Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινο κρέας: Έρευνα εξηγεί πώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους

Κόκκινο κρέας: Έρευνα εξηγεί πώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους

Κόκκινο κρέας: Η κατανόηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή είναι οι πιο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί να ωφεληθούν από την πρόσληψη πρωτεΐνης για να αντισταθμίσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία.


Η κατανάλωση περισσότερου κρέατος —ειδικά κόκκινου και επεξεργασμένου — αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, και αν ναι, γιατί; Παρά την έντονη μελέτη, ο αντίκτυπος των τροφών ζωικής προέλευσης στην αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD) συζητείται έντονα και οι μηχανισμοί που κρύβουν τις πιθανές επιδράσεις των ζωικών πρωτεϊνών παραμένουν ασαφείς. Η κατανόηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή είναι οι πιο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί να ωφεληθούν από την πρόσληψη πρωτεΐνης για να αντισταθμίσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των καρδιακών παθήσεων και των κορεσμένων λιπαρών, της διατροφικής χοληστερόλης, του νατρίου, των νιτρωδών και ακόμη και του μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά τα στοιχεία που υποστηρίζουν πολλούς από αυτούς τους μηχανισμούς δεν ήταν αξιόπιστα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι υποκείμενοι ένοχοι μπορεί να περιλαμβάνουν εξειδικευμένους μεταβολίτες που δημιουργούνται από τα βακτήρια του εντέρου μας όταν τρώμε κρέας.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts και στο Cleveland Clinic Lerner Research Institute ποσοτικοποιεί τον κίνδυνο ASCVD που σχετίζεται με την πρόσληψη κρέατος και εντοπίζει υποκείμενες βιολογικές οδούς που μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση αυτού του κινδύνου. Η μελέτη σχεδόν 4.000 ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ άνω των 65 ετών δείχνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση κρέατος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ASCVD -22% υψηλότερο κίνδυνο για περίπου κάθε 1,1 μερίδα την ημέρα- και ότι περίπου το 10% αυτού του αυξημένου κινδύνου εξηγείται από αυξημένο επίπεδα τριών μεταβολιτών που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου από θρεπτικά συστατικά που είναι άφθονα στο κρέας. Υψηλότερος κίνδυνος και διασυνδέσεις με βακτηριακούς μεταβολίτες του εντέρου βρέθηκαν για το κόκκινο κρέας αλλά όχι για τα πουλερικά, τα αυγά ή τα ψάρια.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (ATVB) την 1η Αυγούστου, είναι η πρώτη που διερευνά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τροφών ζωικής προέλευσης και του κινδύνου συμβάντων ASCVD και τη διαμεσολάβηση αυτού του κινδύνου από ενώσεις που δημιουργούνται από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. καθώς και από τις παραδοσιακές οδούς κινδύνου ASCVD όπως η χοληστερόλη στο αίμα, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα επεξεργασμένα δημητριακά δεν οδηγούν σε διαβήτη τύπου 2

Η plant based διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη διατροφή της μακροζωίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon