Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινο κρέας: Καινούργια δεδομένα για το κόκκινο κρέας και την υγεία μας

Κόκκινο κρέας: Καινούργια δεδομένα για το κόκκινο κρέας και την υγεία μας

Κόκκινο κρέας: Τελικά το κόκκινο κρέας βλάπτει την υγεία μας; Να το αποφεύγουμε και να στραφούμε σε μια διατροφή που το αποκλείει ή μήπως είναι όλα ένας μύθος;


Τα νέα δεδομένα για το κόκκινο κρέας σχετικά με την υγεία μας

Η έρευνα που έκανε αίσθηση από την πρώτη στιγμή που βγήκε δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Η έρευνα διήρκεσε 3 χρόνια, συμμετείχαν 14 ερευνητές σε επτά χώρες και επικεφαλής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί. Όπως δήλωσε, «με βάση την έρευνα μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια».

Τι άλλο αναφέρεται στη μελέτη

Ότι τα επιστημονικά στοιχεία πως το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά σχετίζονται με κινδύνους για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια είναι ανεπαρκή. Και κατέληξε στο ανατρεπτικό -αν μη τι άλλο- συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που μειώνουν ή βγάζουν από το διαιτολόγιό τους τις παραπάνω τροφές, στην πραγματικότητα έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους.

Νέα κόντρα ανάμεσα στους ειδικούς

Η δημοσιοποίηση της έρευνας προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010. Η ελληνικής καταγωγής δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του WCRF, δήλωσε ότι “συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οφέλη και κίνδυνοι από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου

Όταν ο πολιτισμένος κόσμος πάσχει διατροφικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Το ενεργειακό ρόφημα που θα σας ξετρελάνει

Μάτσα Λάττε με Βανίλια: Αν αναζητάτε έναν διαφορετικό τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας, το vanilla matcha latte είναι η ιδανική επιλογή. Με έναν εκλεπτυσμένο συνδυασμό γήινης matcha και γλυκιάς βανίλιας, προσφέρει ενέργεια

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Close Icon