Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κοκορέτσι: Εμβληματικό πιάτο που συναντάμε στην Ελλάδα από την εποχή του Ομήρου

Κοκορέτσι: Εμβληματικό πιάτο που συναντάμε στην Ελλάδα από την εποχή του Ομήρου

Κοκορέτσι: Το κοκορέτσι παρά τις διαμαρτυρίες των Τούρκων είναι ένα πιάτο που καταγράφεται στα έργα του Ομήρου, ο οποίος αποκαλύπτει ότι παρασκευαζόταν στην αρχαία Ελλάδα.


Δεν θα πίστευαν πολλοί ότι ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Όμηρος έκανε την πρώτη αναφορά στο κοκορέτσι, αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει σύμφωνα με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη. Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες έψηναν κοκορέτσι, έβαζαν τα έντερα του αρνιού σε μια μαρινάδα από ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι λειτουργεί άλλωστε ως αντισηπτικό και αφυδατώνει το μεγαλύτερο μέρος του λίπους του εντέρου, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα. Το κοκορέτσι είναι ένα πιάτο που καταγράφεται στα έργα του Ομήρου, ο οποίος αποκαλύπτει ότι παρασκευαζόταν στην αρχαία Ελλάδα. Μάλιστα, οι λεπτομέρειες σχετικά με την παρασκευή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, Το μέλι στο κοκορέτσι δεν είναι τόσο εμφανές. ωστόσο η παρουσία του κατά το ψήσιμο δίνει στο κρέας εξαιρετική υφή στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αφιερώνουν ολόκληρα ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδα, υποστηρίζοντας ότι το κοκορέτσι είναι τούρκικης προέλευσης. “Μετά τον μπακλαβά, το τζατζίκι και το imam baildi, διεκδικεί πλέον και η Ελλάδα το κοκορέτσι! Η Ελλάδα διαφημίζει το παραδοσιακό τουρκικό φαγητό ως δικό της. Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τους σεφ και μας είπαν ότι δεν θα αφήσουμε το κοκορέτσι στα χέρια των Ελλήνων!”. Μάλιστα, υπήρξε και ρεπορτάζ με Τούρκους πολίτες να λένε μπροστά στην κάμερα: “Τους προκαλώ, είναι δικό μας. Ας έρθουν να δουν, φτιάχνω το καλύτερο. Δεν μας πήγαν στην ΕΕ, τώρα θα μας πάρουν και την κοπέλα;”. Άλλος  πολίτης αναφέρει: “Το κοκορέτσι μας είναι διαφορετικό, είναι υπέροχο. Πάνε και διεκδικούν το κοκορέτσι μας. Το κοκορέτσι είναι κάτι που έμεινε από τους προγόνους μας”.

Ένα πιάτο πανομοιότυπο με το σύγχρονο κοκορέτσι επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά στη βυζαντινή κουζίνα. Το έλεγαν:

  • πλεκτήν (plektín),
  • κοιλιόχορδα (koilióchorda),
  • χορδόκοιλα (chordókoila)

Τα δύο τελευταία διατηρούνται με την έννοια του τυλιγμένου εντέρου στα ελληνικά ιδιώματα της Κέρκυρας ως τσοιλίχουρδα (τσοιλίχουρδα), της Φιλιππούπολης ως χορδόκοιλα (χορδόκοιλα), της Χίου ως σοιλίγουρδα (σοιλίγουρδα), των Ποντίων ως χορδόγκοιλα (χόρδ) και , του Ζαγορίου και των Αργυράδων ως χορδή (chordí), της Θεσσαλίας ως χουρδή (chourdí), της βόρειας Πελοποννήσου ως κορδιά (kordiá) ή κόρδα (kórda), και του Βογατσικού ως κουρδί (kourdí). Άλλα ονόματα που βρίσκονται σε μεσαιωνικά κείμενα είναι το γαρδούμιον και το γαρδούμενον, από τα οποία προέρχονται τα γαρδούμπα και γαρδουμπάκια, ως εναλλακτικές ονομασίες για μια μικρότερη εκδοχή που έχει το κοκορέτσι στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς φτιάχνεται το κοκορέτσι και ποια είναι τα κύρια συστατικά του

Παραδοσιακή μαγειρίτσα με αυγολέμονο για να γιορτάσουμε την Ανάσταση

Πως θα πιστοποιήσετε ότι το αρνί είναι made in Greece

Οι σωστές επιλογές στο Πασχαλινό τραπέζι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon