Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Kombucha: Πώς να φτιάξετε Kombucha και ποια τα οφέλη της;

Kombucha: Πώς να φτιάξετε Kombucha και ποια τα οφέλη της;

Kombucha: Tο τσάι Kombucha βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση σοβαρών παθήσεων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως τον καρκίνο.



Το τσάι Kombucha είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται με τσάι, ζάχαρη, βακτήρια και μαγιά. Αν και μερικές φορές αναφέρεται ως τσάι από μανιτάρια κομπούτσα, η κομπούτσα δεν είναι μανιτάρι, είναι μια αποικία βακτηρίων και μαγιάς.


Τσάι Kombucha

Το τσάι Kombucha παρασκευάζεται προσθέτοντας ζάχαρη και τσάι και αφήνοντας το μείγμα να ζυμωθεί. Το υγρό που προκύπτει περιέχει ξύδι, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μια σειρά από άλλες χημικές ενώσεις. Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι το τσάι Kombucha βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση σοβαρών παθήσεων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως τον καρκίνο. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη. Περιορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το τσάι kombucha μπορεί να προσφέρει οφέλη παρόμοια με τα προβιοτικά συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και της πρόληψης της δυσκοιλιότητας. Προς το παρόν, ωστόσο, οι έγκυρες ιατρικές μελέτες για τον ρόλο του τσαγιού Kombucha στην ανθρώπινη υγεία είναι πολύ περιορισμένες και υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, λοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις σε όσους πίνουν τσάι κομπούχα. Το τσάι Kombucha παρασκευάζεται συχνά σε σπίτια κάτω από μη στείρες συνθήκες, καθιστώντας πιθανή τη μόλυνση. Όταν χρησιμοποιούνται ακατάλληλα κεραμικά δοχεία για την παρασκευή ζυθοποιίας, έχει συμβεί δηλητηρίαση από μόλυβδο, τα οξέα του τσαγιού μπορούν να εκπλύνουν μόλυβδο από το κεραμικό γλάσο.

Εξοπλισμός για την κατασκευή Kombucha

  • Κατσαρόλα (τουλάχιστον 8 λίτρων ή μεγαλύτερο): Είναι για την παρασκευή της βάσης γλυκού τσαγιού.
  • Γυάλινο βάζο 1 γαλονιού: Θα το χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή της κομπούτσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο βάζα των 64 oz, αλλά σημειώστε ότι θα χρειαστείτε ένα scoby (συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς) για κάθε βάζο.
  • Λεπτά υφασμένα πανιά πιάτων με σάκο από αλεύρι: Χρησιμοποιείται διπλή στρώση πετσετών πιάτων για να καλύψει το βάζο, επιτρέποντας τη ροή του αέρα μέσα αλλά κρατώντας τα σφάλματα και τη βρωμιά έξω. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σφιχτά πλεγμένες πετσέτες τσαγιού, χαρτοπετσέτες ή άλλα πανιά που δεν αφήνουν χνούδι.
  • Γυάλινα μπουκάλια ή μια ποικιλία από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια σόδας: Αυτό είναι για την εμφιάλωση της κομπούτσα σας! Είτε τα καφέ είτε τα διαφανή γυάλινα μπουκάλια είναι μια χαρά. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μπουκάλια που προορίζονται για την παρασκευή και τη συγκράτηση ανθρακούχων ποτών. Αυτά που προορίζονται απλώς να συγκρατούν νερό δεν έχουν αρκετά ισχυρό πώμα για να επιτρέψουν στην κομπούτσα να ανθρακωθεί σωστά.
  • Μικρό πλαστικό χωνί: Θα το χρησιμοποιήσετε για να μεταφέρετε την κομπούτσα σε μπουκάλια.

Πώς να φτιάξετε Kombucha

Το να φτιάξετε τη δική σας κομπούτσα είναι στην πραγματικότητα μια εκπληκτικά εύκολη και απλή διαδικασία. Αρχικά, φτιάξτε ένα δυνατό, γλυκό τσάι και αφήστε το να κρυώσει. Το μεταφέρετε σε ένα βάζο και βάλτε το scoby μέσα στο υγρό. Συνήθως επιπλέει, αλλά μπορεί επίσης να βυθιστεί στο κάτω μέρος, να επιπλέει στο πλάι ή να μετακινηθεί πάνω-κάτω κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

Καλύψτε το βάζο με μια διπλή στρώση από λεπτές υφαντές πετσέτες πιάτων που στερεώνονται με ένα λαστιχάκι. Αυτό επιτρέπει στον αέρα να ρέει μέσα στο βάζο και εμποδίζει τη βρωμιά να το κολλήσει. Τοποθετήστε το βάζο κάπου μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, όπου δεν θα κουνιέται πολύ και όπου η θερμοκρασία είναι περίπου 70°F – 75°F κατά μέσο όρο. Η κομπούτσα ζυμώνει πιο γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες ή πιο αργά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αφήστε τη κομπούτσα να ζυμωθεί για μία έως τρεις εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μαγιά και τα βακτήρια στο scoby θα αρχίσουν να καταναλώνουν τη ζάχαρη στο γλυκό τσάι και η κομπούτσα θα γίνει σταδιακά πιο ξινή και πικάντικη. Ξεκινήστε να το δοκιμάζετε μετά από μια εβδομάδα. Απλά ρίξτε λίγο από το βάζο σε ένα ποτήρι. Μόλις η κομπούσα σας πάρει γεύση, είναι έτοιμη για εμφιάλωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος μύκητας μπορεί να κάνει θαύματα στο δέρμα σας

Διατροφή : Τρόφιμα που ενισχύουν την διάθεση

Αυτές οι τροφές βάζουν φωτιά στον μεταβολισμό

Τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση

Οι ευεργετικές ιδιότητες διαφορετικών ειδών τσαγιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon