Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κολοκυθόπιτα: Μια πεντανόστιμη συνταγή για όσους ξέρουν να εκτιμούν τις ωραίες γεύσεις

Κολοκυθόπιτα: Μια πεντανόστιμη συνταγή για όσους ξέρουν να εκτιμούν τις ωραίες γεύσεις

Κολοκυθόπιτα: Αυτή η κολοκυθόπιτα χωρίς αυγά πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την περίοδο των γιορτών, γεμάτη με αρωματικά θερμαντικά μπαχαρικά, σπιτικό πουρέ κολοκύθας και μια σπιτική κρούστα πίτας με όλο το βούτυρο. 

Αυτή η κολοκυθόπιτα χωρίς αυγά πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την περίοδο των γιορτών, γεμάτη με αρωματικά θερμαντικά μπαχαρικά, σπιτικό πουρέ κολοκύθας και μια σπιτική κρούστα πίτας με όλο το βούτυρο. Αυτό το απλό επιδόρπιο έχει μια κρεμώδη, πλούσια γέμιση που περικλείεται σε μια λεπτή, ξεφλουδισμένη κρούστα και είναι κλασικό για κάποιο λόγο. Μπορεί επίσης να προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Συνταγή για κολοκυθόπιτα

Συστατικά

  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
  • 2 φλιτζάνια σπιτικό πουρέ κολοκύθας
  • 1 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 
  • 1 κρούστα σπιτικής πίτας 

Μέθοδος

Βήμα 1: Αν χρησιμοποιείτε σπιτική κρούστα, στρώστε ένα ταψί για πίτα με λαδόκολλα και παγώστε για τουλάχιστον 30 λεπτά (1 ή 2 ώρες είναι ακόμα καλύτερα). Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες κρούστες από το κατάστημα, απλώς ξετυλίξτε τις αμέσως πριν τις χρησιμοποιήσετε. Θα χρειαστείτε δύο.

Βήμα 2: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 425 βαθμούς Φαρενάιτ. Τοποθετήστε μια σχάρα στο κάτω τρίτο του φούρνου.

Βήμα 3: Για να φτιάξετε τη γέμιση, χτυπήστε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ. Η καστανή ζάχαρη, η λευκή ζάχαρη, το αλάτι, η κανέλα, το αλεσμένο τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο γαρύφαλλο, το κάρδαμο και το ξύσμα λεμονιού πρέπει να συνδυάζονται. Προσθέστε τον πουρέ κολοκύθας και την κρέμα. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα καλά. Το μείγμα στην αρχή θα είναι ρευστό, αλλά θα πήξει στον φούρνο.

Βήμα 4: Ψήστε το κέλυφος της πίτας: Γεμίστε με τη γέμιση μια παγωμένη κρούστα σπιτικής πίτας σε βαθύ πιάτο ή δύο προκατασκευασμένα παγωμένα κοχύλια πίτας. Ψήνουμε στους 425°F για 15 λεπτά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ μετά από 15 λεπτά. Όταν μια μύτη μαχαιριού που μπαίνει στο κέντρο της πίτας βγαίνει υγρή αλλά σχετικά καθαρή, η πίτα είναι έτοιμη. Η μέση πρέπει να είναι ελαφρώς τεντωμένη. Θα χρειαστούν επιπλέον 50 με 60 λεπτά για μια πίτα με βαθύ πιάτο. Ψήνουμε για άλλα 35 με 45 λεπτά για 2 ρηχά πιτάκια.

Βήμα 5: Ψύξτε την κολοκυθόπιτα για 2 ώρες σε μια σχάρα. Γαρνίρουμε με σαντιγί.

Βήμα 6: Η παγωμένη κολοκυθόπιτα μπορεί να μείνει στον πάγκο για έως και 4 ώρες πριν την τυλίξετε σφιχτά και τη φυλάξετε στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε αν είναι δυνατόν. Οι μεμονωμένες φέτες ή μια ολόκληρη, δροσισμένη πίτα μπορούν να τυλιχτούν σφιχτά και να καταψυχθούν για έως και 1 μήνα για μεγαλύτερη αποθήκευση. Αφήστε το να ξεπαγώσει όλη τη νύχτα στο ψυγείο και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε.

Συμβουλές για να βελτιώσετε τη γεύση

  1. Πριν απλώσετε τη ζύμη, ανακατέψτε λίγη κανέλα με το αλεύρι.
  2. Τυλίξτε αλουμινόχαρτο γύρω από τις άκρες της πάνω κρούστας, προσθέστε τη γέμιση και ψήστε μέχρι να δέσει. Το αλουμινόχαρτο εμποδίζει την περαιτέρω σκουρόχρωμη κρούστα. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε μια ασπίδα πίτας. Προορίζεται για να κάθεται πάνω από την κρούστα της πίτας και να μην καεί.
  3. Πριν το ψήσιμο, αλείφετε την κρούστα σας με ένα πλύσιμο αυγών. Είναι το μυστικό για να αποκτήσετε αυτό το υπέροχο χρυσαφένιο καφέ.
  4. Για να προσθέσετε περισσότερη φθινοπωρινή γεύση στην πίτα σας, αντικαταστήστε λίγη από την κολοκύθα με σκουός, γιαμ ή γλυκοπατάτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα κολοκυθάκια θεωρούνται ένα εύκολο λαχανικό για μαγείρεμα;

Οφέλη από τη συμπερίληψη της λευκής κολοκύθας στη διατροφή σας

Γιατί τα κολοκυθάκια αποτελούν ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό γεύμα;

Λαζάνια λαχανικών: Γιατί μερικές φορές η τελειότητα έρχεται σε στρώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon