Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινο κρέας: Έρευνα εξηγεί πώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους

Κόκκινο κρέας: Έρευνα εξηγεί πώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους

Κόκκινο κρέας: Η κατανόηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή είναι οι πιο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί να ωφεληθούν από την πρόσληψη πρωτεΐνης για να αντισταθμίσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία.



Η κατανάλωση περισσότερου κρέατος —ειδικά κόκκινου και επεξεργασμένου — αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, και αν ναι, γιατί; Παρά την έντονη μελέτη, ο αντίκτυπος των τροφών ζωικής προέλευσης στην αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD) συζητείται έντονα και οι μηχανισμοί που κρύβουν τις πιθανές επιδράσεις των ζωικών πρωτεϊνών παραμένουν ασαφείς. Η κατανόηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή είναι οι πιο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί να ωφεληθούν από την πρόσληψη πρωτεΐνης για να αντισταθμίσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία.


Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των καρδιακών παθήσεων και των κορεσμένων λιπαρών, της διατροφικής χοληστερόλης, του νατρίου, των νιτρωδών και ακόμη και του μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά τα στοιχεία που υποστηρίζουν πολλούς από αυτούς τους μηχανισμούς δεν ήταν αξιόπιστα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι υποκείμενοι ένοχοι μπορεί να περιλαμβάνουν εξειδικευμένους μεταβολίτες που δημιουργούνται από τα βακτήρια του εντέρου μας όταν τρώμε κρέας.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts και στο Cleveland Clinic Lerner Research Institute ποσοτικοποιεί τον κίνδυνο ASCVD που σχετίζεται με την πρόσληψη κρέατος και εντοπίζει υποκείμενες βιολογικές οδούς που μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση αυτού του κινδύνου. Η μελέτη σχεδόν 4.000 ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ άνω των 65 ετών δείχνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση κρέατος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ASCVD -22% υψηλότερο κίνδυνο για περίπου κάθε 1,1 μερίδα την ημέρα- και ότι περίπου το 10% αυτού του αυξημένου κινδύνου εξηγείται από αυξημένο επίπεδα τριών μεταβολιτών που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου από θρεπτικά συστατικά που είναι άφθονα στο κρέας. Υψηλότερος κίνδυνος και διασυνδέσεις με βακτηριακούς μεταβολίτες του εντέρου βρέθηκαν για το κόκκινο κρέας αλλά όχι για τα πουλερικά, τα αυγά ή τα ψάρια.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (ATVB) την 1η Αυγούστου, είναι η πρώτη που διερευνά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τροφών ζωικής προέλευσης και του κινδύνου συμβάντων ASCVD και τη διαμεσολάβηση αυτού του κινδύνου από ενώσεις που δημιουργούνται από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. καθώς και από τις παραδοσιακές οδούς κινδύνου ASCVD όπως η χοληστερόλη στο αίμα, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα επεξεργασμένα δημητριακά δεν οδηγούν σε διαβήτη τύπου 2

Η plant based διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη διατροφή της μακροζωίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon