Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κολοκυθόσποροι: Πώς οι σπόροι κολοκύθας βοηθούν στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον;

Κολοκυθόσποροι: Πώς οι σπόροι κολοκύθας βοηθούν στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον;

Κολοκυθόσποροι: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά και τις προστατευτικές του ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την καθυστέρηση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.

Οι σπόροι κολοκύθας είναι γνωστοί για τα πολυάριθμα οφέλη τους στην υγεία. Αποτελούν μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορεί να συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου και να βοηθήσουν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.Τα Θρεπτικά Συστατικά των Σπόρων Κολοκύθας

Τα Θρεπτικά Συστατικά των Σπόρων Κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν υψηλές ποσότητες μαγνησίου, ψευδαργύρου και αντιοξειδωτικών. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με διάφορες νευρολογικές διαταραχές. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και η ανεπάρκειά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει τη νόσο του Πάρκινσον.

 

Η Επίδραση στους Νευροδιαβιβαστές

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν L-τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη και μελατονίνη στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, ενώ η μελατονίνη βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Η υγιής παραγωγή και ρύθμιση αυτών των νευροδιαβιβαστών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

Προστασία από Οξειδωτικό Στρες και Φλεγμονή

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στους σπόρους κολοκύθας, όπως η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή, βοηθούν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες και η χρόνια φλεγμονή είναι βασικοί παράγοντες στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει την φλεγμονή και να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Προστασία από Οξειδωτικό Στρες και Φλεγμονή

Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή για την υποστήριξη της εγκεφαλικής υγείας. Με τα θρεπτικά τους συστατικά και τις προστατευτικές τους ιδιότητες, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και καθυστέρηση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Ενσωματώνοντας αυτούς τους μικρούς αλλά ισχυρούς σπόρους στην καθημερινή μας διατροφή, μπορούμε να επωφεληθούμε από τις πολυάριθμες ιδιότητες τους για την υγεία του εγκεφάλου μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι κολοκυθόσποροι θεωρούνται σύμμαχοι για την υγεία της καρδιάς;

Ξεχάστε την σοκολάτα και δοκιμάστε τρούφες κολοκύθας

Ευεργετικοί οι κολοκυθόσποροι για την υγεία & την ευεξία μας

Κολοκυθόσποροι: Γιατί μας φτιάχνουν τη διάθεση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 λάθη που κάνουμε με το φυτικό γάλα 

Φυτικό γάλα: Πολλά φυτικά γάλατα περιέχουν πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες ή αρωματικές ουσίες. Αυτές οι προσθήκες μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γεγονός που δεν είναι επιθυμητό για όλους.

Κοτόπουλο με μελιτζάνες, πιπεριές, σάλτσα ντομάτας και φέτα 

Αυτή η κλασική συνταγή συνδυάζει υπέροχες γεύσεις και είναι ιδανική για ένα πλούσιο, θρεπτικό γεύμα που θα ικανοποιήσει όλη την οικογένεια. Eίναι ιδανική για παρέα και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας με τη μοναδική της γεύση. Καλή όρεξη!

Πώς να πάρετε βιταμίνη d3 από φυτικές τροφές

Χορτοφαγική διατροφή: Η βιταμίνη D3, γνωστή και ως χοληκαλσιφερόλη, είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών, στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προώθηση της γενικής ευημερίας.

Βγάλτε αυτά τα τρόφιμα από το διαιτολόγιό σας για να μη νοσήσετε με διαβήτη τύπου 2

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe».

Μαγειρική σόδα: Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Μαγειρική σόδα: Η τάση χρήσης της μαγειρικής σόδας για απώλεια βάρους έχει κερδίσει δημοτικότητα τελευταία, με πολλές αναφορές που ισχυρίζονται ότι αυτό το κοινό οικιακό προϊόν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους.

Υγιεινά σνακ για το σχολείο που τα παιδιά θα λατρέψουν

Παιδική Διατροφή: Η επιλογή υγιεινών σνακ για το σχολείο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την απόδοση των παιδιών. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέες επιλογές και να ετοιμάσουν μαζί σας υγιεινά σνακ.

Close Icon