Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Kombucha: Η Kombucha διατηρεί τον διαβήτη σε σταθερά επίπεδα

Kombucha: Η Kombucha διατηρεί τον διαβήτη σε σταθερά επίπεδα

Kombucha: Η kombucha παράγεται με τη ζύμωση συγκεκριμένων στελεχών βακτηρίων, μαγιάς και ζάχαρης με μαύρο ή πράσινο τσάι, με αποτέλεσμα την παραγωγή οξικού οξέος.


Η kombucha, ένα δημοφιλές τσάι που έχει υποστεί ζύμωση που πιστεύεται ότι προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, μπορεί να έχει πιθανές θετικές επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μικρής κλίμακας μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον, D.C. Ζυμώθηκε με βακτήρια και ζυμομύκητες, η kombucha έχει μακρά ιστορία κατανάλωσης στην Κίνα, που χρονολογείται από το 200 π.Χ., και έχει κερδίσει δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1990.

kombucha και διαβήτης

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 συμμετέχοντες που κατανάλωναν 8 ουγγιές kombucha ή ένα εικονικό φάρμακο παρόμοιας γεύσης καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες. Μετά από ένα διάλειμμα δύο μηνών, κατά το οποίο οι βιολογικές επιδράσεις των ροφημάτων «ξεπλύθηκαν», τα ποτά ανταλλάχθηκαν μεταξύ των ομάδων για άλλες τέσσερις εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες που έπιναν kombucha παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας μετά τις τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με την έναρξη της μελέτης, ενώ όσοι κατανάλωναν εικονικό φάρμακο είδαν μικρότερη και στατιστικά ασήμαντη πτώση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει τα οφέλη της kombucha σε εργαστηριακά και ζωικά περιβάλλοντα, αυτή η έρευνα πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που διερεύνησε τις επιπτώσεις της σε άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, το μικρό μέγεθος του δείγματος και το περιορισμένο εύρος της μελέτης απαιτούν περαιτέρω έρευνα για την εξαγωγή πιο συγκεκριμένων συμπερασμάτων.

Η Δρ Rifka Schulman-Rosenbaum, διευθύντρια ενδονοσοκομειακής διαβήτη στο Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Άιλαντ και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Zucker στο Hofstra/Northwell στη Νέα Υόρκη, συνιστά προσοχή κατά την ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων. Ενώ η μελέτη έδειξε μια ήπια μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μεταξύ των καταναλωτών kombucha σε σύγκριση με αυτούς που καταναλώνουν εικονικό φάρμακο, υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο αυστηρά επιστημονικά στοιχεία για να τεκμηριωθούν τα υποτιθέμενα οφέλη της kombucha για την υγεία.

Η Schulman-Rosenbaum υπογραμμίζει τη σημασία της εστίασης στη συνολική υγεία και ευεξία, παροτρύνοντας τα άτομα με διαβήτη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση σχετικά με τις τακτικές επισκέψεις σε γιατρό, την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη συμμόρφωση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τη διαβούλευση με επαγγελματίες υγείας για ολοκληρωμένη Φροντίδα.

Η kombucha παράγεται με τη ζύμωση συγκεκριμένων στελεχών βακτηρίων, μαγιάς και ζάχαρης με μαύρο ή πράσινο τσάι, με αποτέλεσμα την παραγωγή οξικού οξέος. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, σχηματίζεται ένα φιλμ που ονομάζεται SCOBY, το οποίο ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει προβιοτικά οφέλη. Ενώ οι λάτρεις της kombucha ισχυρίζονται τις πιθανές θετικές της επιπτώσεις σε διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και ο καρκίνος, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι σε μεγάλο βαθμό ανέκδοτοι και λείπουν επιστημονικά στοιχεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, δεν έλαβε εξωτερική χρηματοδότηση και χρησιμοποίησε μία μάρκα kombucha από την Brindle Boxer Kombucha. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κύρια βακτήρια και οι ζύμες στο ποτό είναι εξαιρετικά αναπαραγώγιμα και πιθανόν να έχουν παρόμοια λειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών εμπορικών σημάτων. Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της μελέτης ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω έρευνα από ιδρύματα όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για την καλύτερη κατανόηση των πιθανών οφελών της kombucha, ειδικά σε μεγαλύτερο πληθυσμό. Μέχρι τότε, η διατήρηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την υγεία και η συνεργασία με επαγγελματίες ιατρούς παραμένει ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το τσάι από φύλλα συκιάς συμβάλλει στην διαχείριση του διαβήτη;

Πώς μπορεί ο μάραθος να βελτιώσει το πεπτικό μας σύστημα;

Γιατί να ξεκινήσετε την ημέρα σας με μια πρωινή ρουτίνα manifesting;

Πικρές τροφές: Ξεχασμένο μυστικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon