Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινο κρέας και αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Κόκκινο κρέας και αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Το κόκκινο κρέας – αλλά όχι άλλα είδη πρωτεϊνών – συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, και οι πιθανότητες αυξάνονται, όσο περισσότερο κρέας καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 11.000 μεσήλικες εξαιρετικά υγιείς, και ακολούθησαν τους μισούς από αυτούς για περίπου 23 χρόνια. Οι άνθρωποι της μελέτη που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 47 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου – που προκαλείται από αποφράξεις σε αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο – από ό, τι εκείνοι που έτρωγαν συνήθως μικρότερη ποσότητα κόκκινου κρέατος. Πρωτεΐνη από πουλερικά, θαλασσινά ή φυτικές πηγές, όπως ξηροί καρποί και τα όσπρια δεν συνδέθηκαν με οποιοδήποτε πρόσθετο κίνδυνο.

Ακόμα κι αν προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τις υψηλές σε πρωτεΐνες δίαιτες με εγκεφαλικά επεισόδια, τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα και η τρέχουσα μελέτη βοηθά να επιβεβαιωθεί ότι το κόκκινο κρέας, ειδικότερα, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Bernhard Haring. Ο ίδιος τόνισε πως οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να τρώνε κόκκινο κρέας απλά να προσέχουν την ποσότητα.

Για να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωτεϊνών και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ο Haring και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τα δεδομένα από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται για τη διατροφή των κατοίκων των ΗΠΑ ηλικίας 45-64 αρχής γενομένης από το 1987 και τους ακολούθησαν μέχρι τα μέσα του 2011 για να δουν πόσοι άνθρωποι είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση την ποσότητα και το είδος της πρωτεΐνηw που κατανάλωναν. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών, εκείνοι που έτρωγαν λιγότερη πρωτεΐνη κατά μέσο όρο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι μαύροι,καπνιστές και λιγότερο πιθανό να έχουν υψηλή μόρφωση ή μια τακτική άσκηση ρουτίνας. Οι άνθρωποι που έτρωγαν λιγότερη πρωτεΐνη ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι ή να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Κατά τη διάρκεια 22,7 χρόνων παρακολούθησης, υπήρξαν 699 εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των 11.601 συμμετεχόντων.

Η υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος όπως το μπέικον και το λουκάνικο συνδέθηκε με 24 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέθηκε με 41 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έκαναν την ελάχιστη κατανάλωση. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τους άνδρες, οι φανατικοί καταναλωτές κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος είχαν 62 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους άνδρες που έτρωγαν λιγότερο.

Φυσικά, πρέπει να ελεγχθούν και άλλοι παράγοντες αφού είναι πιθανό, για παράδειγμα, οι άνθρωποι που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας να έχουν και άλλες συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως το να μην τρώνε αρκετά λαχανικά, αναφέρει ο Δρ. Dearborn-Τομάζος, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Πάραυτα, «Αυτή η μελέτη μας αποδεικνύει πραγματικά ότι αυτό που τρώμε είναι σημαντικό για τη μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία μας» αναφέρει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon