Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κονσερβοποίηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν διατηρήσετε φρούτα και λαχανικά για καιρό;

Κονσερβοποίηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν διατηρήσετε φρούτα και λαχανικά για καιρό;

Κονσερβοποίηση: Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με κονσερβοποίηση υπό πίεση.


Υπάρχουν τρεις εγκεκριμένες μέθοδοι για οικιακή κονσερβοποίηση: λουτρό ζεστού νερού, ατμός και κονσερβοποίηση υπό πίεση. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ μπορούν να υποστούν επεξεργασία με λουτρό ζεστού νερού ή κονσερβοποίηση με ατμό. Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με κονσερβοποίηση υπό πίεση.

Τα περισσότερα φρούτα μπορούν να θεωρηθούν υψηλά σε οξύ για σκοπούς κονσερβοποίησης. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό, ωστόσο. Τα κίτρινα ροδάκινα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ και μπορούν να κονσερβοποιηθούν σε λουτρό ζεστού νερού. Τα λευκά ροδάκινα, που είναι πιο ήπια στη γεύση, δεν είναι αρκετά όξινα για να κονσερβοποιηθούν με ασφάλεια σε λουτρό ζεστού νερού. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τα ροδάκινα ξεφλουδίζοντας, κόβοντας σε φέτες, ανακατεύοντας με φρέσκο φρούτο, σφράγιση σε κενό και κατάψυξη. Αυτό διατηρεί την υφή του φρούτου, που το καθιστά κατάλληλο για πίτες, πατατάκια και άλλες χρήσεις όπου δεν θέλετε τα φρούτα σας να είναι χυλώδη.

Οι ντομάτες είναι τεχνικά φρούτο, αλλά δεν είναι αρκετά όξινες ώστε να θεωρούνται ασφαλείς για κονσερβοποίηση σε υδατόλουτρο, εκτός εάν προστεθεί κάποια μορφή οξέος. Οι πιο πρόσφατα αναπτυγμένες και δοκιμασμένες συνταγές θα απαιτούν την προσθήκη οξέος (ξίδι, χυμός λεμονιού ή κιτρικό οξύ). Οι συνταγές από παλαιότερα βιβλία κονσερβοποίησης που δεν απαιτούν την προσθήκη οξέος δεν θεωρούνται πλέον ασφαλείς.

Εάν έχετε μεγάλη σοδειά ντομάτας και θέλετε να τη διατηρήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε μια συνταγή σάλτσας. Κατά την κονσερβοποίηση, χρησιμοποιήστε μόνο δοκιμασμένες συνταγές και ακολουθήστε τις ακριβώς για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές προϊόν. Υπάρχουν πολλές φοβερές συμβουλές στο Διαδίκτυο, αλλά όταν πρόκειται για τη συντήρηση των τροφίμων, αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι εντελώς επικίνδυνες. Είναι ωραίο να δίνεις στους φίλους και την οικογένειά σου κάτι μοναδικό και σπιτικό, αλλά αν τους κάνεις τροφική δηλητηρίαση, το δώρο σου μπορεί να θυμάται με λιγότερη αγάπη από ό,τι περιμένατε.

Η κονσερβοποίηση με «ανοιχτό βραστήρα» είναι μια μη ασφαλής πρακτική που εμφανίζεται συχνά στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση του ζεστού προϊόντος σε ένα ζεστό βάζο, το βίδωμα του καπακιού και την αναστροφή του βάζου για να σφραγιστεί. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί το περιεχόμενο του βάζου δεν έχει αποστειρωθεί πλήρως κατά την επεξεργασία. Αν και το βάζο μπορεί να σφραγίσει, το περιεχόμενο μπορεί να περιέχει αρκετά βακτήρια για να προκαλέσει αλλοίωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής;

Η κορυφαία σάλτσα ντομάτας θέλει μόλις 3 υλικά

Είναι καλό να τρώμε αλμυρές τροφές το καλοκαίρι;

Ποιες τροφές θέλουν οι ειδικοί στον καρκίνο να σταματήσετε να τρώτε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon