με φρέσκο φρούτο, σφράγιση σε κενό και κατάψυξη. Αυτό διατηρεί την υφή του φρούτου, που το καθιστά κατάλληλο για πίτες, πατατάκια και άλλες χρήσεις όπου δεν θέλετε τα φρούτα σας να είναι χυλώδη.

Οι ντομάτες είναι τεχνικά φρούτο, αλλά δεν είναι αρκετά όξινες ώστε να θεωρούνται ασφαλείς για κονσερβοποίηση σε υδατόλουτρο, εκτός εάν προστεθεί κάποια μορφή οξέος. Οι πιο πρόσφατα αναπτυγμένες και δοκιμασμένες συνταγές θα απαιτούν την προσθήκη οξέος (ξίδι, χυμός λεμονιού ή κιτρικό οξύ). Οι συνταγές από παλαιότερα βιβλία κονσερβοποίησης που δεν απαιτούν την προσθήκη οξέος δεν θεωρούνται πλέον ασφαλείς.

Εάν έχετε μεγάλη σοδειά ντομάτας και θέλετε να τη διατηρήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε μια συνταγή σάλτσας. Κατά την κονσερβοποίηση, χρησιμοποιήστε μόνο δοκιμασμένες συνταγές και ακολουθήστε τις ακριβώς για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές προϊόν. Υπάρχουν πολλές φοβερές συμβουλές στο Διαδίκτυο, αλλά όταν πρόκειται για τη συντήρηση των τροφίμων, αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι εντελώς επικίνδυνες. Είναι ωραίο να δίνεις στους φίλους και την οικογένειά σου κάτι μοναδικό και σπιτικό, αλλά αν τους κάνεις τροφική δηλητηρίαση, το δώρο σου μπορεί να θυμάται με λιγότερη αγάπη από ό,τι περιμένατε.

Η κονσερβοποίηση με «ανοιχτό βραστήρα» είναι μια μη ασφαλής πρακτική που εμφανίζεται συχνά στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση του ζεστού προϊόντος σε ένα ζεστό βάζο, το βίδωμα του καπακιού και την αναστροφή του βάζου για να σφραγιστεί. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί το περιεχόμενο του βάζου δεν έχει αποστειρωθεί πλήρως κατά την επεξεργασία. Αν και το βάζο μπορεί να σφραγίσει, το περιεχόμενο μπορεί να περιέχει αρκετά βακτήρια για να προκαλέσει αλλοίωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής;

Η κορυφαία σάλτσα ντομάτας θέλει μόλις 3 υλικά

Είναι καλό να τρώμε αλμυρές τροφές το καλοκαίρι;

Ποιες τροφές θέλουν οι ειδικοί στον καρκίνο να σταματήσετε να τρώτε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon