Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινο κρέας και αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Κόκκινο κρέας και αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Το κόκκινο κρέας – αλλά όχι άλλα είδη πρωτεϊνών – συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, και οι πιθανότητες αυξάνονται, όσο περισσότερο κρέας καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 11.000 μεσήλικες εξαιρετικά υγιείς, και ακολούθησαν τους μισούς από αυτούς για περίπου 23 χρόνια. Οι άνθρωποι της μελέτη που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 47 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου – που προκαλείται από αποφράξεις σε αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο – από ό, τι εκείνοι που έτρωγαν συνήθως μικρότερη ποσότητα κόκκινου κρέατος. Πρωτεΐνη από πουλερικά, θαλασσινά ή φυτικές πηγές, όπως ξηροί καρποί και τα όσπρια δεν συνδέθηκαν με οποιοδήποτε πρόσθετο κίνδυνο.

Ακόμα κι αν προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τις υψηλές σε πρωτεΐνες δίαιτες με εγκεφαλικά επεισόδια, τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα και η τρέχουσα μελέτη βοηθά να επιβεβαιωθεί ότι το κόκκινο κρέας, ειδικότερα, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Bernhard Haring. Ο ίδιος τόνισε πως οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να τρώνε κόκκινο κρέας απλά να προσέχουν την ποσότητα.

Για να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωτεϊνών και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ο Haring και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τα δεδομένα από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνονται για τη διατροφή των κατοίκων των ΗΠΑ ηλικίας 45-64 αρχής γενομένης από το 1987 και τους ακολούθησαν μέχρι τα μέσα του 2011 για να δουν πόσοι άνθρωποι είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση την ποσότητα και το είδος της πρωτεΐνηw που κατανάλωναν. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών, εκείνοι που έτρωγαν λιγότερη πρωτεΐνη κατά μέσο όρο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι μαύροι,καπνιστές και λιγότερο πιθανό να έχουν υψηλή μόρφωση ή μια τακτική άσκηση ρουτίνας. Οι άνθρωποι που έτρωγαν λιγότερη πρωτεΐνη ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι ή να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Κατά τη διάρκεια 22,7 χρόνων παρακολούθησης, υπήρξαν 699 εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των 11.601 συμμετεχόντων.

Η υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος όπως το μπέικον και το λουκάνικο συνδέθηκε με 24 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέθηκε με 41 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έκαναν την ελάχιστη κατανάλωση. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τους άνδρες, οι φανατικοί καταναλωτές κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος είχαν 62 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους άνδρες που έτρωγαν λιγότερο.

Φυσικά, πρέπει να ελεγχθούν και άλλοι παράγοντες αφού είναι πιθανό, για παράδειγμα, οι άνθρωποι που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας να έχουν και άλλες συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως το να μην τρώνε αρκετά λαχανικά, αναφέρει ο Δρ. Dearborn-Τομάζος, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Πάραυτα, «Αυτή η μελέτη μας αποδεικνύει πραγματικά ότι αυτό που τρώμε είναι σημαντικό για τη μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία μας» αναφέρει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

3 ροφήματα χωρίς καφέ για άμεση ενέργεια

Ροφήματα Ενέργεια: Ο καφές είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για ενέργεια, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν φυσικά ροφήματα που μπορούν να σας δώσουν γρήγορη τόνωση χωρίς τις παρενέργειες της υπερβολικής καφεΐνης.

Close Icon